Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ του James Marsch (2011) με τίτλο «Project Nim»…

… το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου 2012, σε τρεις προβολές (18.30, 20.30 και 22.30).

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room και την υποστήριξη του British Council με αφορμή την πρόσκληση του Andy Glynne, ιδρυτή του DFG (Documentary Filmmaker’s Group).

Project Nim: O Andy Glynne προτείνει ένα διαμάντι της πρόσφατης βρετανικής παραγωγής δια χειρός του Οσκαρικού James Marsh (Man on Wire):

Ο Nim ήταν ένας χιμπατζής διαφορετικός από τους άλλους. Υιοθετημένος από πλούσιους Νεοϋορκέζους χίπηδες κατόπιν υπόδειξης φιλόδοξου δόκτορα εν έτη 1972, μεγάλωσε σαν άνθρωπος προκειμένου να αποδείξει ότι η σωστή ανατροφή ευνοεί την επικοινωνία μεταξύ των δύο ειδών. Έλα όμως που πριν καλά-καλά μάθει την αλφάβητο, είχε μάθει να χειραγωγεί τους πάντες γύρω του, οδηγώντας τους “γονείς” του στο χείλος του διαζυγίου. Η Οδύσσεια του Nim, όμως, δεν σταματάει εκεί. Από την παραδείσια βίλα που παραχώρησε τελικά η αμερικάνικη κυβέρνηση στο ανορθόδοξο αυτό πείραμα, μέχρι το εξώφυλλο τουπεριοδικού TIME κι από ‘κει στο έλεος της φαρμακοβιομηχανίας όταν το σταριλίκι του ξεθώριασε, το Project Nim μπορεί να έχει πρωταγωνιστή έναν πίθηκο, αλλά αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους. Γιατί άλλος τρώει τη μπανάνα και άλλος πατάει τελικά τη μπανανόφλουδα!