Η Άνεμος Εκδοτική παρουσιάζει το βιβλίο της Πόπης Γκερούση με τίτλο «Ψυχή σαν θάλασσα»…

… που αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημά της.

H Φωτεινή φωτίζει ζωές. Ο απαλός Σπύρος κι ο κραυγαλέος Φώτης. Πρόσωπα και στιγμές που ανήκουν, μαζί με παραμυθένιες φιγούρες, στο βεβαρυμένο παρελθόν αυτού του κόσμου. Η φρεσκάδα της «Φωτεινούλας», εγγονής της Φωτεινής στο μέλλον, που ξέρει κι εκείνη «ν’ ακούει» και που βιάζεται, με αναζωογονητικό τρόπο, να φιλοσοφήσει τον έρωτα.  Απορίες, συλλογισμοί για την ευτυχία, και συμβολισμοί που ανήκουν στην αιωνιότητα της ανθρώπινης φύσης.  Αρκετές δεκαετίες πριν, η Φωτεινή, με κύριο όπλο μερικά ποιήματα, διανύει μια πορεία ζωής που μοιάζει με τρελή κούρσα συναισθημάτων, βιώνει συνεχή ψυχολογική και σωματική βία, έναν αβάσταχτο φόνο κι έναν αναπάντεχο θάνατο. Με μια ανεξήγητη λάμψη στο δέρμα και τις σκέψεις φυλαγμένες πάνω στις κορυφές των βουνών. Με όνειρα κληρονομιά από τη Σμύρνη και βήματα-εικόνες που φτάνουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, την Κούβα. Κι έπειτα; Η ζωή. Η ζωή που περίμενε κρυμμένη. Η αγάπη που ήταν πάντα εκεί, καταρρίπτοντας τον παντοδύναμο μύθο της αγάπης-τροχοπέδης. Η εξέλιξη των πάντων και η δύναμη της ψυχής που φάνηκε να είναι ο τελικός εξαγνισμός.   Εξάλλου, η Φωτεινή είχε αγαπήσει τους στίχους του Rimbaud, «en avant… προχώρα μπροστά». Ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν αδύνατα. Ειδικά τότε.

Στο «Ψυχή σαν θάλασσα» οι καταστάσεις που ζουν οι ήρωες γίνονται αρκετά ρεαλιστικές χωρίς όμως ποτέ να λείπει μια μαγευτική νότα ονείρου και καρτερίας.  Η ηρωίδα του βιβλίου τρέφεται εξάλλου απ’ αυτή την τροφή, τη ζωοποιό πίστη στο όνειρο και την ελευθερία της ψυχής.  Παντρεμένη με έναν παρανοϊκό σαγηνευτή ανθρώπων, αρκετές δεκαετίες πριν, καταφέρνει να επιβιώσει στηριζόμενη στην απίστευτη δεύτερη ψυχή που κρύβει μέσα της.   Ανακαλύπτει την ποίηση σαν μέθοδο φυγής και βιώνει έναν έρωτα παρατηρητή και συνοδοιπόρο ζωής.  Βία, ψυχολογική και σωματική, ένας φόνος, ένας θάνατος, παράλληλα με ψήγματα μαγείας και μεταφυσική αισθαντικότητα.  Με σκέψεις-κληρονομιά από την Σμύρνη. Η φυγή. Το ταξίδι στην Κούβα. Η λύτρωση. Η επιστροφή. Η θάλασσα.

Το βιβλίο πάλλεται σαν ζωντανός οργανισμός μέσα στα χέρια σου και τα ερωτηματικά του αγγίζουν πολύ εύστοχα το τώρα και το πάντα.  Πολλές αλήθειες δοσμένες με τόση ποιητική ορμή που νομίζεις ότι ακούς τις σκέψεις σου.  Πολλή οργή, πολλές κραυγές και πολλή αγάπη, αγάπη κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο κι ακλόνητο θαυμασμό επίσης για εκείνη την αγάπη που ξέρει να είναι παρούσα ακόμη κι όταν δε φαίνεται πουθενά.

Επιλέγει δε η συγγραφέας να «κλείσει» αυτή την ιστορία όχι σε τρέχοντα χρόνο αλλά γυρίζοντας πίσω, πριν γεννηθεί η «Φωτεινούλα» και πριν η Φωτεινή εγκαταλείψει τις επαγγελματικές και φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, που ξεκίνησαν με την επιστροφή της στην Ελλάδα και συναντώντας τον καινούργιο, λαμπερό εαυτό της.  Ενεργή λοιπόν μας ολοκληρώνει την αφήγηση της εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στα Κύθηρα. Tο νησί που περίμενε σκιρτώντας να δεχτεί εκείνες τις χαμένες ψυχές, με αδιαμφισβήτητο φίλτρο, μονωτή και ισχυρή φόρμουλα εξαγνισμού το απέραντο μπλε της θάλασσας.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέος:H Πόπη Γκερούση έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη γραφή, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία. Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν το «νότια της νύχτας» το οποίο απέσπασε θερμές κριτικές για το ιδιαίτερο, αισθαντικό και λυρικό, στιλ γραφής του. Αρθρογραφεί επίσης σε ελεύθερο Τύπο και ηλεκτρονικά μαγκαζίνα. Όπως και στο πρώτο της βιβλίο έτσι κι εδώ πρωταγωνιστής θα μπορούσε να είναι η αγάπη, όμως δεν είναι, είναι το άλκιμο πάθος για ό,τι κάνει καλύτερο τον άνθρωπο, ό,τι τον συμφιλιώνει με τον εαυτό του, ό,τι τον εξαγνίζει και τον λυτρώνει. Είναι όλα όσα εξυψώνουν την ανθρώπινη υπόστασή του. To «Ψυχή σαν θάλασσα», είναι το δεύτερό της μυθιστόρημα.