Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βαγγέλης Γκόκας: Έκθεση στη γκαλερί Έλικα

Βαγγέλης Γκόκας: Έκθεση στη γκαλερί Έλικα

Η γκαλερί Έλικα παρουσιάζει την έκθεση του Βαγγέλη Γκόκα, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του…

… και θα διαρκέσει την περίοδο 1 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου 2012.


Σε συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του, ο Γκόκας εξερευνά θέματα που συνδιαλέγονται με την ανθρώπινη ύπαρξη και την καθημερινότητα. Επαναληπτικά, σχεδόν εμμονικά, επιστρέφει στις ίδιες εικόνες ξανά και ξανά - ένα μαξιλάρι, μία κουβέρτα, ένα πεζοδρόμιο, μία εκκλησία, ένα πορτραίτο, μία γυρισμένη πλάτη. Όλα μοιάζουν με θραύσματα μιας ιστορίας ενός μελαγχολικού ήρωα ενός βιβλίου που προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή βρίσκοντας κάποιο νόημα σε αυτά που πράττει και βλέπει γύρω του. Το βλέμμα εστιάζει σε λεπτομέρειες αναζητώντας αξίες ουσιαστικές και αισθητικές - ευαίσθητες και αναπάντεχες.
 

Τα αινιγματικά αυτά έργα έρχονται αντιμέτωπα με την υποκειμενικότητα, τη μοναχικότητα, το ταξίδι, την αγάπη, το θάνατο, άλλοτε με συμβολισμούς, άλλοτε με δραματικότητα και άλλοτε με ρομαντισμό. Η επανάληψη  δεν έχει σκοπό την διαπλάτυνση, αλλά την εμβάθυνση στο θέμα και πάνω από όλα στην ίδια τη ζωγραφική, την ιστορία της, την ποιότητά της και την αλήθεια της. Μέσα από μια γκρίζα ατμόσφαιρα, ο χώρος και η σχέση του τόσο με το αντικείμενο όσο και με το κενό εξερευνώνται σε βάθος με ευαισθησία και σεβασμό - σχεδόν θα λέγαμε με ευλάβεια.
 

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσ/νίκης (1988-1994), στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2007). Απέσπασε υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης για διδακτορικές σπουδές και την υποτροφία του Ι.Κ.Υ για μεταπτυχιακές σπουδές. Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery 2010, γκαλερί Tint 2008, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου 2012, Μπιενάλε της Αθήνας 2011, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη , κλπ).

Σχετικές ειδήσεις
Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
14.10.2016 16:13
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεση του 1977 εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα που «καθρεφτίζουν» με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την έννοια της αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
Greece/China/Greece: έκθεση του Βαγγέλη Ρήνα και της Ioanna Lin στη γκαλερί Art Prisma
23.05.2016 16:51
Η γκαλερί Art Prisma στον Πειραιά παρουσιάζει την έκθεση GREECE/CHINA/GREECE, του Βαγγέλη Ρήνα και της Ioanna Lin, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίνας Κανακάκη.
Παρουσίες: έκθεση του Βαγγέλη Ρήνα στη γκαλερί Ευριπίδη
14.04.2016 10:35
Ο Βαγγέλης Ρήνας «επιστρέφει» στην Αθήνα μετά από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία έξι χρόνια στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.