Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Drama Perpetua, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Drama Perpetua, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Drama Perpetua», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιώργου Φριντζήλα…
 

…  κατά την περίοδο 3-25 Νοεμβρίου 2012, κάθε Σάββατο και Κυριακή.


Μια παράσταση για το «ιερό» και το «βέβηλο» που κρύβεται στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, εμπνευσμένη από τα απομνημονεύματα του Henri Désiré Landru και το ημερολόγιο της Αγίας Perpetua.


Ο Henri Désiré Landru ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που έζησε στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα και καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί αποπλάνησε και σκότωσε 12 γαλλίδες. Έπεσε στα χέρια της δικαιοσύνης χάρη στην καταγγελία μια κοπέλας που ξέφυγε από τον πολιορκητικό του κλοιό. Το τεκμήριο όμως που τον οδήγησε στην θανατική ποινή ήταν το χειρόγραφο ημερολόγιο που βρέθηκε στη βίλα του στο Καμπαί και στο οποίο κατέγραφε με μεγάλη λεπτομέρεια την πρώτη δολοφονική του πράξη.


Το ημερολόγιο της Αγίας Perpetua είναι η καταγραφή των τελευταίων ημερών της 23άχρονης μάρτυρος που έζησε στην Καρθαγένη το 203 μ.Χ. Στο κείμενο που είναι γραμμένο σε απλή και άμεση γλώσσα συμπυκνώνεται όλη η μεταφυσική εμπειρία του πρώιμου χριστιανισμού, μέσα από τα μάτια της φυλακισμένης γυναίκας  λίγο πριν το θάνατό της στην ρωμαϊκή αρένα.
 

Απελευθερώνοντας τις μαρτυρίες αυτών των δύο προσώπων επί σκηνής, η παράσταση διερευνά τις περιοχές της ανθρώπινης ψυχής που ξεφεύγουν από τον έλεγχο της λογικής και βυθίζονται στον κόσμο του ενστίκτου. Ο σύγχρονος άνθρωπος, ερήμην του, κουβαλά στο σώμα του ύλη πολύ παλιότερη απ’ αυτόν: ένστικτα, ορμέφυτα, όνειρα, θεϊκή ουσία, σκοτάδι και φως. Το αστικό περιβάλλον , απομονώνει τον άνθρωπο από τον φυσικό του χώρο, εγκλωβίζοντας τον σ’ ένα κατασκευασμένο τοπίο (διαμέρισμα) που παραμορφώνει τα πρωτογενή του ένστικτα. Τα διαμερίσματα γίνονται θέατρα μικρών ή και μεγαλύτερων δραμάτων, χώροι καθημερινών δολοφονιών, ερώτων, δημιουργίας και καταστροφής. Δράματα για τα οποία συχνά δεν μαθαίνουμε τίποτα, που όμως υπάρχουν και διαμορφώνουν το πραγματικό αστικό μας τοπίο.


Σύνθεση κειμένων: Δημήτρης Σκαρέντζος
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιώργος Φριντζήλας
Σκηνικός χώρος - κοστούμια: D.P.
Χορογραφία Τάνγκο: Μαρία Καραγεώργου
Κατασκευές: Tigra Gassek
Φωτογραφίες: Μάρθα Φριντζήλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τζανή
Παίζουν: Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιώργος Φριντζήλας


Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ στάσεις: Άγιος Νικόλαος και Βικτώρια

Σχετικές ειδήσεις
Ελληνικό Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
04.01.2017 10:32
Το θεατρικό 2017 ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τρία έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του νεότερου, και όχι μόνο, ρεπερτορίου: το διήγημα μυστηρίου του Κ.Π. Καβάφη Εις το φως της ημέρας, το άπαικτο έργο του Αριστείδη Αντονά Ο Μηχανισμός του Δωματίου και το διήγημα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου Εις Ελευθερίαν.
Ο μηχανισμός του δωματίου,  του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
14.12.2016 11:31
Η νεοσύστατη ομάδα Apparatus επέλεξε ως εναρκτήρια δουλειά της, την παρουσίαση του άπαικτου θεατρικού έργου του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου». Η παράσταση θα παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Childhood Reflections, ένα μουσικό έργο διάδρασης επί σκηνής στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.12.2016 15:46
Η Mαρία Πελεκάνου, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου παρουσιάζουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το έργο Childhood Reflections.
Στρατηγικές επιβίωσης, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.02.2016 11:26
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην παράσταση Στρατηγικές επιβίωσης, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου, από τις 27 Φεβρουαρίου 2016.
Παραλήπτης Άγνωστος (Address Unknown) επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
05.02.2016 14:46
Το αριστούργημα της Kathrine Kressmann Taylor, Παραλήπτης Άγνωστος (Address Unknown), ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Νάντιας Φώσκολου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.