Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τη Συλλογή Hubert Pernot, με την έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898-1913». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ και αποτελεί ένα σπουδαίο φωτογραφικό “οδοιπορικό” στην Ελλάδα.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τη Συλλογή Hubert Pernot, με την έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898-1913». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ και αποτελεί ένα σπουδαίο φωτογραφικό “οδοιπορικό” στην Ελλάδα.


Η Συλλογή Hubert Pernot θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.


Οι επισκέπτες της έκθεσης θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα πλούσιο ταξιδιωτικό πανόραμα της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα, από τη σημαντική και αδημοσίευτη Συλλογή του Γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot, το υλικό της οποίας προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.


Ο Hubert Pernot (1870-1946), πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας, περιηγείται τον τόπο τη μεταβατική περίοδο 1898-1913.


Η φωτογραφία υπήρξε το μεγάλο πάθος του, όχι μόνον ως συμπλήρωμα στις επιστημονικές του εργασίες, αλλά και ως πρόσφορο μέσον για να κινήσει με τρόπο άμεσο και υποβλητικό το ενδιαφέρον του κοινού.


Το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, που συνοδεύει την έκθεση και έχει ήδη κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2007, αποτελεί μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με τους Βαλκανικούς πολέμους, μια πραγματική εξερεύνηση του τοπίου και των κατοίκων του που αποτυπώνεται σε 300 σπάνιες φωτογραφίες, αυστηρή επιλογή από το σύνολο των 1286 κλισέ που απαρτίζουν τη Συλλογή Pernot.


Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 120 θέματα, μέσα στα οποία έρχονται και πάλι στην επιφάνεια εικόνες της Αθήνας και του Πειραιά με τα περίχωρα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.


Και μέσα από τις εικόνες προκύπτει και ένα ιδιαίτερο ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα, οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις, έχουν καταγραφεί στις φωτογραφίες σαν στιγμιότυπα ενός άλλου αιώνα.


Ταυτόχρονα ο φακός υπαινίσσεται την επικαιρότητα της εποχής εστιάζοντας στους Έλληνες στρατιώτες στο Μπιζάνι, στα παραπήγματα της Αθήνας ή στον κρητικό καλόγερο με τα ρούχα του αντάρτη. Επιπλέον οι ελληνικές αρχαιότητες, το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η Δήλος, οι Δελφοί και οι ανασκαφές στην Κνωσό, αλλά και η σύγχρονη όψη των αστικών κέντρων, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Πάτρα, το Ηράκλειο, δηλώνουν τις εύστοχες και μελετημένες επιλογές του δημιουργού αυτού του Αρχείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, κα Φανή Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Λεωνίδα Κουργιαντάκη.


Info
Συλλογή Hubert Pernot
Eγκαίνια: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 16:00
Πέμπτη: 10:00 – 24:00
Τρίτη: Κλειστά
Κεντρικό κτήριο Μουσείου Μπενάκη, οδός Κουμπάρη 1
www.olkos.gr