Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζεται η έκθεση του  Jan Banning με τίτλο

«Bureaucratics».

To Bureaucratics αποτελεί το προϊόν που προκύπτει από τη συνεργασία της καρδιάς ενός αναρχικού, του μυαλού ενός ιστορικού και της ματιάς ενός καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια συγκριτική φωτογραφική σπουδή της νοοτροπίας, των τελετουργικών και των συμβόλων της κρατικής δημόσιας διοίκησης, των βασικών λειτουργικών δομών και των υπαλλήλων της, σε οχτώ χώρες από πέντε ηπείρους, οι οποίες επελέγησαν με βάση πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά κριτήρια: Βολιβία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Λιβερία, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Υεμένη.

Σε κάθε χώρα, ο Jan Banning επισκέφτηκε εκατοντάδες γραφεία μελών της εκτελεστικής εξουσίας, τα οποία απασχολούνταν σε διαφορετικούς τομείς και κλιμάκια. Οι επισκέψεις ήταν απροειδοποίητες, και ο Will Tinnemans, ο συνεργαζόμενος δημοσιογράφος, απασχολούσε τους υπαλλήλους παίρνοντάς τους συνεντεύξεις, ούτως ώστε να μην έχουν το χρονικό περιθώριο να συμμαζέψουν ή να καθαρίσουν το γραφείο τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι φωτογραφίες να απεικονίζουν το τι θα συναντούσε ο τοπικός κάτοικος εισερχόμενος στα γραφεία.

Οι φωτογραφίες είναι γεμάτες διαφωτιστικές λεπτομέρειες. Μερικές φορές αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο το κράτος προβάλλει την ισχύ του, η ιεραρχημένη εξουσία και ο τρόπος λειτουργίας των γραφειοκρατών, ενώ άλλες φορές διαθέτουν ένα πιο προσωπικό χαρακτήρα καθώς περιέχουν πληροφορίες όπως το όνομα, η ηλικία, η θέση και ο μισθός. Παρόλο που αυτές οι φωτογραφίες διαθέτουν μεγάλη δόση χιούμορ και παραλογισμού, ταυτόχρονα προβάλλουν τη συμπάθειά τους για τους κατοίκους του μεγάλου λαβυρίνθου της κρατικής γραφειοκρατίας.

 
Ο Jan Banning γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1954 από γονείς που κατάγονταν από τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Σπούδασε Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ναϊμέγκεν και εργάζεται ως φωτογράφος από το 1981. Η δουλειά του κινείται ταυτόχρονα στο πεδίο της τέχνης και της δημοσιογραφίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις και έργα του έχουν δημοσιευτεί κατ’ επανάληψη σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βασικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο έργο του είναι αυτά της κρατικής εξουσίας και οι μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου.