Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν εκ νέου το βιβλίο του Λέοναρντ Κοέν με τίτλο «Υπέροχοι απόκληροι»…

… που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της δεκαετίας του ’60.

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

«Ο Τζαίημς Τζόυς δεν έχει πεθάνει. Ζει στο Μόντρεαλ με το όνομα Λέοναρντ Κοέν.»
The Boston Globe

Mία από τις πιο προκλητικές και τολμηρές δημιουργίες του Λέοναρντ Κοέν.
Ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της καναδικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:Στο επίκεντρο της πλοκής του έργου βρίσκεται η Κάτερι Τεκακουίθα, μια αυτόχθων Καναδή (Μοϊκανή) αγία της Καθολικής Εκκλησίας, που έζησε κι έδρασε τον 17ο αιώνα, και η παράξενη γοητεία που ασκεί στους συναισθηματικά τραυματισμένους ήρωες που συνθέτουν το αξέχαστο ερωτικό τρίγωνο της ιστορίας: τον ανώνυμο αφηγητή, ειδήμονα περί τη φυλή των Α_____ς που κινδυνεύει με εξαφάνιση, τη γυναίκα του Eντίθ, που αποτελεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέλη της εν λόγω εθνότητας, καθώς και τον παθιασμένο, αυταρχικό φίλο τους, τον Φ.

Πρόστυχο, μεγαλειώδες, παράφορο και πνευματώδες, το βιβλίο του Λέοναρντ Κοέν εξερευνά τον τρόπο που ο καθένας από τους ήρωες δρομολογεί ή αναστέλλει την άνευ όρων παράδοση στα ένστικτά του, ακολουθώντας ένα λαβυρινθώδες ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου υποδύεται με την ίδια άνεση το ρόλο του αγίου και το ρόλο του ηδονοθήρα. Άλλοτε επώδυνα διασκεδαστικό, άλλοτε ανελέητα βασανιστικό και άλλοτε βίαια συγκινητικό, το Υπέροχοι απόκληροι είναι μια κλασική ερωτική τραγωδία, ο πυρακτωμένος λόγος της οποίας προσδίδει λάμψη στην εύφλεκτη ένωση της θρησκευτικής πίστης με τη σεξουαλικότητα που σιγοκαίει στον πυρήνα της.

«Ο Κοέν κατακλύζει τον αναγνώστη με λέξεις, εικόνες, πυροτεχνήματα και αγάπη. Είναι ένα παράφορο, ποιητικό, προσωπικό και κυρίως απολαυστικό μυθιστόρημα.» Toronto Star

«Ο αναγνώστης καθίσταται κοινωνός εξαίσιων και φοβερών οραμάτων.» New York Times

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1934. Το 1956 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο Let Us Compare Mythologies. Το 1963 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο The Favourite Game (To αγαπημένο παιχνίδι, Μελάνι, 1995). Το 1966 κυκλοφόρησε το Beautiful Losers (Υπέροχοι απόκληροι, Κέδρος, 2012) με το οποίο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Το 1968 έκανε το ντεμπούτο του στη δισκογραφία με το άλμπουμ Songs of Leonard Cohen. Άλλα άλμπουμ του είναι τα Songs from a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), I’m Your Man (1988), The Future (1992), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004) και Old Ideas (2012). Θεωρείται, μαζί με τον Μπομπ Ντίλαν, ο σημαντικότερος τραγουδοποιός της γενιάς του. Μέλος του Rock and Roll Hall of Fame από το 2008, έχει τιμηθεί με πλήθος λογοτεχνικών και μουσικών βραβείων, με σπουδαιότερο το βραβείο Grammy που του απονεμήθηκε το 2010 για τη συνολική προσφορά του στη μουσική. Το έργο του περιλαμβάνει επίσης τις ποιητικές συλλογές Death of a Lady’s Man (1978), Book of Mercy (1984), και το 2006 το Book of Longing (Το βιβλίο του πόθου, Ιανός, 2008) κ.ά. Κυκλοφόρησε επίσης το 1994 μια επιλογή από ποιήματα και τραγούδια του με τίτλο Stranger Music: Selected Poems and Songs (H μουσική του ξένου: Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια, Ιανός, 2008).