Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Χάρης Γκέκας: Μου λείπει η παρηγοριά, μια ιδιαίτερη παρηγοριά που βρίσκω μόνο στο μητρικό έδαφος της πατρίδας...

Χάρης Γκέκας: Μου λείπει η παρηγοριά, μια ιδιαίτερη παρηγοριά που βρίσκω μόνο στο μητρικό έδαφος της πατρίδας...

Ο Χάρης Γκέκας, ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο μπαλέτο της όπερας της Λυόν μιλάει στο Culturenow.gr και την Λίλιαν Αλεξάκου για την συμμετοχή του ...

στο μπαλέτο της όπερας της Λυόν και την παράσταση που παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Λίλιαν Αλεξάκου

 

CultureNow: Πώς βρέθηκες από το Λιτόχωρο Πιερίας στο μπαλέτο της όπερας της Λυόν;
Χάρης Γκέκας: Μεγάλωσα μέσα στην τέχνη του πατέρα μου Αστέρη Γκέκα γλύπτη και ζωγράφου και μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα της μητέρας μου Ελένης. Η αγάπη των γονιών για τις τέχνες ήταν ισάξια. Η τέχνη είναι γι αυτούς χαρά, ελπίδα, τρόπος ζωής και συνεχίζουν να το μεταφέρουν. Αν τα βάλουμε κάτω, ήταν πολύ απίθανο να στείλει ένας Λιτοχωρίτης το γιο του στο εξωτερικό σε τόσο νεαρή ηλικία. Ήθελε τρέλα, θράσος και κουράγιο. Στάθηκα πολύ τυχερός.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, τα πρώτα βήματα έγιναν με τον Γιάννη Σειτανίδη στο Λιτόχωρο και με τη Τάνια Μιλτενοβα στη Λάρισα .Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλω την πορεία μου λέγεται Ντανιελ Λομμελ . Στα 13 μου δέχτηκε να με φορμάρει στη γαλλική Μπούρζ για 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και ήμουν πλέον έτοιμος για την επαγγελματική ζωή στη Μπούρζ, στις Κάνες, στο Στρασβούργο, στη Γενεύη και στη Λυών. Η δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στα μαθητικά μου χρόνια έπαιξε επίσης πολύ μεγάλο ρόλο.

 

C. N.: Πώς είναι να είσαι ο μοναδικός Έλληνας στην ομάδα;
Χ. Γ.: Εργάζομαι στον ίδιο οίκο με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κύριο Γιώργο Λούκο και την κυρία Ελένη Λούκου, οπότε την παίρνω τη δοσούλα Ελλάδας μου. Πιστεύω ότι έχουμε κάτι διαφορετικό να προσφέρουμε και το χρειάζεται ενα σύνολο. Μέσα στο αίμα του Έλληνα κυλά ένα δαιμόνιο, δίψα για έρευνα που εμπνέει συχνά και τους άλλους. Από την άλλη ιδέες σαν την αρμονία , η ισορροπία του Απόλλωνα και του Διόνυσου, μας ακολουθούν από την αρχαιότητα και δεν είναι μέρος της παιδείας ενός χορευτή αλλά ενός Έλληνα. Κάπου εκεί βρίσκεται ο ρόλος μου σαν Έλληνας στην ομάδα.


 

C. N.: Τι σου λείπει από την Ελλάδα;
Χ. Γ.: Η μάνα, ο πατέρας, τα  αδέρφια... σκληρό πράμα τόσα χρόνια... κάτι άλλο που μου λείπει είναι η παρηγοριά, μια ιδιαίτερη παρηγοριά που βρίσκω μόνο στο μητρικό έδαφος της πατρίδας... αγγίζει το ιερό !

 

C. N.: Ποιά είναι η ζωή του χορευτή στα παρασκήνια;
Χ. Γ.: Στα παρασκήνια ο χορευτής σαν τον πολεμιστή πριν τη μάχη ακονίζει τα όπλα του και φροντίζει τα τραύματα της τελευταίας αναμέτρησης. Μετά την μάχη όμως πρέπει να γλεντήσει...
 
