Το Bios-main παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τίτλο «Γράμμα στον Ορέστη», σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

… που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη- η δική του λοξή ματιά πάνω στο μύθο των Ατρειδών- δίνει τη δυνατότητα και τη δύναμη μιας σύγχρονης προσέγγισης στον αρχαίο μύθο.

Μέσα από το σώμα της Ελένης Ουζουνίδου, δημιουργείται μια σκυταλοδρομία γυναικείων μορφών, φωνών, σωμάτων, παθημάτων, παραλλαγών πάνω στη μάσκα της Κλυταιμνήστρας που την χαρακτηρίζει ένας τόνος απελπισίας, αλλά και αγάπης μαζί. Η μεγάλη της απολογία μέσα στους αιώνες για την αδικία που έχει επωμιστεί. Ζητάει τη συμφιλίωση, τη λήθη, τη δικαιοσύνη, τη συγχώρεση. Θέλει να ησυχάσει μέσα στο θολωτό της τάφο, στις Μυκήνες.

Θέλει επιτέλους να κοιμηθεί ως μια κοινή θνητή. Κι η παράσταση διαλέγει αυτόν το δρόμο, αυτόν που ζητά η Κλυταιμνήστρα μέσα από το λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το χέρι που σκότωσε -το ίδιο χέρι- γράφει το γράμμα.
Στο γιο της .Τον Ορέστη.
Αλλά και σε όλους εμάς.
Η  Κλυταιμνήστρα, η καταδικασμένη -ζητάει να πάψουν πια οι καταδίκες. Υψώνει λευκό μαντίλι, ζητάει ανακωχή. Παραδίνεται. Ζητάει να ησυχάσει. Να κοιμηθεί. Αρκετά, με τα δικαστήρια των αιώνων.
Δεν γράφει  σε χαρτί, χτυπάει, σκάβει πάνω στις μεγάλες πέτρες. Βουλιάζει. Φωνάζει.
Ζητάει Δικαιοσύνη. Αγάπη. Αποκατάσταση.
Ζητάει τα παιδιά της. Την Ηλέκτρα. Την Ιφιγένεια.
Τον αγαπημένο της. Τον εραστή της, τον Αίγισθο. 
Μέσα από τον θολωτό της  τάφο. Τις Μυκήνες. Τα περβόλια του Άργους.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία :  Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά- Κοστούμια :    Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί : Δημήτρης Τζατζανάς
Σύνθεση ήχων : Αθηνά Καφετζή
Ερμηνεύει  η Ελένη Ουζουνίδου