Εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά η έκθεση της Ναταλίας Μελά με τίτλο «Τα Χάρτινα». Πρόκειται για μια σειρά νέων έργων της

γνωστής γλύπτριας, που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από χαρτί. «Τα Χάρτινα» είναι 35 περίπου έργα γλυπτικής από χαρτί: πουλιά, κατσίκια, παγώνια,  σκαντζόχοιροι και άλλα ζώα, ζωντανεύουν ανάλαφρα και γλαφυρά, με πολύ χρώμα και τη χαρά της ζωής.  

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και αποφοίτησε το 1946 από την ΑΣΚΤ, όπου παρακολούθησε μαθήματα, μεταξύ άλλων, στα Εργαστήρια των Δημητριάδη, Τόμπρου και Απάρτη. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη της αφιέρωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Αν και αρκετά νεώτερη, η Μελά ωρίμασε μέσα στη γενιά του ’30, καθώς είχε για φίλους και μέντορες κορυφαίες μορφές της εποχής. Η δουλειά της συνδυάζει την ενσυνείδητη εντοπιότητα («Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος μου», δηλώνει. «Ό,τι κάνω είναι αυτό») με τη διεθνή μοντερνιστική εμπειρία, διαμορφώνοντας ένα έργο βαθιά προσωπικό. Ο κόσμος της είναι ποιητικός, μυθολογικός, ερωτικός. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου.

Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ και εκεί  παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα.  Το 1946 πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ.

Το 1951 παντρεύτηκε με  τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε  δύο παιδιά.

Τα έργα της  έχουν εκτεθεί  σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη  αναδρομική έκθεση για το έργο της. Με αφορμή την έκθεση αυτή εκδόθηκε το βιβλίο « Ναταλία Μελά» (εκδ. Ωκεανίδα, Αθήνα 2008).

Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.