Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βρώμικες ιστορίες του Charles Bukowski στο θέατρο Άλμα

Βρώμικες ιστορίες του Charles Bukowski  στο θέατρο Άλμα

 Η Εταιρεία Θεάτρου Θεώρημα θα παρουσιάζει στο θέατρο Άλμα κάθε...

Δευτέρα και Τρίτη από το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, την παράσταση Βρώμικες Ιστορίες του Τσαρλς Μπουκόβσκι, με τους Γιώργο Χριστοδούλου , Νόνη Ιωαννίδου , Όθωνα Μεταξά και σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη και Γιωργου Χριστοδουλου .
 

Οι Βρώμικες Ιστορίες είναι μια συρραφή από τα έργα του Τσάρλς Μπουκόβσκι, που περιγράφουν την εγκατάλειψη, την απελπισία και την ανέχεια των Ανθρώπων από το Σαθρό Κυβερνοκράτος, μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, χωρίς να τους δίνουν την παραμικρή ευκαιρία και την δύναμη να παλέψουν για μια καινούργια ελπίδα.
Άνθρωποι που κάποτε ζούσαν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, τους επέβαλλαν όλοι αυτοί που μας Κυβερνούν, να ζουν στην ανέχεια και στη φτώχεια σε μια άλλη πραγματικότητα.
 

Ο Στάν, η Κάθυ και ο Χένρι…
Καθημερινοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και αλκοολικοί, άστεγοι, πόρνες, αναγκάστηκαν να ζουν την κάθε στιγμή, χωρίς να περιμένουν τίποτα από το αύριο.
Ο Μπουκόφσκι κατάφερε να διεισδύσει στις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων και να μας αποκαλύψει τις καλά κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους, που παρέμειναν ανέπαφες και διατήρησαν την ανθρωπιά και την αγάπη τους.
 

Με τρόπο λυρικό και αρκετά επιθετικό, κατακρίνει τους πολιτικούς, τον ρατσισμό, την πλουτοκρατία και εν γένει ολόκληρη την κοινωνία.
Στην δίνη της σημερινής οικονομικής κρίσης, της ισοπέδωσης ανθρώπων και αξιών, οι χαρακτήρες του έργου αυτού περνάνε από το «τίποτα» και καταλήγουν στα «πάντα».
 

Θα βρουν τελικά τον δρόμο τους μέσα από την αξιοπρέπεια τους και μέσα από το μεγαλείο της αγάπης;
Ο Γιώργος Χριστοδούλου, η Νόνη Ιωαννίδου και ο Όθωνας Μεταξάς μέσα από το πρίσμα της σκέψης του συγγραφέα και με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέρη Μιχαηλίδη και του Γιωργου Χριστοδουλου, καταφέρνουν να δώσουν μια μοναδική ερμηνεία στον λόγο του και στην άποψη του, σ’ ένα περιβάλλον που φέρει την υπογραφή των σκηνικών της Δέσποινας Βολίδη και με την μουσική επένδυση του Άκη Τριανταφύλλου .
 

Τα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοβιογραφικά. Έχοντας ζήσει περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο συνέλεξε τεράστιες εμπειρίες, μέσα από απορία και αλκοολισμό τις οποίες και αποτύπωσε στα γραπτά του.
 

Θεωρείται πατέρας του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού και σπουδαίος «λυρικός ποιητής και αφηγητής της λογοτεχνίας του περιθωρίου».
Ο Ζαν Ζενέ και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο ποιητή της Αμερικής».

«Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι' αυτό μην προσπαθείς. Πράξε»
«Δεν γράφω για να σώσω τον κόσμο, γράφω για να σώσω τον εαυτό μου».
Τσαρλς Μπουκόβσκι

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης, Γιώργος Χριστοδούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσική Επένδυση: Άκης Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αβούρη

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιώργος Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Όθωνας Μεταξάς

 
 
 
 

Σχετικές ειδήσεις
Ξανθίππη, του Γιώργου Α. Χριστοδούλου στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό
04.01.2017 11:14
Το έργο «Ξανθίππη» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου παρουσιάζεται στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό, σε σκηνοθεσία του Κωστή Παπαϊωάννου, με πρωταγωνίστρια την Ματθίλδη Μαγγίρα.
Πηνελόπη Δέλτα, του Γιώργου Α. Χριστοδούλου για 3η χρονιά στο Θέατρο της Ημέρας
09.12.2016 12:45
Το έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, Πηνελόπη Δέλτα, θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά, σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή στο Θέατρο της Ημέρας.
Επικίνδυνες σχέσεις, του Σοντερλό ντε Λακλό στο θέατρο Άλμα
17.11.2016 15:00
Το επιστολικό έργο του Λακλό, Επικίνδυνες σχέσεις, ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βαλμόν.
Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς - Ιστορίες με ζώα, από τους AbOvo και τους 4Frontal στο Bios
08.11.2016 10:51
Οι AbOvo και οι 4Frontal, δύο από τις σημαντικότερες νεανικές θεατρικές ομάδες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας διηγούνται από τη σκηνή του Bios ιστορίες με ζώα, εμπνευσμένες από το ομώνυμο βιβλίο του Alessandro Boffa, σε μια κωμική και μουσική παράσταση: Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς: Ιστορίες με ζώα που μοιάζουν με ανθρώπινες ιστορίες κατι σαν τον Αίσωπο ή τόσες άλλες ιστορίες (της παγκόσμιας λογοτεχνίας)... ξέρετε τώρα...
Οι Μικρές Ιστορίες Φόνων επιστρέφουν στον Πολυχώρο Vault
11.03.2016 10:58
Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά, για 20 μόνο παραστάσεις, τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.