Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλος Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (Ι) στο Μέγαρο Μουσικής

Κύκλος Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (Ι) στο Μέγαρο Μουσικής

Διττή σημασία έχει για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή …

2 Νοεμβρίου, στις 8.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση του Κύκλου «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί» και ταυτόχρονα για την πρωτότυπη έκφανση της πολύ ενδιαφέρουσας, συνεργασίας της Ορχήστρας με το ‘Ιδρυμα Ευγενίδου.


Χάρη σ΄αυτή την συνεργασία, εντυπωσιακές εικόνες του ηλιακού μας συστήματος θα προβάλλονται σε βιντεο-οθόνη, συνοδεύοντας την ερμηνεία από την Κ.Ο.Α. του πολυαγαπημένου συμφωνικού αριστουργήματος του Γκούσταβ Χολστ «Οι Πλανήτες». 

 


Με την μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα,η Ορχήστρα, θα παρουσιάσει, όμως, και το καινούριο έργο Νέκυια ΙΙΙ που συνέθεσε, κατά δική της παραγγελία, ο συνθέτης Απόστολος Ντάρλας. Και αμέσως μετά θα καλωσορίσει τον 17χρονο κλαρινετίστα Γρηγόρη Βασιλειάδη ως σολίστ στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ. Στην συναυλία συμμετέχουν η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. με τη διδασκαλία του Δημήτρη Μπουζάνη και η Χορωδία Opus Femina με τη διδασκαλία της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου. 
 

 

Συνεπής με την πάγια επιθυμία της να προσφέρει βήμα έκφρασης σε νέους ταλαντούχους μουσικούς, η Κ.Ο.Α. επανέφερε στον προγραμματισμό της και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τον Κύκλο «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί». Σ΄αυτούς συγκαταλέγεται και ο συνθέτης Απόστολος Ντάρλας. Το έργο του Νέκυια ΙΙΙ για μεγάλη ορχήστρα, αποτελεί το πιο πρόσφατο από έναν κύκλο είκοσι ενός έργων που εμπνεύστηκε ο  δημιουργός από την ραψωδία λ (την επονομαζόμενη «Νέκυια») της ομηρικής «Οδύσσειας».

 


Από τα πιο δημοφιλή έργα του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (1786-1826), το Δεύτερο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα ήταν ένα από τα δύο έργα που συνέθεσε ο Γερμανός μουσουργός, εμπνευσμένος από τον διάσημο κλαρινετίστα και συμπατριώτη του, Χάινριχ Μπέρμαν. Μ΄αυτό, το διαχρονικά αγαπημένο έργο του ρεπερτορίου του κλαρινέτου αναμετράται ο νεότατος κλαρινετίστας, αλλά ήδη αποδέκτης πανευρωπαϊκών διακρίσεων, Γρηγόρης Βασιλειάδης. 

 


Η σουίτα για μεγάλη ορχήστρα, Οι Πλανήτες, του Γκούσταβ Χολστ (1874-1934), έργο βαθιά εντυπωσιακό, πρωτοποριακό για την εποχή του και χαρακτηριστικό της μουσικής γλώσσας του συνθέτη του, αποτελείται από επτά μέρη- όσοι δηλαδή είναι κι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αν εξαιρέσει κανείς την Γη. Η σύνθεση της σουίτας ξεκίνησε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1917. Η πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια παρουσίαση του έργου  έπρεπε ωστόσο να περιμένει μέχρι το 1920. Εκτοτε Οι Πλανήτες γνώρισαν τέτοια επιτυχία και δημοτικότητα, ώστε επισκίασαν, σχεδόν απολύτως, το υπόλοιπο, σπουδαίο έργο του Βρεττανού συνθέτη.

 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΡΛΑΣ 
(γεν. 1972)
Νέκυια ΙΙΙ, για μεγάλη ορχήστρα, έργο 113 (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)

ΚΑΡΛ ΜΑΡΙΑ ΦΟΝ ΒΕΜΠΕΡ (1786 – 1826)
Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 74

Διάλειμμα

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΧΟΛΣΤ (1874 – 1934)
Οι Πλανήτες, σουίτα για μεγάλη ορχήστρα, έργο 32 (με ταυτόχρονη προβολή)

Σολίστ: Γρηγόρης Βασιλειάδης, κλαρινέτο 
Συμμετέχουν:        
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. [Διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης]
Χορωδία Opus Femina [Διδασκαλία: Φάλια Παπαγιαννοπούλου] 
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Νίκος Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου: Αφιέρωμα στο Μέγαρο
19.01.2017 16:22
Με τη συναυλία Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου συνεχίζεται ο ετήσιος κύκλος Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ υπό τον Ντανιέλε Γκάττι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 17:16
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam-RCO), στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Μeets Europe, θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική εμφάνιση την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα»: Συναυλία με το ΕΣΣΜ στο Μέγαρο
25.04.2016 14:45
Τα έργα 6 νέων δημιουργών θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σύνθεσης «Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα».
Μακάβριες Ιστορίες από την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
20.04.2016 13:18
Την αριστουργηματική 1η Συμφωνία (Τιτάνας) του Gustav Mahler καθώς και το έργο Mysteries of the Macabre του Görgy Ligeti παρουσιάζει η Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη , τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.