Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις

2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Το 53ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο σινεφίλ ελληνικό κοινό φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Capital.

Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής – πρόκειται για τα φιλμ Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν επίσης στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer, ενώ φέτος το καθιερωμένο βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» θα απονεμηθεί σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) ορίζει 5μελή επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τις προβολές του Φεστιβάλ και απονέμει 2 βραβεία, ένα σε ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού και ένα σε μια ελληνική ταινία.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Holy Motors του Λεό Καράξ

Η τελετή έναρξης του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 στο Ολύμπιον, με την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας Holy Motors του εκκεντρικού γάλλου δημιουργού Λεό Καράξ / Leos Carax. Η ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας), αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια αριστουργηματική ταινία-homage στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον χαμαιλέοντα Ντενί Λαβάν, καθώς και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Στη χώρα των άλλων / In Another Country του Χονγκ Σανγκ-σου

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Στη χώρα των άλλων / In Another Country του κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ. Η Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή των ηρωίδων με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012

Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές και Ειδικές Προβολές. Εκτός από αυτές τις 14 ελληνικές πρεμιέρες, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του ΦΚΘ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το 53ο ΦΚΘ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών – σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη – Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) – την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του  έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΚΙ ΚΑΟΥΡΙΣΜΑΚΙ

Το αφιέρωμα του 53ου ΦΚΘ στο έργο του Άκι Καουρισμάκι παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Βαθιά ουμανιστικό, ανεπιτήδευτο και γενναιόδωρο στο θεατή, το σινεμά του φινλανδού δημιουργού υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία. Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Καουρισμάκι δίνει φωνή στους φτωχούς και αδύναμους αυτού του κόσμου, οι οποίοι παρά τις κακοτυχίες τους δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. Η πιο πρόσφατη ταινία του Το λιμάνι της Χάβρης / Le Havre (2011), μια λυτρωτική ιστορία διάσωσης ενός παράνομου έφηβου αφρικανού μετανάστη, είναι ίσως η πιο αισιόδοξη στιγμή της καριέρας του σκηνοθέτη. Όπως σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας εξ ονόματος των ηρώων του: «Όταν πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει και λόγος για να είμαστε απαισιόδοξοι».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΠΑΧΜΑΝ ΓΚΟΜΠΑΝΤΙ

Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, ο Μπαχμάν Γκομπαντί υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο του συγκεντρώνει τις σημαντικότερες ταινίες του, δείγματα ενός πολυεπίπεδου κινηματογράφου που συνδυάζει το ρεαλισμό με ημιντοκιμαντερίστικα στοιχεία, ενσωματώνοντας ένα ευφυές παιχνίδι με το μύθο και το φανταστικό. Αυτοεξόριστος από το 2009, ο σκηνοθέτης φέτος επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη, με την πρώτη του ταινία στην περίοδο της εξορίας του, το Η εποχή του ρινόκερου / Rhino’s Season, με πρωταγωνιστές τους Μόνικα Μπελούτσι και Μπεχρούζ Μποσουγκί, η  οποία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΡΕΖΕΝ

Το κοινό του 53ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, το έργο του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν, ενός σκηνοθέτη που έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνή φεστιβάλ για τον τρόπο με τον οποίο  προσεγγίζει κινηματογραφικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ευαίσθητο, κριτικό πνεύμα και ημιντοκιμαντερίστικο ύφος, ο Ντρέζεν καταγράφει χάρη σε ένα ισορροπημένο μείγμα ακρίβειας και αυτοσχεδιασμού, μικρές καθημερινές ιστορίες διαπροσωπικών σχέσεων που ξαφνιάζουν με τη δύναμη και την ευαισθησία τους. Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν χαρακτηριστικά φιλμ της πορείας του, καθώς και σε πρεμιέρα η τελευταία ταινία του Στα μισάτου δρόμου / Stopped on Track (βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Καννών).

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου ΦΚΘ φιλοξενούν ταινίες που εστιάζουν στους καιρούς μας, καταγράφοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα στην πιο ακατέργαστη και αυθεντική μορφή της. Στις ταινίες του τμήματος, οι δημιουργοί ανιχνεύουν διεισδυτικά την οικογένεια, τη νεότητα και τον έρωτα, επιχειρούν μια εναλλακτική ανάγνωση της Ιστορίας και αληθινών συμβάντων και αφουγκράζονται με διορατικότητα τις κοινωνικές αλλαγές σε εποχή κρίσης. Ανάμεσα στα φιλμ της ενότητας περιλαμβάνονται και οι νέες δημιουργίες διακεκριμένων σκηνοθετών όπως οι Σίον Σόνο, Αντρές Γουντ, Πάμπλο Λαραΐν, Μπαλτάσαρ Κορμακούρ και Πίτερ Στρίκλαντ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ταινίες καταξιωμένων δημιουργών που επιστρέφουν στο σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το εξαιρετικά επίκαιρο θρίλερ Capital του Κώστα Γαβρά, η τιμημένη με βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Καννών ταινία Το πρόσωπο της ομίχλης / In The Fog του ουκρανού κινηματογραφιστή Σεργκέι Λοζνίτσα, τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του παραδείσου που υπογράφει ο προκλητικός αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ, με τίτλο Παράδεισος της αγάπης / Paradise: Love και Παράδεισος της πίστης / Paradise: Faith, αλλά και η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, Κάτι σαν έρωτας / Like Someone In Love.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ο οποίος επιστρέφει με το φιλμ Με το φως της μέρας / When Day Breaks, ο Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ που μεταφέρει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι στο Μέσα / Inside και η Αϊντα Μπέγκιτς με την ταινία Παιδιά του Σεράγιεβο / Children of Sarajevo, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενοι ομότεχνοί τους, όπως μεταξύ άλλων η Μάγια Μίλος με το Στιγμιότυπο / Clip, φιλοξενούνται στην ενότητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥ

Κεντρική θέση στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια έχει το πλήρες αφιέρωμα στον ρουμάνο σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου / Cristian Mungiu, ο οποίος θα δώσει το παρών στην 53η διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του, ανάμεσά τους και την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Πίσω από τους λόφους / Beyond the Hills (βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας εξ’ ημισείας για τις δυο πρωταγωνίστριές του στο Φεστιβάλ Καννών). Η ταινία, η οποία αφηγείται ένα αληθινό περιστατικό εξορκισμού, βασίζεται στα μη μυθοπλαστικά αφηγήματα της Tatiana Niculescu Bran. Το αφιέρωμα – στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 6 μικρού μήκους ταινίες και 4 μεγάλου μήκους – συνοδεύεται από ειδική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά. Η αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ / Lior Shamriz, θα εγκαινιάσουν στην 53η διοργάνωση, την «απαγορευμένη» ζώνη του Φεστιβάλ. Συνεπής σε ένα σινεμά με αυθεντικά προσωπικό στίγμα, ο Κώστας Ζάπας ξεγυμνώνει με σκληρό ρεαλισμό μια κοινωνία σε αποσύνθεση, εκθέτοντας πρωτόγονα την αστική καθημερινότητα ιδωμένη μέσα από την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα και την πολιτική. Το ανατρεπτικό πνεύμα ορίζει το έργο του Λιόρ Σαμρίζ, ο οποίος συνθέτει ένα πολυμορφικό σινεμά αναμειγνύοντας επιρροές από το video art και την avant garde σκηνή, δημιουργώντας εν τέλει έναν δικό του κόσμο που προσομοιάζει με ένα ιδιοσυγκρασιακό home movie.

ΑΓΟΡΑ

Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:

To 8ο Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2012):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, συμμετέχουν 17 κινηματογραφικά σχέδια, που επιλέχθηκαν βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο post-production Two Thirty Five, για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

Τα Agora Works in Progress (8 Νοεμβρίου 2012):

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ φιλοξενεί ταινίες σε εξέλιξη από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 53η διοργάνωση. Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία,  Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία. Η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία, μαζί με την Cinelabs Greece. 

Το Agora Film Market με ψηφιακή βιντεοθήκη (3–10 Νοεμβρίου 2012):

Φέτος στο Agora Film Market παρουσιάζονται 300 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της Αγοράς έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το Agora Film Market φιλοξενεί τις ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα Crossroads, ταινίες από τις γεωγραφικές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, μια προσφορά του θεσμού προς την πόλη που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του 53ου ΦΚΘ. Στόχος του θεσμού είναι να ενισχύσει το δεσμό ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης, και ταυτόχρονα να προωθήσει την κινηματογραφική παιδεία στη Θεσσαλονίκη, με θεμέλιο την Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις  που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – ανοιχτή συζήτηση, συναυλίες, εκθέσεις – πλαισιώνουν την 53η διοργάνωση διευρύνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.


