Η Εταιρία Θεάτρου “Πράξη Επτά”, μετά την περσινή επιτυχία της παράστασης, παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πάντα

επίκαιρο έργο του Ρομπέρτο Ατάυντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα».

Πρόκειται για έναν έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας, το οποίο ο συγγραφέας, σε ηλικία μόλις 24 ετών, εμπνεύστηκε και έγραψε κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα στην έκτη Δημοτικού. Με αφορμή τη δεδομένη εξουσία του δασκάλου προς τους μαθητές, την εξουσία, που η γνώση μπορεί να παρέχει σ’ αυτόν που την κατέχει, ο Ρομπέρτο Ατάϋντε, “αναλύει” με χειρουργική λεπτομέρεια, θεατρική μαστοριά, χιούμορ και φαντασία, τον χαρακτήρα του εξουσιαστή, του εξουσιομανή, του αφελή που έγινε δικτάτορας.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, υποτιμά, λοιδωρεί, εξευτελίζει, τιμωρεί κι εκφοβίζει αυτούς που δικαιούνται τα αγαθά της μάθησης και της γνώσης. Αλλά ο εξουσιαστής, ο ασκών την εξουσία, η δεσποινίς Μαργαρίτα, βουλιάζει στο σκηνικό που η ίδια έχει στήσει, προσπαθώντας να κρατηθεί στο βάθρο της εξουσίας της. Γι’ αυτό κι ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο ”τραγικοκωμικό”.

Γελάς, γελάς πολύ!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ρομπέρτο Ατάιντε γεννήθηκε το 1949 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Από μικρή ηλικία άρχισε να γράφει ποιήματα, νουβέλες και διηγήματα. Το δημοφιλές θεατρικό έργο του ”Δεσποινίς Μαργαρίτα” το έγραψε το 1973 σε ηλικία 24 χρονών, ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε θεατρικό κοινό το 1977 στο Ambassador Theatre στην Αμερική. Ακολούθησαν 30 χώρες σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Ο συγγραφέας εξακολουθεί να γράφει έργα για το θέατρο, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη σκηνοθεσία κινηματογραφικών ταινιών.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Γράμψας
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στο ρόλο της δεσποινίδος Μαργαρίτας η Τζένη ΣταυροπούλουΣυμμετέχει ο Πέτρος Γρύλλος