Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Χρήστο Καρακέπελη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Αφιέρωμα στον Χρήστο Καρακέπελη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Χρήστο Καρακέπελη στις

22 και 23 Νοεμβρίου 2012. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Πρώτη Ύλη» και της ταινίας «Το σπίτι του Κάιν».

 

Συγκεκριμένα:


Το ταξίδι της «Πρώτης Ύλης» ξεκίνησε από το περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και συνεχίστηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, το Docfest Χαλκίδας, τα Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και της Ζυρίχης, καταλήγοντας στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της επταετούς έρευνας του Χρήστου Καρακέπελη πάνω στους παλιατζήδες που συλλέγουν, σε καροτσάκια και τρίκυκλα, μεταλλικά αντικείμενα από τα σκουπίδια - φαινόμενο γνωστό και ως «scrap». Η έρευνα ξεκινά από την προ κρίσης εποχή του 2004, για να καταλήξει στο σήμερα, όπου ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει με την κάμερά του την πλέον σκοτεινή πλευρά της ανακύκλωσης, που στο όνομα ενός φτηνού και παράνομου μεροκάματου, γιγαντώνεται μια αθέατη βιομηχανία που ξεπλένει τζίρους εκατομμυρίων.

 

[Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2012 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου]
 

 


Το σπίτι του Κάιν (2001)
23 Νοεμβρίου στις 20.00
προβολή της ταινίας και συζήτηση με τον σκηνοθέτη 
Είσοδος Ελεύθερη

 

Με θέμα το φόνο και ήρωες επτά καθημερινούς ανθρώπους, δράστες μιας τέτοιας πράξης, «Το Σπίτι του Κάιν» βυθίζεται στις εικόνες, τις αναμνήσεις , τους εφιάλτες, την πραγματικότητα και τις απόπειρες διαφυγής αυτών των προσώπων από την οριακή κατάσταση στην οποία ζουν. Έξι κρατούμενοι, ο δεσμοφύλακάς τους και ένας αποφυλακισμένος, κυκλώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, την αμετάκλητη πράξη, που ενσαρκώνει το παράλογο, και συντρίβει την ύπαρξη τους. «Το Σπίτι του Κάιν», είναι μια διαδρομή στην ανθρώπινη πτώση και την ενοχή, που ο καθένας ζει όπως μπορεί και όπως αντέχει. Ένας θρήνος βουβός, φτωχικός και αδέξιος για μια αθωότητα που χάθηκε κι αναρωτιέται αν μπορεί να ξανακερδηθεί. Η ταινία προβλήθηκε στη Berlinale του 2001 και την ίδια χρονιά απέσπασε  το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Νιόν «Visions du Reel» και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Μονάχου.

[Βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία το 2000 της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου]
 

 

Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ στάσεις: Άγιος Νικόλαος και Βικτώρια

 

 

Σχετικές ειδήσεις
To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι ξανά στο ΚΕΤ
21.02.2017 17:15
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στο πλαίσιο του κύκλου CINEMATICS, προβάλλει ξανά την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, την ταινία To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι του Robert Wiene, με live soundtrack από τους Γιώργο Κατσάνο και Τάσο Φωτίου.
02.02.2017 17:03
Εικόνες και ιστορίες από το Ιράν πλημμυρίζουν την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο Λιμάνι μέσα από το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Το Ιράν που δεν είδα» που συνδιοργανώνουν από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι, με live soundtrack στο ΚΕΤ
30.01.2017 11:24
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι, του Robert Wiene, την οποία θα συνοδεύσουν μουσικά επί σκηνής οι Γιώργος Κατσάνος και Τάσος Φωτίου.
Αλκυονίδες, της Laure Vermeersch στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
17.01.2017 14:44
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, το ντοκιμαντέρ της Laure Vermeersch, Αλκυονίδες, παρουσία της σκηνοθέτιδας και συντελεστών της ταινίας.
«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ, με live soundtrack από τους Silent Move & Χάρη Λαμπράκη στο ΚΕΤ
07.12.2016 15:55
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας Τα πουλιά, του Α. Χίτσκοκ, με live soundtrack από τους Silent Move και Χάρη Λαμπράκη.