Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μια μοναδική παράσταση αφροβραζιλιάνικης μυσταγωγίας με τον Nando Zambia στο Studio του Κινητήρα

Μια μοναδική παράσταση αφροβραζιλιάνικης μυσταγωγίας με τον Nando Zambia στο Studio του Κινητήρα

Ο Βραζιλιάνος ηθοποιός και περφόρμερ Nando Zambia, ο "γιός της μητέρας του Αγίου" που διδάχτηκε τους

μύθους σχετικά με τη δαιμονοποίηση των Αφροβραζιλιάνικων θεοτήτων στην καθημερινή του επαφή με τους Orixás και την εμπειρία του Candomblé, φιλοξενείται για μια μοναδική παράσταση αφροβραζιλιάνικης μυσταγωγίας, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στον Κινητήρα.


Το “Irumalé Ayê” αναζητεί την άμεση σχέση του θεατή με μια ζωντανή πράξη, που αποτελεί μια ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στον ηθοποιό και το κοινό.

 


Ένα σόλο , στο οποίο ο ηθοποιός αναμιγνύει την παράδοση με το χορό, την ποίηση και το τραγούδι για να συνθέσει το τελετουργικό της παράστασης. Ο περφόμερ εντάσσει στη δική του σκηνική δράση την εμπειρία του Candomblé, τις ιστορίες που άκουσε κάποτε και την έρευνα για τη δομή της παράστασης με βάση το Physical Theatre και τη μουσική τελετουργία. Υφαίνει τις σωματικές παρτιτούρες με τους χορούς των θεοτήτων κι έτσι βυθίζει το σώμα και το μυαλό σ' ένα ταξίδι που περνά μέσα από τα καλούπια  των δημόσιων τελετών του Candomblé.

 


Η δράση ανανεώνεται σε κάθε παρουσίαση, ψάχνοντας πάντα την αλήθεια της στιγμής και της σχέσης ανάμεσα στα διάφορα μέρη της. Η δομή της παράστασης βασίζεται στους Orikis (ποιήματα που εξυμνούν τους Οrixás και διηγούνται την κοσμογονία Yorubana) και την τελετουργία του Candomblé, και προέρχεται από την έρευνα "Ενεργοποιώντας την προγονική κίνηση" που αναπτύχθηκε από την Fernanda Julia διευθύντρια της CIA NATA, του πυρήνα του Αφροβραζιλιάνικου θεάτρου της Αλαγονίας.

 


Ο Βραζιλιάνος Nando Zambia είναι καλεσμένος του «Quilombo Centro Cultural» και η παράστασή του πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πενθήμερου εργαστηρίου με τίτλο “Ara Izo - το σώμα που καίει”.
Το “ Ιrumalé Ayé” είναι ένας φόρος τιμής στην καταγωγή της Αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας.

*Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Παρασκευή 26/10/2012. Ώρα έναρξης: 21.15. Είσοδος: 10 ευρώ 
Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre
Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ:  2109248328
www.kinitirastudio.com


 


Workshop: “Ara Izo - το σώμα που καίει”


Το σεμινάριο Ara Izo ή το σώμα που καίει, ετυμολογικά προκύπτει από τους όρους της Yoruba. Ara σημαίνει σώμα και Izo σημαίνει φωτιά. Ενώνει αυτές τις λέξεις για να ανακαλέσει τις  εσωτερικές κλήσεις που αφορούν το στοιχείο της φωτιάς και είναι έμφυτες στον άνθρωπο. Θεωρώντας το σώμα ένα ζωντανό σύμπαν που συνεχώς βράζει, το workshop σκοπεύει  να εξερευνήσει αυτή την εσωτερική φλόγα που στάζει από κάθε πόρο και ξεχειλίζει ενέργεια.Το Ara Izo  έχει σαν πρώτο υλικό το σώμα και την πλήρη παράδοσή του. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για ένα ελεύθερο σώμα και μια ψυχή που, ξεπερνώντας τα εμπόδια,  αναζητά την αλήθεια της, στη στιγμή. Το τελετουργικό, η ιεροτελεστία, η συλλογή είναι διαδικασίες που θα μας απασχολήσουν. Γι'αυτό θα στραφούμε στην Αφροβραζιλιάνικη κληρονομιά, κάνοντας βουτιά στους αρχαίους χορούς των Orixas και στον κόσμο του Candomble, ώστε να ωθήσουμε τον συμμετέχοντα να λειτουργήσει ελεύθερα σε μια τελετουργία με το σώμα του.
Που: Quilombo Centro Cultural, Σερβίων  8 & Λεωφ. Αθηνών 44, Ακαδημία ΠλάτωνοςΠότε:
Πέμπτη 18/10 Ώρα:  20:30-22:30
Παρασκευή 19/10 Ώρα: 18:00-20:00
Σάββατο 20/10 Ώρα 16:00-18:00
Κυριακή 21/10 Ώρα: 16:00-18:00
Δευτέρα 22/10 Ώρα: 17:00:-19:00


Πόσο: 40 Ευρώ για όλες τις μέρες ή 10 Ευρώ την ημέρα
*Για τα μέλη του Quilombo γίνεται έκπτωση 20%

*Για δηλώσεις συμμετοχής: 6973212650 και 6947723986
  Για κατοχύρωση συμμετοχής απαιτείται προκαταβολή 10 Ευρώ
  Θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Σχετικές ειδήσεις
 Σκηνοθέτησε μας! Τhe Revenge: από τους Felizol στο Studio 29A
21.10.2016 11:36
Οι Felizol επιστρέφουν με την αυτοσχεδιαστική παράσταση Σκηνοθέτησέ μας! στο Studio 29A, στη Θεσσαλονίκη.
Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη, της Χριστίνας Σαμπανίκου στον Κινητήρα
17.10.2016 13:50
Οι Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου - από τα βασικά μέλη του καλλιτεχνικού δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ- επιστρέφουν στο σπίτι τους, τον Κινητήρα και παρουσιάζουν από τις 5 Νοεμβρίου σε επανάληψη για δεύτερη χρονιά την παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», μία μαύρη ανατρεπτική κωμωδία με θέμα την προσωπική κρίση ενός άνεργου εργένη σαραντάρη.
Δέκα λεπτά διάσημοι: παράσταση σπουδαστών του Studio NAMA στο Θέατρο Επί Κολωνώ
14.06.2016 15:49
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ OFF OFF ATHENS, oι σπουδαστές του «Studio NAMA» και πιο συγκεκριμένα του μαθήματος «Υποκριτική σε Κείμενα Ιn Progress» με δασκάλα υποκριτικής την Πέπη Μοσχοβάκου, θα παρουσιάσουν στις 17 και 18 Ιουνίου και στις 24 και 25 Ιουνίου και για 6 παραστάσεις την παράσταση με τίτλο «Δέκα λεπτά διάσημοι» στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.
Η παράσταση Other Side ταξιδεύει στο Βελιγράδι για το φεστιβάλ
09.03.2016 13:41
Η παράσταση «OTHER SIDE» του Dejan Dukovski και σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου πρόκειται να παρουσιαστεί στα πλαίσια του 15ου International Theatre Festival "SLAVIJA 2016" στις 10 Μαρτίου 2016 στο Βελιγράδι για μία και μοναδική παράσταση ως η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα.