Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Θωμάς Κοροβίνης - Το Αγγελόκρουσμα: η τελευταία νύχτα του κυρ Αλέξανδρου (Εκδόσεις Άγρα)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 17:01
Θωμάς Κοροβίνης - Το Αγγελόκρουσμα: η τελευταία νύχτα του κυρ Αλέξανδρου (Εκδόσεις Άγρα)

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν είναι μία πολύ σοφή ρήση, η οποία στις μέρες μας σπάνια λειτουργεί. Είναι σημείο των

 

 

Του Γιάννη Αντωνιάδη    
 

καιρών η λογοτεχνία να περιορίζεται σε μία άνευ λόγου φλυαρία από ανθρώπους άκρως ακατάλληλους να συλλάβουν την έννοια της και το λειτούργημα που προσφέρει στην κοινωνία. Ευτυχώς τα φωτεινά παραδείγματα εμπνευσμένων συγγραφέων που με την πένα τους ζωγραφίζουν μία διαφορετική εικόνα άξιου λόγου δεν παύουν να υφίστανται ; αλίμονο να μην είχαμε και αυτούς δηλαδή! Ένα τέτοιο παράδειγμα λογοτεχνικής ευταξίας και αναγνωρισμένου ύφους είναι και ο Θωμάς Κοροβίνης , ένας λαϊκός αφηγητής που κάθε φορά που ένα βιβλίο του αναρριχάται στα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο πόσο μάλλον αδιάβαστο.
Αυτός ο σχοινοβάτης της λογοτεχνίας που αντέχει στον χρόνο γιατί μιλάει μία γλώσσα ανεπιτήδευτη και γνήσια, επανέρχεται μετά τον Γύρο του Θανάτου, με το οποίο κέρδισε το Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος πέρσι, με ένα βιβλίο διήγημα στο οποίο τιμά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έναν μεγάλο Έλληνα και πάνω από όλα έναν μεγάλο άνθρωπο, το μέγεθος του οποίου καταφέρνει σε πολύ λίγες σελίδες να σκιαγραφήσει.

 

Ο Παπαδιαμάντης είναι ο σκιαθίτης μοναχός της συγγραφής που ανάθρεψε γενιές και γενιές με τα γραπτά του, τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν άλλο θείο κόσμο τον οποίο καταγράφει μέσα από βιβλία όπως η Φόνισσα και ο Έμπορος των Εθνών. Μας αποστομώνει με τον λόγο που εκφέρει, με τις εικόνες που διαμορφώνει μέσα από τους χαρακτήρες που μόνον εκείνος θα μπορούσε να πλάσει σε μία τροχιά γλωσσολογική που αγγίζει ψαλμωδία. Έχει αρχαίες και βυζαντινές κυρίως καταβολές, είναι δωρικός και λιτός έτσι ακριβώς όπως επέλεξε να ζήσει ολόκληρη την ζωή του.

 


Ο Κοροβίνης με το κερί της αλήθειας αναμμένο στην μνήμη του κυρ Αλέξανδρου όπως τον ονομάζει, μας μεταφέρει στο 1911, έτος θανάτου του στρατηλάτη των γραμμάτων. Ο αναγνώστης ζει με αγωνία τις τελευταίες ώρες της ζωής του, η κούραση και το βάρος των χρόνων είναι έκδηλα μέσα από μία αφήγηση πολύ λεπτομερή και πλούσια σε πληροφορίες. Η ατμόσφαιρα είναι σαφώς συγκινησιακή και πολύ φορτισμένη, ο Κοροβίνης καταφέρνει με έναν λόγο βαθιά μελαγχολικό και με γλώσσα πολύ ευαίσθητη να εντάξει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο παπαδιαμαντικό όπου κυριαρχούν σκέψεις και ενοράσεις λίγο πριν ο γλωσσοπλάστης κυρ Αλέξανδρος αφήσει τα εγκόσμια και την επίγεια πραγματικότητα για να συνεχίσει την συγγραφή του σε άλλο συμπαντικό χώρο. Αφουγκράζεται ο καθένας που κρατάει στα χέρια του αυτό το τρυφερό βιβλίο την αγωνία που περνάει στο κρεβάτι του πόνου του, του ψυχολογικού του πόνου, μιας και ο γέροντας έφυγε πλήρης ημερών όχι τόσο από άποψη ηλικίας αλλά από την οπτική γωνία της πληρότητας των εμπειριών που βίωσε.

 


Σαν ασκητής έζησε όλη του την ζωή και έτσι τον βρίσκει ο αναγνώστης, κουρνιασμένο στα δικά του ήθη και έθιμα, στην απλότητα της αγιοσύνης του καθώς άγγιξε με την ζωή του μία μοναστική εμπειρία σαν να ήταν σε ένα κελί και εκεί να έγραψε την δική του αποκάλυψη. Έδωσε μέσα από το έργο του την δική του προσέγγιση της έννοιας άνθρωπος μακριά από χρηματικούς επαίνους και πλουσιοπάροχες ανταμοιβές, ο αναγνώστης καθίσταται μέτοχος σε αυτήν την ανιδιοτελή διαδρομή του και σαν να θέλει να του σφίξει το χέρι λίγο πριν καταλήξει ανάμεσα σε αγγελικές μορφές έτσι όπως και ο ίδιος ο Κοροβίνης μας περιγράφει στο τέλος του βιβλίου του. Βαθιά θρήσκος εξάλλου ο κυρ Αλέξανδρος από την αγαπημένη του Σκιάθο μεταφέρθηκε στην Αθήνα και από εκεί ορμώμενος κατάφερε να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο. Να σημειώσω πως έχει ενδιαφέρον πως ο Κοροβίνης – πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά γλωσσικά δεδομένα της εποχής μας -  χρησιμοποιεί μία γραφή που εμμέσως πλην σαφώς καθρεφτίζεται σε αυτήν που ο Παπαδιαμάντης χειριζόταν κατά κόρον. Ένα λεξιλόγιο που έχει σαφείς ρίζες στην αρχαιοελληνική γλώσσα και στην βυζαντινή, η οποία αν μη τι άλλο είναι η γλώσσα των ψαλμών και της εκκλησίας.
Ο Παπαδιαμάντης όμως ήταν και ένας βαθύς γνώστης και μελετητής της ανθρώπινης ψυχής, ένας μύστης ισάξιος του Ντοστογιέφσκι, ένα μέγεθος με παγκόσμιο ανάστημα. Να αναφέρω εδώ πως αυτόν τον άνθρωπο που πολλοί θεωρούσαν ανέραστο και ένα απλό θρησκόληπτο παπαδοπαίδι αποδεικνύεται στα γραπτά του ένας υμνητής του έρωτα. Είναι λυπηρό που η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι προσιτή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και κυρίως στους νέους που υφίστανται τις επιπτώσεις της ισοπέδωσης της ελληνικής γλώσσας εν ονόματι της «δημοκρατίας». 
Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος σε μία λογοτεχνία ατμοσφαιρική, αυθεντικά κεντημένη με μεράκι και ανθρωπιά από ανθρώπους όπως ο κυρ Αλέξανδρος που την συνέλαβαν και μας την μετέδωσαν.

 

Ο Παπαδιαμάντης είναι από τους θεμελιωτές του ελληνικού διηγήματος και μυθιστορήματος με μία ποιητική διάθεση που πλέον σπανίζει και ο Κοροβίνης με αυτό του το εγχείρημα συνεχίζει στα χνάρια κλασσικών δημιουργών, γιατί η δημιουργία είναι λέξη που ενέχει θρησκευτικότητα και ιερότητα και κατά συνέπεια προσφέρει έργο γλωσσολογικό και πολιτισμικό βοηθώντας τους νεότερους να έρθουν πιο κοντά στην παράδοσή μας και να γνωρίσουν το λογοτεχνικό μας παρελθόν. Όσο για τους παλαιότερους απλά τους υπενθυμίζει πως οι καλές εποχές της ελληνικής γλώσσας δεν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά αντέχουν στις επιθέσεις που δέχεται από διάφορους και διάφορες που επιθυμούν, χωρίς επιτυχία, να την αποδομήσουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κυρ Αλέξανδρο και μία ευχή ο κυρ Θωμάς να συνεχίσει την πολύτιμο λαογραφικό του ταξίδι, η κοινωνία και ο κάθε αναγνώστης το έχουν ανάγκη όσο ποτέ.

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.