Οι Μάνος Ελευθερίου και Παναγιώτης Μάργαρης θα χαρίσουν δυο ξεχωριστές βραδιές με τίτλο «Όταν η ποίηση συναντά την κιθάρα» …

στο κοινό που θα βρεθεί στο Half Note Jazz Club στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2012.

Όταν η ποίηση συναντά την κιθάρα
ΚΥΡ. 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 21:30 / guest: Μελίνα Κανά
ΔΕΥΤ. 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 22:30 / guest: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Δύο πολύ ξεχωριστές και σπάνιες βραδιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στο Half Note Jazz Club την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012.

Ένας από τους σημαντικότερους  ποιητές και λογοτέχνες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Μάνος Ελευθερίου, θα απαγγείλει ο ίδιος ποιήματα του, συνοδευόμενος από τους ήχους της κιθάρας, του καταξιωμένου κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη.

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει συγγράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα και πάνω από 400 τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έμειναν διαχρονικά και ιστορικά. Η εμφάνιση του ζωντανά επί σκηνής, υπό τη συνοδεία της κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη, αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά…

Τις δύο αυτές μοναδικές βραδιές θα τιμήσουν με τη φιλική τους συμμετοχή η δημοφιλής και αγαπημένη ερμηνεύτρια Μελίνα Κανά την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ο σπουδαίος τραγουδοποιός και συνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Βιογραφικά στοιχεία:

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Ο Μάνος Ελευθερίου (Ερμούπολη Σύρου, 12 Μαρτίου 1938) είναι Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Για το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων», έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005.
 

Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες. Έγινε γνωστός ως στιχουργός τη δεκαετία του \’70, συνεργαζόμενος με το Μίκη Θεοδωράκη (Λαϊκά: Το παλληκάρι έχει καημό, Σ\’ αυτή τη γειτονιά, Πολιτεία Γ & Δ), τον Δήμο Μούτση (Ο Άγιος Φεβρουάριος: Η σούστα πήγαινε μπροστά, Άλλος για Χίο τράβηξε, Ο χάρος βγήκε παγανιά) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία: Μαλαματένια λόγια, Τα λόγια και τα χρόνια, Παραπονεμένα λόγια). Αργότερα στίχοι του θα γίνουν τραγούδια από τον Γιάννη Σπανό (Η μαρκίζα), τον Σταύρο Κουγιουμτζή (Ελεύθεροι κι ωραίοι, Στα χρόνια της υπομονής), τον Θάνο Μικρούτσικο (Άμλετ της Σελήνης, Δεν είμαι άλλος, Δίκοπη ζωή), τον Ηλία Ανδριόπουλο (Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες) και τον Χρήστο Νικολόπουλο (Διαθήκη, Στων αγγέλων τα μπουζούκια). Θεωρείται μάλιστα ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ
Ο Παναγιώτης Μάργαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ωδείο Αττικής και το Εθνικό Ωδείο, παίρνοντας το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση και ενορχήστρωση τραγουδιών και ορχηστρικής μουσικής. Ως συνθέτης έχει ηχογραφήσει τρεις προσωπικούς δίσκους («Στης νύχτας το φως», «Το τραγούδι της πεταλούδας», «Δίχως πυξίδα»). Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες σε συναυλίες και δισκογραφία. 

Το 1999 ξεκίνησε να ηχογραφεί υπό τη μορφή κιθαριστικού ντουέτου με τον Νότη Μαυρουδή, την πολύ επιτυχημένη δισκογραφική σειρά “Cafe de l\’ art”, διασκευάζοντας και ερμηνεύοντας στην κιθάρα αγαπημένες μουσικές και τραγούδια του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου. Ο τέταρτος δίσκος με τίτλο «Café de l’ art / Cinema» και ο πέμπτος με τίτλο «Café de l’ art / Τσιτσάνης – Βαμβακάρης», απέσπασαν το βραβείο «καλύτερου ορχηστρικού δίσκου της χρονιάς», στα ετήσια μουσικά βραβεία «Αρίων», ενώ οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφικής αυτής σειράς έχουν ξεπεράσει τα 100.000 αντίτυπα. Ως κιθαρίστας και συνθέτης, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1500 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους χώρους όπου έχει εμφανιστεί είναι το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ιστορικοί καθεδρικοί ναοί της Ευρώπης. Από το 2008 έχει αποκλειστική συνεργασία ως καθηγητής κλασικής κιθάρας με το “Πυθαγόρειο Ωδείο”. Από το 1995 έως το 2010 υπήρξε κιθαριστικό ντουέτο με τον καθηγητή του στην κιθάρα Νότη Μαυρουδή. Πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα του, είναι η συμμετοχή του διάσημου κιθαρίστα Al di Meola, στη δισκογραφική δουλειά που ετοίμασε με την Ελένη Πέτα, με τίτλο “Duende” (η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011), όπως επίσης και η συνύπαρξή του επί σκηνής με τον Al di Meola, στα δύο μοναδικά live που πραγματοποιήθηκαν στη μουσική σκηνή Gazarte τον Οκτώβριο του 2010. Κατά τη διάρκεια του 2011 πραγματοποίησε κοινές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με την Ελένη Πέτα, όπου και παρουσίασαν το “DUENDE”. Επίσης συναντήθηκε συναυλιακά με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα όπου εμφανίστηκαν μαζί επί σκηνής σε  Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρία POLYMUSIC. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα ηχογραφήσει 3 προσωπικά άλμπουμ είτε ως σολίστας, είτε ως δημιουργός. Το πρώτο αναμένεται να κυκλοφορήσει τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2012…