Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτιστικά τριήμερα στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής

Πολιτιστικά τριήμερα στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τρία τριήμερα των εκδηλώσεων της επετειακής 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στο Κέντρο …

Ελληνικής Κεραμικής, στο Μαρούσι. Ο Νίκος Σκλαβαινίτης ολοκλήρωσε την κατασκευή και άναψε το μεσογειακό καμίνι σε μια δική του πειραματική εκδοχή.

 


Με μεγάλη συμμετοχή έλαβε χώρα ένα σεμινάριο από τον ίδιο σε δύο χρόνους στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού του κεραμικού κέντρου.(Παρασκευή και Σάββατο )με θέμα προσεκτική ματιά στα αγγεία –σύντομη εισαγωγή στην οπτική σύνταξη(ασκήσεις επί χάρτου).

 


Παράλληλα στην αλέα του κέντρου ολοκληρώθηκε και το τριήμερο της οικολογικής – εστίασης στην πράξη με ψησίματα σε ξυλόφουρνο, ρεβυθιών και άλλων εδεσμάτων σε πυρίμαχα σκεύη, τσουκάλια , γιουβέτσια, γάστρες και προσφορά στο κοινό με συνοδεία λαχανικών και κρασιού. Όπως κάθε μέρα μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων , τα εργαστήρια(workshops)ήταν πόλος έλξης του κόσμου που συμμετείχε στην διαδικασία κάνοντας τροχό, πλάθοντας φόρμες και μορφές και ζωγραφίζοντας κεραμικά αντικείμενα. Μικροί και μεγάλοι είχαν μια συγκλονιστική εμπειρία δημιουργίας και χαλάρωσης(καθημερινά 5:00-8:00 και το Σαββατοκύριακο και τα πρωινά 11:00-2:00).

 

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου οι αγγειοπλάστες οργάνωσαν εκδήλωση με παραδοσιακή λόγω της ημέρας φασολάδα και δεξίωσαν το Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τους αντιδημάρχους μαζί με τη γαλλική αντιπροσωπεία του Tilleul και Belfort που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Δήμο Αμαρουσίου.

 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 2ο  τριήμερο 2-3-4 Νοεμβρίου: ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Σάββατο 3/11 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή καμινιού από χαρτί, με τους κεραμίστες Μάρω Κερασιώτη και Δημήτρη Διέλλα ειδικούς της τεχνικής αυτής, για να ψηθούν κεραμικά έργα. Το καμίνι θα ανάψει το μεσημέρι με ξύλα για να ψήσει και θα ανοίξει την Κυριακή 4/11  στις 2:00μ.μ το μεσημέρι.

Το πρωί της Κυριακής 4/11 στις 11:30 θα γίνει μια ιστορική αναδρομή της Ελληνικής Κεραμικής, από την κεραμίστρια-γλύπτρια Κα Ελευθερία Δροσάκη, μέσα από την διαδρομή πάνω από 50 χρόνια της Πανελλήνιας Έκθεσης κεραμικής, και μέσα από το έργο της.  Οι γλυπτές φιγούρες τις Δροσάκη έχουν περάσει στον αθάνατο χώρο των κλασσικών.

Στις 12:30 μ.μ. το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η παλαίμαχος κεραμίστρια Αγγελική Τσεβά θα παρουσιάσει την πολυετή δημιουργία της και το έργο της, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Κέντρου, μέσα από εικόνες – αφηγήσεις από τη δική της διαδρομή, σε πιο σύγχρονο και επαναστατικό  στυλ, μιας και τη δεκαετία του ’70 και του ’80 η pank εκδοχή της φόρμας που εισήγαγε στην τέχνη, ήταν εξωραϊστική.


 

Το μουσικό πρόγραμμα του τριημέρου:

Παρασκευή 2/11


6:00 μμ  ΚΡΗΤΙΚΑ: Το ντουέτο «Ειρήνη Δερέμπεη – Κάρολος Κουκλάκης» Ένα ταξίδι με σύγχρονη και παραδοσιακή Κρητική μουσική 7:00 μμ ROOTS N’ BLUES: Μουσικό σχήμα «Κάτω Από Το Δέντρο» Σύγχρονος ακουστικός ήχος σε Ελληνικούς δρόμους                                                                                      

8:00 μμ ΕΝΤΕΧΝΟ: Η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αμαρουσίου σε έντεχνο ελληνικό πρόγραμμα. Υπεύθυνος: Μιχάλης Σωτηράκης 
 

Σάββατο 3/11


5:00 μμ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΚΡΟΥΣΤΑ: Πειραματικό μουσικό σχήμα «ΑΙΩΡΑ» Η μουσική μέσα από την κεραμική                                                                                                                            

6:00 μμ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ: Χορωδία & Χορευτικό Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων (Ωρωπού) με τραγούδια και χορούς Μικράς Ασίας .Υπεύθυνος Χορωδίας: Αθανάσιος Θάνος. Υπεύθυνος Χορευτικού: Αργύρης Δήμου                                                                                    

7:00 μμ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ: Νησιώτικο Πρόγραμμα με τη Στέλλα Κονιτοπούλου  

Υπεύθυνος: Βασίλης Κλουβάτος
 

 

Κυριακή 4/11


5:00 μμ BLUES, JAZZ: Η Μοντέρνα Ορχήστρα των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αμαρουσίου σε μοντέρνο πρόγραμμα. Υπεύθυνος: Λευτέρης Βαλασέλλης      

                                                                                                                                     

7:00 μμ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Μουσικό σχήμα «Αχιλλέας Περσίδης – Νότιος Ήχος» Οργανικά κομμάτια μέσα από Μεσόγειο, Κρήτη και Αιγαίο.

Οι επιδείξεις κεραμικής και τροχού για μικρούς και μεγάλους,  με την συμμετοχή τους, συνεχίζονται με επιτυχία καθημερινά 5:00μμ  με 8:00μμ και το Σαββατοκύριακο και τα πρωινά 11:00 πμ – 2:00 μμ , στα εργαστήρια  (workshops). Παράλληλα συνεχίζονται και οι προβολές ντοκιμαντέρ για την κεραμική καθημερινά 5:00 – 8:00 στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Κέντρου.
Οι Εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό 10:00πμ – 8:00μμ καθημερινά και το Σαββατοκύριακο. Οι Εκθέσεις:
50η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Έκθεση  Σχολών  Κεραμικής Έκθεση Φωτογραφίας                                                                                                                  

Έκθεση παραδοσιακών ειδών εστίασης Έκθεση κεραμικών μουσικών οργάνων

Η 50η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και  θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος: έκθεση φωτογραφίας από τη Στέγη στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
28.09.2016 14:39
Η Στέγη συμμετέχει στην 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, με φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος» που πραγματοποιήθηκε τη σαιζόν 2015-16.
Έκθεση Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος»
17.06.2016 13:52
Έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη θα φιλοξενήσει ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου 2016.
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Πολιτιστικά Τοπία - η προσωπική ματιά του φωτογράφου: έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
12.05.2016 16:03
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Τρίτη, 17 Μαΐου (18:00) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.