Η παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2011 με τίτλο «Το παρτάλι», σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη με το Χρήστο Στέργιογλου, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

… για 10 παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία, στις 24 Οκτωβρίου-4 Νοεμβρίου 2012.  

 
Το Παρτάλι…επιστρέφει στην πόλη του!

Η επιτυχημένη παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών «Το Παρτάλι»,  παρουσιάζεται στο Θέατρο Αυλαία, για δέκα μόνο παραστάσεις. Ο παρενδυτικός ήρωας του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που υποδύεται ο Χρήστος Στέργιογλου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και άλλα Φεστιβάλ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του.

Παρτάλι σημαίνει το παλιό ρούχο, και τον περιθωριακό άνθρωπο. Το Παρτάλι είναι η συγκινητική  ιστορία ενός αγοριού που μεγάλωσε σε ένα ορεινό χωριό του Παγγαίου, ντυμένο με κοριτσίστικα ρούχα επειδή η μάνα του πίστευε ότι έτσι θα το προστάτευε από τους κινδύνους του πόλεμου. Μεγαλώνοντας ο ήρωας θα έλκει τα τραύματα του από την εποχή της βουλγαρικής κατοχής της και τη μετεμφυλιακή ανασύνταξη της Ελληνικής κοινωνίας. Καταστάσεις που γνωρίζει καλά ο Βορειοελλαδίτης συγγραφέας του έργου, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και τις κατέγραψε στο ομώνυμο μυθιστόρημά του πάνω στο οποίο βασίζεται ο μονόλογος..

Στο Παρτάλι, μεταμφίεση, παρενδυσία και κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας και παράλληλα για την υβριδοποίηση της ταυτότητας του Νεοέλληνα, σε μια παράσταση όπου η προσωπική ιστορία συμπλέκεται με την εθνική ιστορία. Ο Στέλιος Κρασανάκης με την διπλή ιδιότητά του, Σκηνοθέτης – Ψυχίατρος,  έχει και στο παρελθόν συναντηθεί με πρόσωπα αποκλίνοντα, που ανοίγουν ένα παράθυρο στον ατομικό και στο συλλογικό ψυχισμό.

Στο ρόλο-πρόκληση ο Χρήστος Στέργιογλου, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2011 και ακολούθησαν παρουσιάσεις και σε άλλα Φεστιβάλ (Νάξο, Τήνο, Αίγινα, Καβάλα).