Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

47α Δημήτρια: Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

47α Δημήτρια: Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Η τελευταία από τις συναυλίες που πραγματοποιεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων σε κεντρικά σημεία της πόλης…

… θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 11.30, στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1936 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938, με αρχιμουσικό τον αείμνηστο Παναγόπουλο και αργότερα τον Εμμανουήλ Αικατερίνη. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχε ως επί το πλείστον σε λιτανείες, παρελάσεις και τοπικές γιορτές. Το 1954, τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και έκτοτε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν με συναυλίες σε κλειστούς χώρους. Το 1965 ανέλαβε αρχιμουσικός ο αείμνηστος Νίκος Αστρινίδης, ο οποίος εμπλούτισε ακόμη περισσότερο το ρεπερτόριο της ορχήστρας.


Με την πάροδο του χρόνου η Φιλαρμονική εξελίχθηκε σε σχήμα υψηλού επιπέδου. Αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, στην πλειοψηφία τους καθηγητές, συμμετέχει κατά παράδοση στο Φεστιβάλ των «Δημητρίων» και εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και σε υπαίθριους χώρους, συνοδεύοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τις δραστηριότητές της δεν λείπουν οι μεγάλες συναυλίες σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρχιμουσικός της είναι ο Νίκος Ψαλτόπουλος, μουσικοσυνθέτης και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης, ενορχήστρωσης, μπάσο τούμπας, ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διευθύνσεως μπάντας.

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Ο υπερβατικός Μάλερ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
30.11.2016 12:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.
Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου στα 51α Δημήτρια
27.09.2016 14:23
Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου δίνει το «παρών» στα φετινά «Δημήτρια», στις 4 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».