Ύστερα από την μεγάλη περσινή επιτυχία, «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» επανέρχεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος και για

πέντε μόνο παραστάσεις. Οι παραστάσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή. Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

«Το λύκο λυπόμουνα συνήθως. Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;»

Γραμμένο σαν από παιδί, επεξεργασμένο όμως από μια από τις καλύτερες γυναίκες συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας, το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» (1978) είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η άγρια περιπέτεια κατανόησης του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που γνωρίζει όσα δε θα ‘πρεπε να γνωρίζει.

Μητέρα και κόρη, φαντασία και πραγματικότητα, βία και τρυφερότητα, αγάπη και τρόμος, γίνονται ένα μέσα στο μυαλό της μικρής Κασσάνδρας, μια σύνθεση αντιφατική που αναπόφευκτα μας παραπέμπει στα παιδικά βιώματα της ίδιας της συγγραφέως.

Η Κασσάνδρα δεν παραιτείται. Παλεύει απεγνωσμένα να αρθρώσει λόγο, να βάλει μια στοιχειώδη τάξη και να συνδεθεί με τον κόσμο γύρω της σε ένα οδυνηρό ταξίδι προς το φως και την καθαρότητα.

Όπως σχολιάζει και η σκηνοθέτης «…σε ένα βίαιο και ωμό κόσμο, όπως αυτός που βιώνουμε σήμερα, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μία μικρή Κασσάνδρα και να και να σταθεί αντιμέτωπος με το δικό του ή τους δικούς του λύκους. Ζούμε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και σκληρότητα. Χρειαζόμαστε και εμείς να αρθρώσουμε λόγο, ακριβώς όπως η Κασσάνδρα. Να διαχωρίσουμε τα όρια, να τραβήξουμε τη γραμμή και να πάρουμε θέση- με σαφήνεια και καθαρότητα. Η Κασσάνδρα του έργου μας μιλά για τη σύγχυση και την έκφραση λόγου στο ατομικό επίπεδο και εμείς όλοι μας και ο καθένας μας, τα εκφράζουμε και τα βιώνουμε στο συλλογικό…»

«Νομίζω πως κανείς δεν έχει χειριστεί το θέμα της παιδικής ηλικίας όπως εσείς. Δεν έχει μιλήσει για την κρυφή σκληράδα, για το αόρατο αυτό μείγμα της φαντασίας και της πραγματικότητας, μ’ έναν τρόπο τόσο ανοιχτό και απροσδόκητο. Μου ήρθανε στο νου ο Proust, ο Jerzy Kosinski και ο Lewis Carroll… Εσείς, όμως, έχετε βρει εδώ μία αλήθεια που κανένας απ’ αυτούς τους τρεις συγγραφείς δεν έπιασε. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενό σας βιβλίο».

Απόσπασμα από γράμμα του John Updike στην Μαργαρίτα Καραπάνου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου
Ερμηνεία: Λήδα Μανιατάκου
Μουσική σύνθεση – ερμηνεία: Εύη Κουρτίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Έλλη Κήτα
Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Εικαστική επιμέλεια: Ευαγγελία Γούλα
Σχεδιασμός φώτων: Αποστόλης Τσατσάκος
Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρία Μόσχου

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου, με τίτλο «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος». Δείτε πληροφορίες για το βιβλίο εδώ.