Η PhotoBiennale Greece/20ή Φωτογραφική Συγκυρία 2008 εγκαινιάζει ακόμη δύο φωτογραφικές εκθέσεις, αυτή τη φορά όμως εκτός Θεσσαλονίκης. Το έργο του Δημήτρη Σούλα αλλά και μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΔΕΗ στο Μόναχο και την Κοζάνη αντίστοιχα.

Η PhotoBiennale Greece/20ή Φωτογραφική Συγκυρία 2008 εγκαινιάζει ακόμη δύο φωτογραφικές εκθέσεις, αυτή τη φορά όμως εκτός Θεσσαλονίκης. Το έργο του Δημήτρη Σούλα αλλά και μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΔΕΗ στο Μόναχο και την Κοζάνη αντίστοιχα.

Πρόκειται για τις εκθέσεις «Στιγμιότυπα Δημήτρης Σούλας Φωτογραφίες 1967-1974» στις 29 Απριλίου στο Μόναχο και την έκθεση «Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού» στην Κοζάνη στις 2 Μαΐου.

Οι εκθέσεις, οι οποίες ταξιδεύουν στο πλαίσιο της Photobiennale, πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την ίδρυση του Μουσείου Φωτογραφίας.

Επιπλέον, στις 2 Μαΐου ξεκινά το εργαστήριο «Στο μονοπάτι της τέχνης», το οποίο διοργανώνει ο Χάρης Κακαρούχας και απευθύνεται σε φωτογράφους αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Το εργαστήριο θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Μαΐου.

Η πρώτη έκθεση αποκαλύπτει τη φωτογραφική δραστηριότητα του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Σούλα στο Μόναχο κατά την περίοδο 1967-1974, υπό τον τίτλο «Στιγμιότυπα Δημήτρης Σούλας Φωτογραφίες 1967-1974».

Ο δρόμος με την έννοια του δημόσιου χώρου, οι άνθρωποι και οι σχέσεις που διαμορφώνονταν μεταξύ τους στη στιγμή, αποτελούσαν κυρίως το αντικείμενο του ενδιαφέροντος για τον καλλιτέχνη.

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αφηγείται τη δική του ιστορία του Μονάχου, συμβιώνοντας με τους φοιτητές, τους διαδηλωτές, τους αστούς που βγαίνουν για ψώνια, τους άνδρες που προσπαθούν να μιλήσουν σε γυναίκες στο δρόμο, με τους αγνώστους που φλερτάρουν και τους Βαυαρούς σε ατόφιες στιγμές καρτ-ποστάλ παραδοσιακών εθίμων.

Οι επιμελητές της έκθεσης είναι οι Ulrich Pohlmann και Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Από την άλλη, η έκθεση «Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού» παρουσιάζει μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΔΕΗ, το οποίο ανιχνεύει την εξέλιξη της βιομηχανικής φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Το υλικό του προέρχεται από το αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών Πειραιώς και από το φωτογραφικό έργο που έχει παραχθεί από την ίδρυση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις φωτογραφίες φαίνονται οι μεταβολές που συντελέστηκαν στην ελληνική κοινωνία με τη διάδοση του ηλεκτρισμού, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξή της που ακολούθησε και ο τρόπος με τον οποίο οι χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινή διαβίωση μεταμόρφωσαν τη γεωγραφία του χώρου, μεταβάλλοντας την παλιά αίσθηση του τρόπου ζωής.

Η επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Νίνα Κασσιανού.

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και το εργαστήριο «Στο μονοπάτι της τέχνης: Βιωματικό σεμινάριο καλλιτεχνικής δημιουργίας της εικόνας», το οποίο διοργανώνει ο Χάρης Κακαρούχας.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε φωτογράφους, αλλά και σε όσους επιθυμούν ανακαλύψουν τα εγγενή δημιουργικά τους στοιχεία, χωρίς αυτό να προϋποθέτει κανενός είδους εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από εικόνες φωτογραφίας, αλλά και ζωγραφικής, να αποδεσμευτούν από τις δημιουργικές διαδικασίες που έχουν συνηθίσει και να ανακαλύψουν προσωπικούς τους τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαίνεται στα 10-15 άτομα. Η υποβολή των συμμετοχών μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο Μουσείο (υπεύθυνη επικοινωνίας Ελεάνα Κατρακαλίδου). Μετά από το πενθήμερο εργαστήριο η ομάδα θα συναντηθεί μετά από 3 εβδομάδες για να συζητήσει και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Info
«Στιγμιότυπα Δημήτρης Σούλας Φωτογραφίες 1967-1974»
Δημοτικό Μουσείο Φωτογραφίας του Μονάχου
Διάρκεια: 29/04-29/05
Εγκαίνια: 29/04
Συνδιοργάνωση / Συμπαραγωγή: Δημοτικό Μουσείο Φωτογραφίας του Μονάχου / ΜΦΘ
«Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού»
Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (Νέα Πτέρυγα), Κοζάνη, Ίωνος Δραγούμη 9
Tηλ.: 24610 30997
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 8:30-14:00, 17:30-20:00
Διάρκεια: 02-18/05
Εγκαίνια: 02/05, 20:00
Συνδιοργάνωση: Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης / ΜΦΘ
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου
Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών