Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Η Όπερα του ζητιάνου του Τζον Γκέι για 12 παραστάσεις στο θέατρο Αθήναιον

Η Όπερα του ζητιάνου του Τζον Γκέι για 12 παραστάσεις στο θέατρο Αθήναιον

Το θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το έργο του Τζον Γκέι «Η όπερα του ζητιάνου» από τη θεατρική ομάδα

Passatempo.

 

Η Όπερα του ζητιάνου δεν είναι μια συνηθισμένη όπερα. Δεν πρωταγωνιστούν σ’ αυτή, όπως συμβαίνει στην ιταλική όπερα, τα μεγάλα ερωτικά πάθη και οι ευγενείς χαρακτήρες αλλά η ανάγκη, η διαφθορά, το χρήμα και ο υπόκοσμος. Πρόκειται για μια λαϊκή μουσική παράσταση με ήρωες μαστροπούς, πόρνες, κλεφτρόνια, και κλεπταποδόχους, που ερωτεύονται και παντρεύονται για να βρεθούν μπλεγμένοι σ’ ένα κυνήγι χρήματος και ανταγωνισμού, με κομπίνες και πισώπλατα μαχαιρώματα, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και πουλημένη δικαιοσύνη. Στην παράσταση, που παίζεται με ζωντανή μουσική, αφθονούν ο έρωτας, το χιούμορ και το τραγούδι.

 

Το έργο γράφτηκε στα 1728 για να παρωδήσει τα κοινωνικά και μουσικά ήθη που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στο Λονδίνο. Η έντονη θεατρικότητά ωστόσο, σε συνδυασμό με την ευθύβολη κοινωνική κριτική τράβηξαν στα 1928 την προσοχή του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος χρησιμοποίησε το έργο ως πρότυπο για τη δική του Όπερα της πεντάρας. Η παράσταση της ομάδας Passatempo εκσυγχρονίζει το κείμενο ώστε μέσα από το χιούμορ, το χορό και το τραγούδι να τονιστούν ακόμα περισσότερο οι αναλογίες με την εποχή μας. Πίσω από τον παραλογισμό των καταστάσεων και τους σκόπιμα διογκωμένους χαρακτήρες, η αλήθεια της ζωής διασταυρώνεται με το θεατρικό παιχνίδι, η κωμωδία με το πάθος, η φαντασία με την πραγματικότητα και η πρόζα με τη ζωντανή μουσική.

 

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Η μουσική είναι του Κώστα Βόμβολου και οι χορογραφίες της Ιωάννας Μήτσικα. Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης.

 

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Κυριάκος Δανιηλίδης, Αργυρώ Άννα Ευθυμίου, Άννα Κυριακίδου, Ανανιάδου, Κωνσταντίνα Λάλλου, Πέτρος Παπαζήσης, Στέφανος Πίττας, Μιχάλης Συριόπουλος. Και οι μουσικοί: Δημήτρης Βαλιώτης (κρουστά), Αλκυόνη Θηλυκού (πιάνο), Θοδωρής Κεσίσογλου (σαξόφωνο), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί).
 

 

Σχετικές ειδήσεις
08.11.2016 10:21
Η παράσταση "Μια Απλή Ερωτική Ιστορία" των Ειρήνη Πατσούρου και Αχιλλέα Ψαλτόπουλου ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη.
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Stand Up Comedy Special: Alistair Barrie & Γιώργος Χατζηπαύλου στο θέατρο Αθήναιον
14.09.2016 15:45
Δύο σπουδαίοι κωμικοί, ο Alistair Barrie και ο Γιώργος Χατζηπαύλου ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα βρίσκονται στο θέατρο Αθήναιον στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2016.
Το όνειρο της Κίκι, του Δημήτρη Οικονόμου στο Θέατρο Αθήναιον
09.03.2016 10:27
Το Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί, μόνο για τρεις παραστάσεις, το έργο του Δημήτρη Οικονόμου, Το όνειρο της Κίκι.
Σκηνοθέτησέ μας!, από τους Felizol- Improv Comedy Theater Group στο Θέατρο Αθήναιον
27.01.2016 11:30
Η ομάδα Felizol- Improv Comedy Theater Group παρουσιάζει την παράσταση Σκηνοθέτησέ μας!, για όλες τις Κυριακές του Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη.