Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ballet Flamenco de Andalucía - Metáfora: Φλαμένκο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ballet Flamenco de Andalucía - Metáfora: Φλαμένκο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το πιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φλαμένκο της Ισπανίας έρχεται στο Θέατρο Badminton για να παρουσιάσει τη νέα

του δουλειά σε χορογραφία και σκηνοθεσία Ruben Olmo. Metáfora: Μια παράσταση που έως τώρα έχει ενθουσιάσει το κοινό κι έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλα τα θέατρα που έχει φιλοξενηθεί ανά τον κόσμο.


 
Το φλαμένκο αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κουλτούρας της Ανδαλουσίας, είναι ένα από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Το φλαμένκο για την Ανδαλουσία είναι ένα πλατιά δημοφιλές βίωμα, που από το 2010 αποτελεί και μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. (Intangible Cultural Heritage of UNESCO.)


 
To Ballet Flamenco de Andalucía είναι ο ανώτερος θεσμικός εκπρόσωπος της τέχνης του φλαμένκο και εκτελεί χρέη «Πρέσβη» από την ίδρυσή του, εδώ και δεκαεπτά χρόνια.  Κατά τη διάρκεια αυτή, το Ballet Flamenco de Andalucía αποτέλεσε το καλύτερο μέσο για να διαδοθεί η τέχνη του φλαμένκο παγκοσμίως, αφού βρέθηκε σε σημαντικές σκηνές ανά τον κόσμο και έχει λάβει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ χωρών όπως οι ΗΠΑ, Αργεντινή, Κούβα, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελβετία, Ιαπωνία.

 


«Ο χορός είναι μια μεταφορά της σκέψης», όπως διατύπωσε ο Νίτσε , που θέτει την πτήση των πουλιών ενάντια στη βαρύτητα του ανθρώπινου είδους, το οποίο είναι ανεπανόρθωτα συνδεδεμένο με την απτή πραγματικότητα. Ο χορός είναι αυτό που παραμένει μέχρι «τις τελευταίες στάχτες», λέει ο  Federico García Lorca στο έργο του  «Poet in New York». Ο χορός δίνει φτερά στο σώμα και το πνεύμα. Μας φέρνει πιο κοντά στους αγγέλους. Ως εκ τούτου, για τη σκηνογραφία του «Metáfora», το πρώτο μπαλέτο που δημιουργεί και σκηνοθετεί ο Rubén Olmo για το Ballet Flamenco de Andalucía, ο σκηνογράφος Juan Ruesga σχεδίασε δύο αντίθετα στοιχεία.

 


Αφενός, το διανοούμενο είδωλο ενός νευρώνα και αφετέρου ο σχεδόν θρησκευτικός χώρος μιας Μαυριτανικής αυλής που προσδιορίζει το ναό μιας παράδοσης βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν που όμως πετά απαραιτήτως προς το μέλλον. Όλα αυτά, σ’ ένα σαφές αφιέρωμα σ’ αυτό που ήταν ο χορός του φλαμένκο, αλλά και σ’ αυτό που είναι, από τη σχολή του μπολερό ως αρχέγονη καταγωγή μέχρι την ερωτοτροπία με τις σύγχρονες χορογραφίες που το φέρνουν σε στενότερη επαφή με άλλους κόσμους και άλλα είδη. Είναι ένα σεμνό, αλλά σκόπιμο αφιέρωμα σε ιστορικές φυσιογνωμίες όπως οι Ángel Pericet, Pilar López και Antonio.
 
 
 
Τα κοστούμια που φορούν τα μέλη του θιάσου κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης είναι επιβλητικά, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η έντεχνη λαϊκή μουσική που συνοδεύει τους καλλιτέχνες - Rocío Molina και Pastora Galván μαζί με τον ίδιο τον Rubén Olmo – καθώς και το νέο και ικανότατο corps de ballet. Ένα ταξίδι στο θέαμα και την ακρόαση ανάμεσα σε ρομάντζες και καντίνας, τάνγκο της Γρανάδας, μπουλερίας, φλαμένκο βαλς, βερδιάλες ή ζάμπρας. Είναι ένα μπαλέτο τόσο κομψό και δυναμικό, αποτελούμενο από τη δύναμη της καρδιάς και το ταλέντο της λογικής.  Πρόκειται για μια αλληγορία της ζωής , την ηχώ της ανθρώπινης ύπαρξης, που αρνείται να παραμείνει για πάντα στην ασφάλεια του σπηλαίου της και εξερευνά άλλους κόσμους που ίσως υπάρχουν μέσα της και έρχεται να δώσει νόημα σε αυτό και ο ίδιος ο Νίτσε είπε: «Πιστεύω μόνο σ’ ένα Θεό που χορεύει».

 


 
Η δεκαεπτάχρονη ιστορία του Ballet Flamenco de Andalucía έχει σηματοδοτηθεί από πολλές διακρίσεις, όχι μόνο από το κοινό και τους κριτικούς, αλλά και πολλά θεατρικά βραβεία . Το Μπαλέτο έχει λάβει το Εθνικό Βραβείο Χορογραφίας για την παραγωγή που σκηνοθέτησε η María Pagés “El Perro Andaluz” και αρκετές χορογραφίες της Cristina Hoyo s- κατά τη διάρκεια της σκηνοθετικής της θητείας στο Μπαλέτο - ήταν υποψήφιες για τα Θεατρικά βραβεία MAX. Ανάμεσά τους, η “Yerma”, που έλαβε το βραβείο MAX στην κατηγορία καλύτερης χορεύτριας/ερμηνεύτριας  και το “Romancero Gitano” που ανακηρύχτηκε η πιο δημοφιλής παράσταση του 2006.
Το συγκρότημα αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ταλέντων από την οποία προέρχονται ορισμένοι από τους πιο εξαιρετικούς χορευτές του φλαμένκο, όπως οι Israel Galván, Isabel Bayón, Rafael Campallo, Belén Maya, Rafaela Carrasco, Fernando Romero, Mercedes Ruiz και María José Franco.


 
Metáfora
 
Χορογραφία: Rubén Olmo
Σχεδιασμός κοστουμιών: Eduardo Leal Ruiz
Σκηνογραφία: Juan Ruesga
Σχεδιασμός Φωτισμού: Juan Gómez Cornejo
Σχεδιασμός Ήχου: Enrique González
Μουσική Σύνθεση: David Carmona
 
Ενορχήστρωση: Agustín Diassera
 

Διανομή 
Ruben Olmo
 

ΣΟΛΙΣΤΕΣ
Patricia Guerrero, Eduardo Leal
 
ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ
Sara Vázquez, Ana Agraz, Marta Arias, Mónica Iglesias, Maise Márquez
 
ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Juan Carlos Cardoso, Ángel Fariña, Fernando Jiménez, Álvaro Paños
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ:
Fabiola, Manuel  “El Zambullo
 
ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
David Carmona, Manuel de la Luz
 
ΚΡΟΥΣΤΑ
David “Chupete”
 
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Χορογραφία: Ruben Olmo 
 

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στον κόσμο του φλαμένκο στον Πολυχώρο Αθηναΐς
29.12.2016 16:40
Η compañia flamenca ALGARABÍA ζωντανεύει για 3 μοναδικές βραδιές στη σκηνή της Αθηναΐδας ένα café cantante – ένα αυθεντικό μουσικό καφενείο από τη χρυσή εποχή του φλαμένκο.
Η Βασίλισσα του Χιονιού από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.10.2016 15:42
Φέτος, το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων θα λάμψει πάνω από το Μέγαρο Μουσικής. Μια νέα διεθνής παραγωγή μπαλέτου κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα! Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του Χιονιού που βασίζεται στο πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Η Δεσποινίς Τζούλια χορεύει για τέταρτη χρονιά Flamenco στη σκηνή του Άνεσις!
01.08.2016 12:01
Με το αριστούργημα του August Strindberg, Δεσποινίς Τζούλια, επιστρέφει ο δραστήριος χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας παρουσιάζοντας για τέταρτη χρονιά, από τις 3 Οκτωβρίου, για τη σκηνή του θεάτρου Άνεσις, την πρωτοφανή εκδοχή της δημοφιλέστερης ηρωίδας του Σουηδού συγγραφέα σε μία παράσταση flamenco που γνώρισε τεράστια επιτυχία, αγαπήθηκε από το κοινό και εντυπωσίασε τους κριτικούς!
Η Ωραία Κοιμωμένη από το St. Petersburg State Ice Ballet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
14.04.2016 12:56
Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με την Ωραία Κοιμωμένη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, το «Μπαλέτο των Μπαλέτων», σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin. 
Nostalgia Flamenca από την Alma Gitana Flamenco Grupo στο Half Note
30.03.2016 15:58
Η Alma Gitana Flamenco Grupο παρουσιάζει στη σκηνή του Half Note την μουσικοχορευτική παράσταση “Nostalgia Flamenca”, στις 6 και 7 Απριλίου. Μουσική και χορός, πάθος και φλόγα, σε μια παράσταση που μεταφέρει τους θεατές στον κόσμο του φλαμένκο, ζωντανεύοντας την πλούσια παράδοση της Ανδαλουσίας.