Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γράμμα στον Ορέστη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο Bios

Γράμμα στον Ορέστη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο Bios

Το Bios-main παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τίτλο «Γράμμα στον Ορέστη», σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

… που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013.

 

Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη- η δική του λοξή ματιά πάνω στο μύθο των Ατρειδών- δίνει τη δυνατότητα και τη δύναμη μιας σύγχρονης προσέγγισης στον αρχαίο μύθο.


Μέσα από το σώμα της Ελένης Ουζουνίδου, δημιουργείται μια σκυταλοδρομία γυναικείων μορφών, φωνών, σωμάτων, παθημάτων, παραλλαγών πάνω στη μάσκα της Κλυταιμνήστρας που την χαρακτηρίζει ένας τόνος απελπισίας, αλλά και αγάπης μαζί. Η μεγάλη της απολογία μέσα στους αιώνες για την αδικία που έχει επωμιστεί. Ζητάει τη συμφιλίωση, τη λήθη, τη δικαιοσύνη, τη συγχώρεση. Θέλει να ησυχάσει μέσα στο θολωτό της τάφο, στις Μυκήνες.


Θέλει επιτέλους να κοιμηθεί ως μια κοινή θνητή. Κι η παράσταση διαλέγει αυτόν το δρόμο, αυτόν που ζητά η Κλυταιμνήστρα μέσα από το λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.


Το χέρι που σκότωσε -το ίδιο χέρι- γράφει το γράμμα.
Στο γιο της .Τον Ορέστη.
Αλλά και σε όλους εμάς.
Η  Κλυταιμνήστρα, η καταδικασμένη -ζητάει να πάψουν πια οι καταδίκες. Υψώνει λευκό μαντίλι, ζητάει ανακωχή. Παραδίνεται. Ζητάει να ησυχάσει. Να κοιμηθεί. Αρκετά, με τα δικαστήρια των αιώνων.
Δεν γράφει  σε χαρτί, χτυπάει, σκάβει πάνω στις μεγάλες πέτρες. Βουλιάζει. Φωνάζει.
Ζητάει Δικαιοσύνη. Αγάπη. Αποκατάσταση.
Ζητάει τα παιδιά της. Την Ηλέκτρα. Την Ιφιγένεια .
Τον αγαπημένο της. Τον εραστή της, τον Αίγισθο. 
Μέσα από τον θολωτό της  τάφο. Τις Μυκήνες. Τα περβόλια του Άργους.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία :  Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά- Κοστούμια :    Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί : Δημήτρης Τζατζανάς
Σύνθεση ήχων : Αθηνά Καφετζή
Ερμηνεύει  η Ελένη Ουζουνίδου

Σχετικές ειδήσεις
 Αυτός και το πανταλόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Underground
02.09.2016 12:50
Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος, του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
19.08.2016 10:16
Το 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα παρουσιάζει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ένας πανηγυρικός και ένα επικήδειος, με τον Βασίλη Βλάχο.
Πανωραία, του Νάσου Βαγενά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στην Καβάλα
15.03.2016 11:44
Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας παρουσιάζουν το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου το έργο του Νάσου Βαγενά «Πανωραία», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, του Ιάκωβου Καμπανέλλη συνεχίζεται με επιτυχία στην Ακαδημία Πλάτωνος
09.03.2016 11:42
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, οι παραστάσεις του έργου "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, συνεχίζονται στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, με έναν σπουδαίο θίασο νέων ηθοποιών, από 9 Μαρτίου έως 21 Απριλίου.
Ισορροπιστής αεροσκαφών, του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε μικρή περιοδεία
04.03.2016 14:46
Οι παραστάσεις στην Αθήνα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον Δημήτρη Πιατά και την συμμετοχή των Αλέξανδρου Τούντα και Ανδρέα Ανδρέου, ρίχνουν αυλαία την Τρίτη 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.