Η αίθουσα τέχνης Μέδουσα παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μελάνι» από τις

21 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2013.
 
Νίκος Βλάχος, Ιωάννα Γκούμα, Γιώργος Κόντης, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Λίνα Μπέμπη, Γιώργος Ρόρρης, Στέργιος Στάμος, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Χουλιαράς.
 

Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Tετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ  από τη Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την ομαδική έκθεση «Μελάνι».


 

Στο πλαίσιο των ομαδικών θεματικών εκθέσεων που διοργανώνει από το 2003 στον χώρο της η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης με έργα ελλήνων εικαστικών, πέραν των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών της, και με ανάθεση της επιμέλειάς τους σε έλληνες ιστορικούς της τέχνης, πραγματοποιείται φέτος η έκθεση «Μελάνι», υπό την επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα.

 
Η έκθεση «Μελάνι», μέσα από έργα 12 καλλιτεχνών, επικεντρώνεται στο μελάνι ως ένα ζωντανό ρευστό υλικό και όχι στη γραμμική-περιγραφική λειτουργία του. Εστιάζει στη συμπεριφορά του μελανιού όταν αυτό υποδύεται την ακουαρέλα, την κηλίδα, όταν αραιώνεται και αμφισβητεί την υλικότητά του, ανεξαρτήτως είδους και χρώματος (σινική μελάνη, ψευδομελάνι, σέπια κτλ.) και υποστρώματος (χαρτί, καμβάς, μεμβράνη κτλ). Στο «Μελάνι» της Μέδουσας, το μελάνι υφίσταται συχνά ως χειρονομία, ως πληγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της αφαίρεσης. Ιδιαίτερη έμφαση στη θεματική αυτή έκθεση δίνεται στα έργα εκείνα που ξεκινούν από την παραστατικότητα ως βάση, αλλά που φτάνουν σε ένα λεπτό όριο – στο κατώφλι της αφαίρεσης μέσα από την αφετηρία της μορφής. Εκεί δηλαδή που το υλικό του μελανιού αφήνει την ίδια του τη φύση να κυριαρχήσει στο έργο και να γίνει θέμα του.


Φωτογραφίες θέματος: έργα των Νίκου Χουλιαρά, Γιάννη Μιχαηλίδη και Παναγιώτη Τέτση