Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «Εικαστικές Αναλογίες ενός Κινηματογραφικού Θρύλου»…

… που θα διαρκέσει από την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στις 20.00, με ένα εναλλακτικό μουσικό σχόλιο, προβολή video art και σύγχρονο χορό με αφορμή  ταινίες του Μ. Κακογιάννη.

Φοριέται η Κινηματογραφική Τέχνη;

30 Έλληνες καλλιτέχνες συναντούν τις εμβληματικές μορφές του Μιχάλη Κακογιάννη, εμπνέονται από τους αισθητικούς του δρόμους και δημιουργούν σοφιστικέ ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα αλλά και χειροποίητες συνταγές ομορφιάς

Πλάνα ασπρόμαυρα, δυνατά, αναδύονται μέσα από τη ροή του χρόνου κι έρχονται στο προσκήνιο σύγχρονα, μορφοποιημένα από τους καλλιτέχνες του WhiteBox, που κάνουν focus στις εμβληματικές μορφές του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη. Εμπνέονται από τη γοητεία, το μυστήριο, τη φρεσκάδα, το δράμα, τη ζωηράδα, την πονηριά, τη δύναμή τους και δημιουργούν χειροποίητα, περίτεχνα κοσμήματα και σοφιστικέ ρούχα και εκθέτουν τις χρηστικές δημιουργίες τους στους χώρους του ΙΜΚ.

Οι φιγούρες της Ηλέκτρας και του Ορέστη μέσα από τους στίχους του Nick Cave, η διαχρονικά τραγική ιστορία της Ιφιγένειας σε ταύτιση με το «story of Isaac» του Leonard Cohen, η μελαγχολική παρουσία της Έλλης Λαμπέτη στο «Kορίτσι με τα Mαύρα» μέσα από την σκοτεινή ατμόσφαιρα του Scott Walker,  η μοιρολατρική αδράνεια που διέπει τους χαρακτήρες στο «Βυσσινόκηπο» που εκφράζεται έμμεσα στα λόγια του David Bowie, άλλα και ο Ζορμπάς, σε ένα ανάπηρο, ασυντόνιστο και λυπηρό συρτάκι, ερμηνευμένο υπό την σχεδόν αγνώριστη πια μελωδία του Θεοδωράκη. Αυτές και πολλές άλλες εικόνες και ιστορίες από τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη υπό τον ήχο του πιάνου και τη φωνή του Βασίλη Μπαμπουνη, το video art του Δημήτρη Λάγγα, και το χορό των Ελένης Πανταζάτου, Εριφύλης Δαφέρμου και Χρήστου Ταγκρίδη.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες:
• Κοσμήματα vintage από δαντέλα, μεταξωτά υφάσματα, δέρμα, λαμπερές πέτρες και μαργαριτάρια.
• Εμπνευσμένες εικόνες των διαχρονικά κομψών γυναικών του Κακογιάννη που «φυλακίστηκαν» μέσα σε γυαλί και γίνονται βραχιόλια και χειροπέδες, boho-chic και έθνικ αξεσουάρ.
• Σύρμα, μέταλλο και ευγενή ανακυκλώσιμα υλικά εμπλέκονται με ιδιαίτερη τεχνική και μετατρέπονται σε ιδιαίτερα κοσμήματα.
• Φυσικά υλικά που αναμειγνύονται και τυλίγουν απαλά το σώμα με μεθυστικές μυρωδιές.
• Ξεχωριστά ρούχα που αποπνέουν ένταση, μυστήριο και μνήμες…

Μοναδικές γυναίκες η Ηλέκτρα, η Στέλλα, η Ιφιγένεια, η Μαρίνα, το Κορίτσι με τα Μαύρα, η Μίνα από το Κυριακάτικο Ξύπνημα… Μοναδικός και ο Αλέξης Ζορμπάς. Έντονο κοντράστ, φώς που «καίει» τα πρόσωπα και τα σωθικά, σκιές που αναδεικνύουν έντονες εικόνες, έντονες ιστορίες, έντονες ζωές…

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Jewels by Jessica, Olga Mergou Antiageing products, Roi by Fotini Kostouli, Razzmatazz (Ροδόθεα Μέγκου-Στέφανος Κολτσιδόπουλος), 2A Studio, Amalia, Gaffer & Fluf, Μαρία Αρβανίτη, Dolido Jewels, VladiLena, Celebrity Skin, Πάνος Απέργης, Δημήτρης Ντάσσιος, Περικλής Κονδυλάτος,  ElSpirit Creations, Κατερίνα Καρούζου, {Flu:k}, Vassilia, Νίκος Γλαβίνας, Crochelle, Βασιλική Σύρμα, Stories 2 Wear, Chrystal, Maslinda, Strigles Craftcrime, Poupée, Matalou at home, Myrenia, ElenLovelyCollections, Athina Korda

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23:50, εκτός Κυριακής.