Για 3η συνεχή χρονιά, ο Χρήστος Αλεξόπουλος συντονίζει το Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού που φιλοξενείται στο Ωδείο Ορφείο

… Το Εργαστήρι απευθύνεται σε σπουδαστές που ήδη γράφουν (ή έχουν δοκιμάσει να γράψουν) τραγούδια και νιώθουν πως τους λείπει η τεχνική κατάρτιση προκειμένου να εξελιχθούν ή/και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Παρουσιάζονται διάφορες Τεχνικές Σύνθεσης Τραγουδιού μέσα από αναλύσεις γνωστών τραγουδιών και γίνεται πρακτική εφαρμογή. Από ένα σώμα τουλάχιστον 70 τραγουδιών το οποίο περιλαμβάνει John Dowland, παραδοσιακά τραγούδια του 18ου αιώνα, τραγούδια των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνει μέχρι τους Radiohead και την Amy Winehouse, οι σπουδαστές εξοικειώνονται με τις τεχνικές σύνθεσης τραγουδιού: φόρμα, δομή, λειτουργική αρμονία, δομή μελωδικής γραμμής, βασικές αρχές τροπικής αρμονίας, δομή τροπικής μελωδίας, μεικτές τεχνικές.

Μέσα από αυτή την διαδικασία παρατηρούν πως οι βασικές αρχές της τραγουδοποιίας και τα αρμονικά φαινόμενα εξελίσσονται (ή … δεν εξελίσσονται) ανά τους αιώνες και ανά τις δεκαετίες. Στους σπουδαστές ανατίθενται συγκεκριμένες «αναθέσεις έργου» και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο εργαστήρι, σχολιάζονται και αξιολογούνται. Λίγες εβδομάδες πριν το πέρας του Εργαστηρίου, οι σπουδαστές παρουσιάζουν τα τραγούδια ή τα μουσικά κομμάτια που έγραψαν κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου σε μια ακουστική συναυλία με κιθάρα ή πιάνο, έτσι ώστε να αποκτήσουν feedback από τους παρευρισκομένους.

Οι εγγραφές άρχισαν και διαρκούν ως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Έναρξη συναντήσεων Εργαστηρίου, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.