Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Η ναυτία του Ζαν Πωλ Σάρτρ ως αναλόγιο, στο Βρυσάκι

Η ναυτία του Ζαν Πωλ Σάρτρ ως αναλόγιο, στο Βρυσάκι

Ο Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, παρουσιάζει το έργο «Ναυτία» του Ζαν Πωλ Σάρτρ ως αναλόγιο

… την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, στις 21.00.


Ένας άνδρας μόνος παλεύει με την ύπαρξη και το παράλογο, το τυχαίο και το αυθαίρετο, καθώς “ο κόσμος της λογικής δεν είναι ο κόσμος της ύπαρξης.” Ο Αντουάν Ροκαντέν, βρίσκεται στη Μπουβίλ για να γράψει τη βιογραφία του κ. Ρολμπόν. Εκεί, ζώντας αποκλεισμένος, θα έρθει αντιμέτωπος με έναν διαφορετικό κόσμο. Η αποκάλυψή αυτή θα σφραγίσει τη ζωή του για πάντα. Ο κεντρικός ήρωας του έργου φτάνει στην ουσία της απογυμνωμένης ύπαρξης αλλά το κόστος είναι η αίσθηση της ναυτίας, που καραδοκεί σε κάθε του βήμα, βίωμα που είχε συγκλονίσει και επηρεάσει και τον ίδιο τον Σαρτρ. Τα πάντα τελούν υπό καθεστώς ρευστότητας, συνάρτηση της συνειδητοποίησης της ύπαρξης. Όλα εξελίσσονται αδιάκοπα, ευρισκόμενα σε ακαθοριστία, καθώς μεταλλάσσονται και εξελίσσονται ες αεί. Ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ, γράφοντας έργα σαν τη Ναυτία, «απέδωσε στα αντικείμενα το μάξιμουμ της υπάρξής τους...».


Ένα αναλόγιο με αποσπάσματα από το έργο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ Ναυτία, συνοδεία μουσικής, στον πολυχώρο Βρυσάκι.

Διαβάζει ο Γιώργος Μίχαλος
Στο πιάνο η Λαμπρινή Γιώτη

Σχετικές ειδήσεις
Κεκλεισμένων των θυρών, του Σαρτρ στο Θέατρο ΠΚ
16.01.2017 13:12
Η ιλαρή τραγωδία «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.
No exit (Κεκλεισμένων των θυρών) του  Ζαν Πωλ Σαρτρ στο Θέατρο Αυλαία
30.09.2016 13:45
Η Θεατρική ομάδα ριSκο και το Αβέρτο Θέατρο παρουσιάζουν το έργο του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Ζαν Πωλ Σαρτρ, ΝΟ ΕXIT (“Κεκλεισμένων των θυρών”) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου στο “Θέατρο Αυλαία” στη Θεσσαλονίκη από τις 17 Οκτωβρίου 2016.
Mon Petit Prince: Μία παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.09.2016 17:27
Αυτό το φθινόπωρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος, σε δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, αφηγούνται την πασίγνωστη ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα. Μια παράσταση-πτήση στα βαθύτερα υπόγεια του ουρανού, και κατ'επέκταση του εαυτού, εκεί που συνήθως ανακαλύπτει κανείς το νόημα της ζωής, εξερευνώντας τα σκοτάδια της ύπαρξης.
Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (reloaded) ξανά στο Βρυσάκι
20.05.2016 10:46
Η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυτικό καλοκαίρι του 2015, επιστρέφει τον Ιούνιο στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα θα ανοίξει την πόρτα του για τον Ιούνιο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.