Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ελισάβετ Αντάπαση: Με χτύπησε στις 2:45 - Έκθεση στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ

Ελισάβετ Αντάπαση: Με χτύπησε στις 2:45 -  Έκθεση στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τη φωτογραφική εγκατάσταση της Ελισάβετ Αντάπαση με τίτλο «Με χτύπησε στις 2.45»…

… που θα εγκαινιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00 και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2012. 


Η έκθεση πραγματοποιείται ως παράλληλη δράση της θεατρικής παράστασης “Με χτύπησε στις 2:45” που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.


Η εγκατάσταση αποτελείται από τα πορτραίτα 150 εθελοντών συνοδευόμενα από φράσεις-μαρτυρίες προερχόμενες από το βιβλίο της Eléonore Mercier “Je suis complètement battue”, που έχει θέμα την ενδοοικογενειακή βία και αποτελεί τη βάση της παράστασης. Για τη δημιουργία της έκθεσης η καλλιτέχνης ζήτησε από τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους να «δανείσουν» το πρόσωπό τους φωτογραφιζόμενοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτήν την πληθώρα προσώπων χάνεται τελείως η ατομική ταυτότητα του καθενός και εικονοποιείται ένα πορτραίτο της κοινωνίας, με στόχο να καταδειχθεί πως το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κάτι που μας αφορά όλους.


Μέσα από το πρόσωπο του «Άλλου», η έκθεση επιχειρεί να υπαινιχθεί το κρυφό πρόσωπο της βίας, τη διεισδυτικότητά της και τη διαρκή παρουσία της στο κοινωνικό σύνολο. Η βία αυτή είναι ευρεία, πολυπρόσωπη και πάντα τραυματική. Είναι ένα παγκόσμιο, διαταξικό και διαχρονικό φαινόμενο που εκδηλώνεται άγρια, μα συχνά καμουφλάρεται και αποσιωπάται. Αποφεύγοντας κάθε απόπειρα αναπαράστασης, οι φωτογραφίες επιθυμούν να υπογραμμίσουν το ρεαλισμό πίσω από τη βία που βιώνουμε, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έστω και αν αρνούμαστε να δούμε το ίδιο το γεγονός, την έκταση και τις συνέπειές του.


Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Θα μιλήσουν η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών Χρυσάνθη Ζαφειράτου, η δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ρωξάννη Κωστατζίκη, η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου και η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Αντάπαση.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Κώστα Ζαφειρόπουλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
22.02.2017 12:48
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στις 8.00 μμ, η έκθεση του Κώστα Ζαφειρόπουλου, Ο Σκυτεύς και οι κοπέλες.
Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε: έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
18.11.2016 14:53
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στην Αθήνα, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μμ, η έκθεση Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε.
Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη
10.11.2016 14:53
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου, Σημειωματάρια, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.
Δίδυμα Τοπία: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
15.09.2016 11:19
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου, Δίδυμα Τοπία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.
Solo Artists' Books: έκθεση του Θοδωρή Λάλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
14.04.2016 13:22

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Θοδωρή Λάλου, με τίτλο Solo Artists' Books, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.