Το Half Note Jazz Club παρουσιάζει τον βιρτουόζο της κιθάρας Χρήστο Τζιφάκη με το με το flamenco jazz τρίο του, δηλαδή τον Παναγιώτη Μπουραζάνη …

στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Νίκο Καπηλίδη στα ντραμς, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012.

 

Το τρίο φιλοξενεί τον δεξιοτέχνη πιανίστα της τζαζ Σάμι Αμίρη, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και jazz standards, που έχουν σαν κεντρική αναφορά την ισπανική μουσική και το φλαμένκο όπως Chick Corea, Paco De Lucia, Chano Dominguez, κ.ά.

Χρίστος Τζιφάκης
O βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκης έχει -στην μέχρι τώρα πορεία του- διαβεί διαφορετικά μουσικά μονοπάτια διευρύνοντας διαρκώς τους μουσικούς του ορίζοντες, από την κλασική κιθάρα στο flamenco και το fusion.

Ως σολίστ κλασικής κιθάρας έχει, μεταξύ άλλων, συμπράξει με ορχήστρες όπως οι: “Limburg Symphony Orchestra” (υπό την διεύθυνση του περίφημου κουβανού συνθέτη Leo Brouwer), “Sofia Symphony Orchestra”, “Intrarti Chamber Orchestra”, “Ορχήστρα των Χρωμάτων”, ερμηνεύοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και πρώτες εκτελέσεις.

To 2000 ίδρυσε τους “flamenco aire” για τους οποίους έγραψε μια σειρά κομματιών, συνεργαζόμενος με μουσικούς αλλά και χορευτές από ποικίλους χώρους (παραδοσιακά, jazz, flamenco), έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες του flamenco όπως ο  Gerardo Nunez και η Carmen Cortez.

To 2006 γνωρίστηκε με τον περίφημο χορευτή Joaquin Grilo, o οποίος και χορογράφησε το έργο του Χρίστου Τζιφάκη “Flamenco Alchemy”, που παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο του 2010.

Για τον Χρίστο Τζιφάκη έχουν πει:
«… υποστηρίζει το ταλέντο του με μια καταπληκτική τεχνική…» Leo Brouwer (Hollywood 1994)

 «… μ’ έκανε να αισθάνομαι περήφανη για τα μικρά θαύματα της σύγχρονης Ελλάδας…» Μαρία Φαραντούρη (Αθήνα 2003)

 «… αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι ανέλαβε το μεγάλο ρίσκο να βουτήξει στα βαθιά νερά του flamenco…» και «…η μουσική του είναι μια πραγματική Αλχημεία αισθημάτων…» Joaquin Grilo (Αθήνα 2010)

Σάμι Αμίρης
Ο Σάμι Αμίρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του γνωριμία με την μουσική έγινε με τον κ. Π. Μόραλη, και μετά συνέχισε τις μουσικές του σπουδές του στο Σ.Ω.Θ. Παράλληλα φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια” με πλήρη υποτροφία σπουδών τα χρόνια του Γυμνασίου – Λυκείου. Σπούδασε Μαθηματικά στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα, πιάνο με τον κ. Δημήτρη Τουφεξή, διεθνούς φήμης σολίστ του πιάνου, διευθυντή ορχήστρας και καθηγητή του Julliard, και πήρε μαθήματα σύνθεσης με τον κ. Θ. Αντωνίου, Αθ. Ζέρβα, κ.ά. Εξαιρετικά σημαντική για τη μουσική του πορεία υπήρξε η γνωριμία και μακρόχρονη συνεργασία του με τον Ζαχαρία Πινακουλάκη, καθώς και η γνωριμία του με τον μεγάλο jazz πιανίστα Mal Waldron.

Σήμερα, ο Σάμι Αμίρης είναι από τους πλέον γνωστούς jazz πιανίστες στην Ελλάδα. Το παίξιμό του έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς είναι επηρεασμένος τόσο από την κλασσική μουσική (όλο το φάσμα, από το Γρηγοριανό μέλος μέχρι και τον 21 αιώνα), όσο και από την παράδοση της jazz, την παραδοσιακή μουσική πολλών χωρών του κόσμου (μουσική από Ινδία, Αραβία, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μαορί, Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια) και την αρχαία ελληνική μουσική.

Σχήματα – σταθμοί στη μουσική του ζωή είναι η συνεργασία του με τους Γιάννη Σταυρόπουλο και Περικλή Τριβόλη στο power jazz πιάνο τρίο NUKeLEUS, με ένα διπλό CD με τον τίτλο “Masterpieces Revisited” στο ενεργητικό τους, και η συνεργασία του με τον Αντώνη Λαδόπουλο, με τον οποίον έχουν σχηματίσει τους Phos Duo, ένα πολύ διαδραστικό ντουέτο πιάνου – σαξοφώνου, που κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους CD με τον τίτλο “Phos” (περιοδικό Jazz & Τζαζ/ Σεπτ. 2012). Επίσης, είναι ο πιανίστας της Big Band του Δήμου Αθηναίων από το 2000.

Έχει συμπράξει με πολλούς καλλιτέχνες της δυτικής αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής από όλον τον κόσμο και με σχεδόν όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής jazz σκηνής. Ενδεικτική αναφορά: Bobby Shew, Arild Andersen, Markus Stockhausen, Craig Bailey, Patrice Heral, Chico Freeman, Ron McClure, Sean McGowan, Reiner Witzel, David Garibaldi, Dom Famularo, Walfredo Reyes Jr, Marko Djordjevic, Manuel Orza, Enrique “Kiki” Bu, Βασίλης Ρακόπουλος, Τάκης Πατερέλης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Jazz Utopia, Janet Kapuya, Veronica Mortensen, Eva Kesselring, Χαρά Κεφαλά κτλ.

Έχει εμφανιστεί σε πολύ σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ jazz εκτός και εντός Ελλάδος, όπως στα 7ο και 8ο Φεστιβάλ Novi Sad, Φεστιβάλ Δυρραχίου, Φεστιβάλ Αθηνών, Athens Jazz Festival, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Φεστιβάλ Jazz στην Τήνο, κτλ. Έχει διδάξει στο 7ο Φεστιβάλ Jazz στο Novi Sad της Σερβίας, στην 6η Θερινή Ακαδημία Jazz στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και σε σεμινάρια σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έχει εμφανιστεί με διάφορες συνεργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Αθηνών, κτλ.