Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Juan Carlos Caceres: Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να εξερευνώ τον πολιτισμό μας

Juan Carlos Caceres: Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να εξερευνώ τον πολιτισμό μας

Ένας σημαντικός μουσικός από την Αργεντινή, ο Juan Carlos Caceres θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια ζωντανή εμφάνιση στο Gazarte

… την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012. Μαζί με τον Caceres, θα βρεθούν στο Gazarte οι μουσικοί του συνοδοιπόροι Carlos Buschini  και Marcelo Russillo, με τους οποίους συνθέτουν το Tango Negro Trio.

Με αυτή την αφορμή, το www.culturenow.gr είχε την ευκαιρία να «συνομιλήσει» μαζί του, για τη jazz μουσική , το tango αλλά και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε Ελλάδα και Αργεντινή.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Αφορμή της συνέντευξης αποτελεί η ζωντανή εμφάνισή σας στη χώρα μας, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012. Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο Gazarte;
Juan Carlos Caceres:
Όσοι βρεθούν στο Gazarte, θα ακούσουν μια επιλογή από τις πιο σημαντικές μουσικές μας συνθέσεις.

 

Cul.N: Θεωρείστε ως ένας από τους πρώτους μουσικούς που εισήγαγαν τη jazz μουσική στην Αργεντινή…
J.C.C:
Στη χώρα μου ήμουν ένας μουσικός jazz ανάμεσα σε άλλους. Η jazz εμφανίστηκε στην Αργεντινή στις αρχές του 20ού αιώνα. Εγώ είχα ξεκινήσει να παίζω tango, ενώ το ενδιαφέρον μου για τη jazz προέκυψε αργότερα.

 

Cul.N.: Είστε ένας καλλιτέχνης που δεν έπαιζε μόνο μουσική, αλλά έχει ασχοληθεί και με άλλη είδη τέχνης, όπως η ζωγραφική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τέχνη βρίσκεται στο αίμα σας;
J.C.C.:
Πάντα ζωγράφιζα και πάντα έπαιζα μουσική.

 

Cul.N.: Ποιο είδος μουσικής προτιμάτε, το τοπικό και πασίγνωστο αργεντίνικο tango ή τη jazz μουσική;
J.C.C.:
Μου αρέσει κάθε είδος καλής μουσικής και ιδιαίτερα το tango, η jazz και η κλασική μουσική.

 

Cul.N.: Ετοιμάζετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά.
J.C.C.:
Ναι! Ετοιμάζω ένα νέο cd που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

 

Cul.N.: Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας;
J.C.C.:
Οι κύριες επιρροές της δουλειάς μου είναι οι ρίζες του tango (candombe, habanera και milonga).

 

Cul.N.: Έχετε υπ’ όψιν σας την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;
J.C.C.:
Τη γνωρίζω και θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

 

Cul.N.: Η Αργεντινή και η Ελλάδα έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν βρεθεί υπό διεθνή επιτήρηση όσον αφορά στην εθνική τους οικονομία, ενώ έxουν υποστεί και την είσοδο του Δ.Ν.Τ. Αισθάνεστε πως Ελλάδα και Αργεντινή έχουν πολλά κοινά;
J.C.C.:
Η Ελλάδα και η Αργεντινή υπέφεραν από διεθνείς οικονομικούς περιορισμούς, όμως έχουν λίγα κοινά όσον αφορά στην οικονομία τους. Οι διαφορές είναι σημαντικές. Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα αναφορικά με την πρωτογενή παραγωγή της και την οικονομική διαχείριση. Από την άλλη, η Αργεντινή είναι μια πολύ πλούσια χώρα που έχει πολλές πρώτες ύλες, αλλά λόγω του προβλήματος της διαφθοράς, αυτός ο πλούτος διαμοιράστηκε άνισα, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Για κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, είναι πολύ δύσκολη η κατανόηση της κατάστασης στην Αργεντινή.

 

Cul.N.: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
J.C.C.:
Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να εξερευνώ τον πολιτισμό μας.
 

Σχετικές ειδήσεις
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.