Η Kalfayan Galleries παρουσιάζει την έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο «Clothed with the sun»…

… που θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβρίου 2012 έως και τις 5 Ιανουαρίου 2013.

Η άντληση στοιχείων από αποκρυφιστικές-μυστικιστικές ιδεολογίες συναντάται στο έργο πλήθους καλλιτεχνών, και εκφράζεται,άλλοτε με άμεσο τρόπο και άλλοτε με έμμεσο, από τους πρωτοπόρους της Αφαίρεσης, Kandinsky, Kupka, Mondrian και Malevich, έως τις νεο-πλατωνικές ιδέες εκπροσώπων του Ντανταϊσμού, και καλλιτέχνες όπως οι Joseph Beuys, Yoko Ono, Marina Abramovic, Matthew Barney ή Bas Jan Ader.

Τα έργα που παρουσιάζονται στη δεύτερη ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στην Αθήνα, εκπροσωπούν διαφορετικές εκφάνσεις της ενασχόλησης του καλλιτέχνη με τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό. Ο Τσαγκάρης ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, σε μία διαρκή αναζήτηση προσωπικής κάθαρσης και διαφωτισμού. Συνδυάζει εικονογραφικά θέματα και σύμβολα από αποκρυφιστικά κείμενα και ανατρέχει στην πολυδιάστατη συμβολική αξία του ‘χρυσού’ που είναι και το βασικό υλικό στα νέα του έργα.

Άλλοτε με άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε κείμενα από την προσωπική του συλλογή με αποκρυφιστικά βιβλία και κείμενα της περιόδου 1880-1930 και άλλοτε χρησιμοποιώντας ως καμβά εξώφυλλα διεθνών εφημερίδων με αναφορές στην ‘ελληνική κρίση’, τα έργα του Τσαγκάρη ισορροπούν ανάμεσα στην ‘Υλη και το Άυλο, τη Θνητότητα και την Αθανασία. Χαρακτηριστική είναι η σειρά έργων με τον τίτλο ‘The Broken Temple’. Πηγή έμπνευσης είναι ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο ο Όσιρις αναστήθηκε ως θεός του Κάτω Κόσμου αφού η σύζυγός του, η Ίσις, επανένωσε το διαμελισμένο του σώμα. Ο Τσαγκάρης κατασκεύασε γύψινα αντίγραφα μελών του σώματός του, τα οποία στη συνέχεια θρυμμάτισε και φωτογράφισε, έχοντας ως σημείο αναφοράς την αλληγορική αξία του Μύθου: η απώλεια της επαφής του ανθρώπου με την θεϊκή πλευρά της ύπαρξής του. Με το θέμα της πορείας προς μία ανώτερη μορφή συνείδησης μέσω του κατακερματισμού του Εγώ και της Ύλης καταπιάνεται και η ενότητα έργων με τον τίτλο ‘The ReUnion’.

Ο θεατής προσκαλείται σε ένα μυστικιστικό εσωτερικό ταξίδι με στόχο την αποκατάσταση του δεσμού μεταξύ της υλικής διάστασης της ανθρώπινης ύπαρξης και της θεϊκότητας της ανθρώπινης ψυχής.

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
Ο Πάνος Τσαγκάρης (γεν. 1979, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Έχει σπουδάσει στο Emily Carr Institute of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Πρόσφατες εκθέ-σεις:”Gold” Imperial Belvedere Palace Museum, Βιέννη (2012), “Sensitivity Questioned-The Feminine Preserve” (επιμέλεια:Ηλιάνα Φωκιανάκη),Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα (2010),Πεδίο Δράσης KODRA 09”,9ο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών,”Gallery Young”,Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη (2009),2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης-“Praxis” (Πάνος Τσαγκάρης:Σχέδια και Performance: “The Mystic death of the Kiss”) /Οργάνωση:Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, (2009),”Treasures of Wisdom”, ReMap2,μια διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης, παράλληλη με την 2η Μπιενάλε της Αθήνας,Kalfayan Galleries,Αθήνα (2009) και «Μίμοι» (επιμέλεια:Χριστόφορος Μαρίνος),Kalfayan Galleries, Αθήνα (2009).Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Νέα Υόρκη, Μαιάμι,Βανκούβερ, Βερολίνο, Μιλάνο και Χόνκ Κονκ. Ο Πάνος Τσαγκάρης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Leipzig καθώς επίσης και στο Assah One Foundation στο Μιλάνο.