Την Πέμπτη, 19 Ιουνίου θα λάβει χώρα η ιστορική έκθεση με θέμα την ιστορία της Σλοβακίας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 20:30 το βράδυ στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Την Πέμπτη, 19 Ιουνίου θα λάβει χώρα η ιστορική έκθεση με θέμα την ιστορία της Σλοβακίας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 20:30 το βράδυ στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.


Η έκθεση έχει στόχο την ανάδειξη της ιστορίας ενός νεοσύστατου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Οι οργανωτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι ο αριθμός 8 είναι ο αριθμός των σημαντικότερων γεγονότων που καθόρισαν την ιστορία της Σλοβακίας.


Τα Σλαβικά φύλα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Σλοβακίας τον 5ο αιώνα. Τον 8ο αιώνα ιδρύεται το Πριγκιπάτο του Νίτρα και ο κυβερνήτης του εγκαινιάζει το 828 την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Σλοβακίας. Στα τέλη του 10ου αιώνα το Πριγκιπάτο του Νίτρα έγινε μέρος του Βασιλείου των Ούγγρων.


Το 1848 ξεκινάει η επανάσταση των Σλοβάκων με σκοπό την απόσχιση της Σλοβακίας από τα ουγγρικά εδάφη της Αυστριακής αυτοκρατορίας. Την περίοδο της Αυστροουγγρικής μοναρχίας οι Σλοβάκοι βρέθηκαν κάτω από την ηγεμονία των Μαγυάρων έχοντας μια φτωχή γλώσσα και περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα.


Το 1918, η Σλοβακία και οι περιοχές της Βοημίας και της Μοραβίας ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Τσεχοσλοβακία. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η δημοκρατική και ακμάζουσα Τσεχοσλοβακία αντιμετώπισε συνεχόμενες πιέσεις από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, έως ότου τεμαχίστηκε τελικά με τη συμφωνία του Μονάχου του 1938, όταν η Σλοβακία έγινε χωριστό κράτος που θα ελεγχόταν στενά από τη ναζιστική Γερμανία.


Εντούτοις, το αντιναζιστικό αντιστασιακό κίνημα οργάνωσε μια σφοδρή ένοπλη εξέγερση, γνωστή ως σλοβάκικη εθνική έγερση, το 1944. Μετά από τον 2o παγκόσμιο πόλεμο η Τσεχοσλοβακία επανενώθηκε και περιήλθε στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και του συμφώνου της Βαρσοβίας.


Το 1968 είναι η χρονιά που σε όλη την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο σημειώνεται αντίδραση απέναντι στους καταπιεστικούς μηχανισμούς που προέκυψαν λόγω του ψυχρού πολέμου. Εκείνη την χρονιά στην πρώην Τσεχοσλοβακία τα σοβιετικά τανκ κατέπνιξαν στο αίμα την Άνοιξη της Πράγας τερματίζοντας έτσι βίαια την πρωτοβουλία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ για ένα σοσιαλιστικό κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο. Το ’68 συνδέει την Σλοβακία με τον υπόλοιπο κόσμο αφού τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς σηματοδοτούν την έναρξη των αγώνων των Σλοβάκων για ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος.


Για τους Σλοβάκους ακόμα και η βελούδινη, ειρηνική επανάσταση του 1989, που οδήγησε στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ξεκίνησε το 1988.


Το 1993, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων των δυο εθνών, η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας χωρίστηκε ειρηνικά σε δυο ανεξάρτητα κράτη, την Δημοκρατίας της Σλοβακίας και την Δημοκρατία της Τσεχίας. Το 2004 η Σλοβακία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Info
Διάρκεια έκθεσης: 19 έως 25 Ιουνίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00 έως 21:00
Σάββατο 10:30 έως 14:30
Είσοδος ελεύθερη