 

C. N.: Ο κλασσικός ή ο μοντέρνος χορός σ' ενδιαφέρει περισσότερο;
Χ. Γ.: Κατέχω και τις δυο τεχνικές και τα παρακλάδια τους, στον ανώτατο βαθμό τους και με ενδιαφέρουν εξίσου, ενα ψάχνω όμως τη σωστή, άρτια, έντιμη κίνηση, οποιαδήποτε και αν είναι η τεχνική, η ακεραιότητα είναι η ίδια. Συχνά μια τεχνική εμπλουτίζει την άλλη. Αυτό που ο δάσκαλος Λομμέλ μου δίδαξε δεν είναι μια τεχνική αλλά το πώς να λύνω προβλήματα ανεξάρτητα με το αν είναι μοντέρνο ή κλασσικό και να κάνω επιλογές. Αυτονομία και υπευθυνότητα. Δώσε ενα ψάρι στο παιδί σου και θα φάει μια φορά, μάθε του να ψαρεύει και θα τρώει όλη του τη ζωή λέει μια παροιμία.
 
 

C. N.: Αγαπημένοι ρόλοι και έργα που θα ήθελες να ερμηνεύσεις;
Χ. Γ.: Πολλά αγάπησα αλλά αυτό που θα έκανα αν γινόταν, είναι να ξαναχόρευα με την τωρινή ωριμότητα, μερικά έργα που εκτέλεσα σε πολύ νεαρή ηλικία.
 

 

C. N.: Μετά την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Χ. Γ.: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το μπαλέτο της όπερας της Λυόν, θα παρουσιάσουμε ενα πολύ κομψό έργο του Jiri Kylian που αρμόζει πλήρως στο ύφος του χώρου που θα παρουσιαστεί. Ονομάζεται ''One of a kind''.
Το πρόγραμμα του 2013 έχει ωραίες προκλήσεις, με σημαντικά έργα και νέες δημιουργίες. Η πραγματική πρόκληση όμως είναι η ανθρωπιά και η αναζήτηση της δεν έχει τέλος, όπως έχουν οι καλλιτεχνικές σεζόν.

 

Info:
http://www.aenaon.eu/fr/aenaon/m-gkekas-harris
http://www.opera-lyon.com/artistes-coulisses/le-ballet/
http://www.youtube.com/watch?v=0skFCFdKWvI&feature=player_embedded

 

Σχετικές ειδήσεις
Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι νέο στο παρόν
16.02.2017 16:26
Μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής σκηνής, η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν, μας μιλά για τη νέα της δημιουργία, Manual Solos, που παρουσιάζεται στο Πόρτα από 16 Φεβρουαρίου.
Σοφία Μαυραγάνη: Μια «ομιλούσα χορογραφία» για το σάλο που ενδέχεται να ξεσπάσει στην Ευρώπη
13.02.2017 14:40
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το πιο πρόσφατο έργο της Σοφίας Μαυραγάνη, με τίτλο «Σάλος», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Η χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, μιλάει στο Culturenow.gr γι' αυτή την χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. | Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου
Γιάννης Μεγαλακάκης: Η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν
16.05.2016 10:37
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές από τα Χανιά, που ταξιδεύουν την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από την τέχνη τους. Αυτό το διάστημα παρουσιάζουν στο Παλλάς μία μουσικοχορευτική παράσταση όπου ο παραδοσιακός χορός παντρεύεται με τον σύγχρονο, με θέματα παρμένα από τον μύθο του μινωικού Λαβυρίνθου. Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη και τα όσα τους εμπνέουν, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας σήμερα.
Χρυσηίς Λιατζιβίρη: Η ζωή είναι κίνηση!
11.05.2016 12:07
Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη και η ομάδα Syndram επιστρέφουν με το νέο τους έργο με τίτλο Η ζωή αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μία παράσταση εμπνευσμένη από την πραγματική ζωή...
Σταύρος Λιτίνας: Ο χορός είναι για μένα μια εκφραστική διέξοδος, μη λεκτική, μια φυγή
07.03.2016 11:23
«Μέσα σε αυτό το φοβερό κλοιό φόβου που ζούμε, δυστυχώς βλέπω όλο και περισσότερες Τζούλιες γύρω μου», μας λέει ο Σταύρος Λιτίνας, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και χορευτής της παράστασης «Δεσποινίς Τζούλια», του του August Strindberg, που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά σε flamenco εκδοχή, στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις!