Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Εύη Σαουλίδου: Η έκφραση άρχισε να ταξιδεύει και να επικοινωνεί

Εύη Σαουλίδου: Η έκφραση άρχισε να ταξιδεύει και να επικοινωνεί

Με τον όρο Ελληνικός Κινηματογράφος καταλαβαίνω το έργο αυτών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν και κάνουν ταινίες στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να κάνει μια ταινία σ' αυτή τη χώρα….

… Καλλιτεχνικά, τα δυο τρία τελευταία χρόνια, παρατηρώ την τάση οι δημιουργοί να γίνονται όλο και πιο προσωπικοί και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα να αφορά περισσότερους. Να μη θέλουν να μοιάσουν σε τίποτα και σε κανέναν και να έχουν μια δυναμική που μόνο η προσωπική έκφραση δίνει. Η ανύπαρκτη βοήθεια του κράτους το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τους καλλιτέχνες πιο εφευρετικούς αφού έτσι κι αλλιώς όποιος θέλει να πει κάτι, στο τέλος θα το πει.


Δεν έχει σημασία αν η διεθνής ματιά είναι στραμμένη προς την Ελλάδα λόγω κρίσης κι αυτό βοήθησε το σινεμά να βγει απ’ τα σύνορα ή αν κάποιοι δημιουργοί κατάφεραν να στρέψουν τα διεθνή μάτια στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι συμβαίνει η έκφραση να ταξιδεύει και να επικοινωνεί. Αυτή τη στιγμή νιώθω να βράζουν ιδέες και η επιθυμία να γίνουν πράξη, σε μια εποχή που η επιθυμία φιμώνεται. Δεν ξέρω αν η ματιά του σινεμά είναι πολιτική αλλά όταν ζει κανείς αυτήν την ελληνική πραγματικότητα, πολιτική θα είναι ακόμα και μια ερωτική ιστορία.


Δεν αποδέχομαι τον όρο Παράξενος νέος ελληνικός κινηματογράφος γιατί, όπως όλοι οι όροι, ομαδοποιεί και ίσως μειώνει δημιουργούς που ψάχνουν καινούρια γλώσσα και κώδικα. Απ' την άλλη προτιμώ αυτό το Παράξενο από οτιδήποτε θέλει να περάσει για κανονικό ή ''ρεαλιστικό''. Λέω ότι ο καιρός πέρασε που το σινεμά ήταν παθητικό και κοιμόταν σε βρεγμένο μαξιλάρι. Και το lifestyle πέθανε και ό,τι κινηματογραφικά το εκπροσωπούσε. Ας το κηδέψουμε να πάμε παρακάτω.


Κούτρας, Λάνθιμος, Λυγίζος, Μακρίδης, Τσίτος, Οικονομίδης, Τζουμέρκας, Αλεξίου, Χαραλαμπίδης και άλλοι που δε μου έρχονται και άλλοι που θα έρθουν.
Έχω ελπίδα.


Info:
Η Εύη Σαουλίδου, είναι ηθοποιός και η πρώτη νικήτρια του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη (2007), βραβείο που θέσπισε το ομώνυμο Ίδρυμα . Η καλλιτέχνης έχει κάνει εκλεκτές συνεργασίες και ακόμα πιο αξιοπρόσεκτες ερμηνείες. Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις του Εθνικού, ενώ στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε εξαιρετικές ταινίες όπως το Χώμα και Νερό (199), οι Νύφες (2004), με πιο πρόσφατη την ταινία Poker Face (2011).

Σχετικές ειδήσεις
Ιάκωβος Βέρδης: Τα ανεξήγητα σημάδια της ζωής
28.03.2016 16:16
Από μικρός έφτιαχνα δικές μου κασέτες ηχογραφώντας μουσική από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και παράλληλα υποδυόμουν τόσο τον ραδιοφωνικό παραγωγό όσο και τον ηθοποιό καλεσμένο του. Υπήρξαν πολλές νύχτες που μετά το σχολείο, τα μαθήματα ακόμα και την όποια μου επαγγελματική ενασχόληση, ηχογραφούσα τις 'εκπομπές' μου και εν συνεχεία τις παρουσίαζα στους γονείς μου, όπως επίσης υπήρχαν και κάποιες που είχαν τον τίτλο 'Νύχτα ξέφρενου γέλιου' όπου έκανα μιμήσεις, αναπαράσταση σκηνών από ταινίες της τηλεόρασης, ακόμα και μεταμφιέσεις.
Λίλα Μπακλέση:  Η δική μου «Γκάμπυ»
08.12.2015 16:26
Κλεισμένοι σε έναν εργοστασιακό χώρο, έξω η ζέστη αφόρητη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναίκα. Όλοι μαζί. Καφέδες, μπισκότα, τσιγάρα, τοστάκια, ταπεράκια. Διαφωνίες, γέλια, αρχίζουμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τα ταψιά του Αγγέλου, μισό τυρόπιτα ,μισό σπανακόπιτα. Τα αγόρια τρέχουν σε ακροάσεις, αναμονή. Τα καταφέρνουν. Η διαδρομή γεμάτη δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία. Αλλάζουμε, σκεφτόμαστε σαν εκείνη, πιο ελεύθερα.
Bus Και: Η άλλη πλευρά του Improv Theater
10.11.2015 16:22
Οι ηθοποιοί-αυτοσχεδιαστές μαζεύονται σιγά-σιγά στο θέατρο. Έχουν τουλάχιστον μίαμιση ώρα μπροστά τους να ετοιμαστούν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να αγχωθούν, να πειράξουν ο ένας τον άλλον, να πιούν καφέ, να κάνουν το ζέσταμά τους μέχρι να έρθει η ώρα της παράστασης.
Βασίλης Ευταξόπουλος: «Κοντραμπάσο», μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην απομόνωση
30.10.2015 15:39
Ο Πάτρικ Ζίσκιντ έγινε διάσημος με το εμβληματικό «Άρωμα». Όσοι, όμως, διάβασαν το «Κοντραμπάσο» τον εκτίμησαν ιδιαίτερα, για το εύρος των γνώσεών του και τη διάσταση της εσωτερικής του καλλιέργειας.
Βάνα Πεφάνη: Μεταξωτά όνειρα σε μία υπόγεια πόλη
27.10.2015 16:18
Η πόλη μας. Τ' όνομα της μας ενώνει. Μόνο. Σ' αυτήν την τεράστια πόλη, φτιάχνει ο καθένας μας, μια άλλη μικρότερη. Την δική του πόλη. Που οι δρόμοι της οδηγούν στους φίλους, στην οικογένεια, στους έρωτες, στις δουλειές μας.