Ανοιχτή συζήτηση
«Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του 53ου ΦΚΘ στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 12:00-14:00). Η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, η σκηνοθέτιδα Μαργαρίτα Μαντά, ο φωτογράφος Δημήτρης Σοφικίτης, ο σκηνογράφος Γιώργος Ζιάκας, καθώς και οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Όμερο Αντονούτι/Omero Antonutti, όλοι στενοί φίλοι και συνεργάτες του σπουδαίου έλληνα δημιουργού, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, θα μοιραστούν αναμνήσεις και εικόνες από την καλλιτεχνική του διαδρομή. Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος / κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον σκηνοθέτη «επί τω έργω» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των ταινιών του, αποδίδοντας έτσι μια εκ των έσω οπτική του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συναυλία Ελένης Καραΐνδρου με την ΚΟΘ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το 53ο ΦΚΘ και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Η ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του Αλεξάνδρου Μυράτ θα ταξιδέψει το κοινό στις αγαπημένες μελωδίες που η Ελένη Καραΐνδρου συνέθεσε για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα 28 χρόνια της σταθερής και δημιουργικής τους συνεργασίας, με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη στα τραγούδια των ταινιών και τη συμμετοχή του τζαζ τρίο «Human Touch» των David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου, που θα παίξει πιάνο, συμπράττουν με την ΚΟΘ οι σολίστ – συνεργάτες της Καραΐνδρου, Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Αριστοτέλης Δημητριάδης (μαντολίνο). 

Συναυλία The Souljazz Orchestra

Στο πλαίσιο του 53ου ΦΚΘ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία των Souljazz Orchestra, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι). Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του περιοδικού Εξώστης, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Οι Souljazz Orchestra, τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας εναλλακτικής jazz σκηνής από τον Καναδά, θα παρουσιάσουν υλικό από τις τέσσερις διασκογραφικές δουλειές τους, σε μια συναυλία-εμπειρία που συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα σόουλ, τζαζ, άφρο και λάτιν ρυθμών.

Εκθέσεις
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 53ου ΦΚΘ και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις με κινηματογραφικές αναφορές:

• Η έκθεση της Αντουανέττας Αγγελίδη «Ράβοντας χωρίς κλωστή» / «Stitches Without Thread» αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική σύνθεση πολλαπλών προβολών της κινηματογραφίστριας και εικαστικού, πάνω στο χρόνο και την πράξη της δημιουργίας. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο χΩρος18 (Χρυσ. Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη) και αποτελεί διοργάνωση του Σταύρου Παναγιωτάκη, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 1 έως 28 Νοεμβρίου 2012, κείμενο επιμέλειας: Ρέα Βαλντέν).
• Η έκθεση Ράνια Ράγκου: Noble lies – Tracey Snelling: Nothing αποτελεί διοργάνωση της Γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), όπου και φιλοξενείται, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση Noble lies (επιμέλεια, κείμενο Θάνος Σταθόπουλος), η Ράνια Ράγκου συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ανιχνεύοντας τον κοινό τόπο μεταξύ τους μέσα από ζωγραφική, κολάζ και επεξεργασμένες φωτογραφίες. Από την άλλη, η Tracey Snelling στο βίντεο Nothing αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βρίσκει διαφυγή από τη στάσιμη, αδιέξοδη ζωή της υποδυόμενη διάφορους ρόλους (διάρκεια: 3 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2012).

ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ

5 – 9 Νοεμβρίου 2012, 9.00-11.00 & 11.00-13.00, αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι) 
Το 53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη», έξι μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής (Ελλάδα-Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία), που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα, έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης, ανοιχτής και σταθερής σχέση των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», τα αφιερώματα στους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Άκι Καουρισμάκι, Μπαχμάν Γκομπαντί, Κριστιάν Μουντζίου και Αντρέας Ντρέζεν, το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης, καθώς και η Αγορά του 53ου Φεστιβάλ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.