Ο Χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί ένα από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης: το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν. Με

καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Λούκο, το περίφημο χορευτικό σύνολο παρουσιάζει το έργο του Γίρζι Κίλιαν ‘One of a kind’, ένα Μπαλέτο σε τρεις πράξεις για σόλο βιολοντσέλο και μαγνητοταινία που αποτελεί ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η χορογραφία του «One of a kind» μιλά για τις ελευθερίες των πολιτών που συχνά καταπατώνται ή ευτελίζονται από τους κατέχοντες την εξουσία.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1998 από τον διάσημο τσέχο χορογράφο, ύστερα από παραγγελία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, για τον εορτασμό των 150 χρόνων του ολλανδικού Συντάγματος. Για τη δημιουργία του αυθεντικού αυτού έργου ο Κίλιαν συγκρότησε μία διεθνή ομάδα καλλιτεχνών: γιαπωνέζο αρχιτέκτονα, αυστραλό συνθέτη, γερμανό σχεδιαστή φωτισμών, ολλανδή επιμελήτρια κοστουμιών και ολλανδό τσελίστα. Το One of a kind είναι ένα σπάνιο έργο τέχνης, στο οποίο υπάρχει μία συνολική αρμονία ανάμεσα στο φωτισμό, στο ντεκόρ, τη μουσική και το χορό. Όλα, ακόμη και το τσέλο έχει τη σωστή θέση πάνω στη σκηνή.

Τη χορογραφία επένδυσε μουσικά με πρωτότυπη μουσική ο Μπρεττ Ντην, αλλά στη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν και πολλές άλλες ηχογραφημένες συνθέσεις των Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Τζον Κέιτζ, Κάρλο Γκεζουάλντο ντα Βενόζα, μουσικές έθνικ κ.α. Ο διάσημος ολλανδός ερμηνευτής Πίτερ Βίσπελβεϋ, τον οποίο γνωρίσαμε από τις περσινές βραδιές κατάνυξης με τη συγκλονιστική ερμηνεία του σε έργα Μπαχ (6 σουίτες), θα είναι ο τσελίστας επί σκηνής. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Atsushi Kitagawara, τα κοστούμια η Joke Visser, τα υφάσματα ο Yoshiki Hishinuma και τους φωτισμούς ο Μάικλ Σάιμον.