Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το αστυνομικό βιβλίο της Asa Larsson με τίτλο «Λευκή νύχτα», που απέσπασε το βραβείο…

… καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος από τη Σουηδική Ακαδημία για το 2004.

Μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Κονδύλης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μεσοκαλόκαιρο στη Σουηδία, ο ήλιος κυριαρχεί στον ουρανό και ο μακρύς χειμώνας είναι πια παρελθόν. Αυτή τη μαγική εποχή, ένας βίαιος δολοφόνος επιλέγει να βάλει τέρμα στη ζωή της ιερέως Μίλντρεντ Νίλσον προκαλώντας σοκ στη μικρή κοινότητα της Κίρουνα. Η δυναμική αστυνομικίνα Άννα-Μαρία Μέλα αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας ανακρίνοντας όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, η δικηγόρος Ρεμπέκα Μάρτινσον, που έχει επιστρέψει για άλλη μια φορά στη γενέτειρά της την Κίρουνα,  έλκεται από το μυστήριο και βυθίζεται στον κόσμο του θύματος: ένα σύμπαν πόνου και ίασης, αμαρτίας και σεξουαλικότητας και πάνω απ’ όλα αιματοβαμμένης θυσίας. Η καταπληκτική συνέχεια της Ηλιακής καταιγίδας, είναι ένα ατμοσφαιρικό και ιλιγγιώδες θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη δικηγόρο Ρεμπέκα Μάρτινσον, έναν φανταστικό χαρακτήρα βγαλμένο λες από το ίδιο καλούπι με την Κλαρίς Στάρλινγκ, την πρωταγωνίστρια της Σιωπής των αμνών.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣΈνα αγωνιώδες κυνήγι μαγισσών, ένα ευφυές αστυνομικό και ταυτόχρονα μια σπουδή στη γυναικεία ψυχολογία.
Stern

Απολύτως ατμοσφαιρικό.
Booknews

Αστυνομικό γραμμένο με μαεστρία και τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο.
Kirkus Reviews

Οι βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν την Όσα Λάρσον είναι δίκαιοι. Είναι εξαιρετική συγγραφέας.
Woman

Η Όσα Λάρσον είναι καθηλωτική αφηγήτρια, ωστόσο το βιβλίο της επιτρέπει στον αναγνώστη να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του και να ερμηνεύσει τα γεγονότα. Ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα κλασικό αστυνομικό.
Taz.die tageszeitung

Με τη βοήθεια των δύο ηρωίδων της η συγγραφέας αποκαλύπτει σιγά σιγά τα ίχνη του δολοφόνου αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει καρέ καρέ την προσωπικότητα του θύματος. Έτσι στο τέλος η νεκρή παστόρισσα είναι η πιο ζωντανή ηρωίδα του βιβλίου, η οποία με την εριστικότητα, την αδιαλλαξία και την απόλυτη συμπεριφορά της κατάφερε να διαιρέσει τη μικρή κοινότητα σε ορκισμένους εχθρούς της και σε πιστούς ακολούθους της.
Stuttgarter-Zeitung.de

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:
Η Asa Larsson (Όσα Λάρσον) γεννήθηκε το 1966. Από το 1980 έως το 1989 έζησε στην Κίρουνα, μια κωμόπολη κοντά σ’ ένα παλιό ορυχείο στον μακρινό βορρά της Σουηδίας. Μετά τις σπουδές της στην Ουψάλα, η Λάρσον εργάστηκε ως δικηγόρος όπως και η ηρωίδα της η Ρεμπέκα. Όταν ήταν σε άδεια μητρότητας, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα Ηλιακή καταιγίδα, το οποίο έλαβε διακρίσεις (Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος στη Σουηδία), έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Στην ίδια σειρά, με πρωταγωνίστρια τη Ρεμπέκα Μάρτινσον, κυκλοφόρησαν τέσσερις ακόμα τίτλοι. Τα βιβλία της σειράς έχουν πουλήσει στη Σουηδία περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα, ενώ εκδίδονται σε είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο.