Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μητροκτονία στον πολυχώρο Διέλευσις

Μητροκτονία στον πολυχώρο Διέλευσις

Το τέλος της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή μέσα από τη συγκεκριμένη performance  αποτελεί ένα εντελώς νέο κοίταγμα στο θέμα της Μητροκτονίας.

 
 

Η εξέταση του συμβόλου της μητέρας μέσα από ανάλογες ιστορίες που υπάρχουν στη μυθολογία, στο παραμύθι, στο θέατρο, στην όπερα , στη λογοτεχνία κλπ, δίνουν στο θέμα αυτό μια ψυχολογική διάσταση εντελώς διαφορετική απ’ ότι φαίνεται με μια απλή ανάγνωση.

 

Μία διάσταση που στηρίζεται στα Γιουγκιανά Αρχέτυπα και το καθιστά διαχρονικό αλλά και φλέγον όσον αφορά την πνευματική αναβάθμιση και εξέλιξη του ανθρώπου. Η παρουσίαση της Μητροκτονίας με αφορμή την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που γίνεται από 3 performers με παρεμβολές σκηνών από το έργο , δίνει αυτή την εντελώς νέα οπτική στο σκοτεινό αυτό ζήτημα.
 

 

Είναι λοιπόν η Μητροκτονία, όπως παρουσιάζεται στο έργο, μία πράξη εκδικητικού φόνου; Ή μήπως η πράξη αυτή κρύβει μία ενέργεια μυητικής σημασίας που οδηγεί στον καθαρμό και στην λύτρωση αυτούς που επικοινωνούν με το μυστικό της νόημα;
 

 

Ο μύθος ως σημαίνον μας αποκαλύπτει βασικά σύμβολα που καλύπτουν το μυστήριό του ελευθερώνοντας την ουσία του. Το εγχείρημα αυτό έχει σκοπό να οδηγήσει τον θεατή στα βάθη του δικού του ασυνειδήτου, συνδέοντάς τον με τις πιο άδηλες αλλά ωστόσο δυνατές πτυχές του εαυτού του, καθιστώντας τον κύριο του πεπρωμένου του.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μπόγρης
Σκηνικά- κουστούμια: ο θίασος
Φωτισμός: Σωτήρης Οικονόμου
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Στούπης

Ηθοποιοί: Τζένη Δριβάλα, Γιάννης Μπόγρης, Αγγελική Βλασοπούλου


Σχετικές ειδήσεις
Άμλετ Vs Τέλμα στο Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις»
26.01.2017 12:52
Το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του μεγάλου συγγραφέα William Shakespeare πρόκειται να παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις» από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις
08.11.2016 10:36
Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις παρουσιάζεται η παράσταση «Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη», ένα ταξίδι που συνδυάζει ζωντανή μουσική και παντομίμα το Σάββατο 12 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.
Aγαπητή Λουίζ, πώς έθαβαν οι έλληνες τα αγάλματά τους; δύο performance από την Ghostwriter
10.06.2016 16:51
Η Ghostwriter παρουσιάζει δύο performance σε διάλογο, με τη Δέσποινα Σεβαστή και τον Sebastian De Line.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio
28.04.2016 14:56
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “Τραχίνιες” και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE
03.03.2016 13:52
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.