Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Σημεία ελευθερίας, Βέροια 1912-2012 του Χρήστου Μποκόρου στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Σημεία ελευθερίας, Βέροια 1912-2012 του Χρήστου Μποκόρου στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου: «Σημείο ελευθερίας/Βέροια 1912-2012».

Η έκθεση διοργανώνεται από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Στα εγκαίνια μίλησε η προϊσταμένη της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αναπληρώτρια προϊσταμένη της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε: «Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται σήμερα 27 Οκτωβρίου που είναι γιορτή της σημαίας και γι αυτό την ονομάσαμε “Σημείο Ελευθερίας”, γιατί η σημαία-  η γαλανόλευκη αλλά και οι σημαίες όλων των άλλων- είναι η ιδέα της κάθε μιας πατρίδας. Η συμπυκνωμένη αυτή εικόνα της πατρίδας είναι το εγώ που αγωνίζεται να γίνει εμείς. Είναι μεγάλη μας τύχη να φιλοξενούμε έναν πολύ μεγάλο ζωγράφο -εφάμιλλο των αναγεννησιακών - ο οποίος είναι και βαθειά έλληνας, τον  Χρήστο Μποκόρο.»

Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος στην ομιλία του ανέφερε: «Ζωγραφίζοντας αυτή τη σειρά με τις σημαίες που για μένα δεν ήταν ακριβώς σημαίες αλλά σύμβολα κοινότητας, προσπαθούσα να δω, να σκεφτώ, να ζωγραφίσω κάτι στο οποίο θα μπορούμε να ομονοούμε όλοι. Θέλω η ζωγραφική να ξαναβρεί τον τρόπο να μας ενώνει. Να κατανοούμε τι βλέπουμε γύρω μας και όχι μόνο να το αναγνωρίζουμε αλλά και να μας εμψυχώνει. Θυμάμαι μια φράση του Μακρυγιάννη που έλεγε ότι: “Άμα είσαι στραβός και η πατρίδα σου είναι καλά, σε θρέφει. Αν η πατρίδα σου είναι αχαμνή και δέκα μάτια να χεις πάλι στραβός θε να σαι.”»


Στα εγκαίνια παρευρέθησαν: ο Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η βουλευτής Γεωργία Μπατσάρα, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας, τα στελέχη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπόλης και Χρύσα Ζαρκαλή καθώς και πολλοί άλλοι.
               
 

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιάζεται η ταινία: «Μη χάνεις απ’ τα μάτια σου το φώς» με θέμα το έργο του Χ. Μποκόρου σε σκηνοθεσία Α. Κιούκα, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και για σπουδαστές Καλών Τεχνών.
 

Σχετικές ειδήσεις
Όψεις αδήλων, έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μπενάκη
21.12.2016 12:14
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου, με τίτλο Όψεις αδήλων.
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Ευθραυστότητα: Έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
13.09.2016 11:52
Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την έκθεσή του με τίτλο “Ευθραυστότητα”, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.