Η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ και ο καλλιτεχνικός της Διευθυντής Σταμάτης Κραουνάκης, στο πλαίσιο του

Ευρωπαϊκού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013», στο οποίο συμμετέχουν, με την παραγωγή ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ (THE DUTY OF COMEDY), διοργανώνουν έναν 3μηνο κύκλο σεμιναρίων, με συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και καθηγητών.

Όλα τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, πατρίδα του Αριστοφάνη, όπου οι υπεύθυνοι των σεμιναρίων και οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπνευστούν από τη μελέτη και την εκ νέου ανακάλυψη της γενέτειρας του συγγραφέα στην πόλη μνημείο.  Οι διδάσκοντες  θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και την εμπειρία πως εργάζονται για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά του αττικού κωμωδιογράφου, καθώς και οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εισαχθούν σε διαπολιτισμικές δραστηριότητες, μεθοδολογίες, ασκήσεις, τεχνικές που μπορούν να καλλιεργήσουν περαιτέρω τις δεξιότητες τους.

Αυτά τα workshops θα διαφωτίσoυν τους συμμετέχοντες  για το έργο του Αριστοφάνη, θα διερευνήσουν τη δυναμική της τέχνης του θεάματος / πολιτιστικής κληρονομιάς και θα προωθήσουν το διάλογο , σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη εποχή – ένας διάλογος που θα δώσει έμπνευση και περαιτέρω νέους ορίζοντες για καινούργια καλλιτεχνικά έργα.

Τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα ανέβουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος με όλο το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί από όλους τους συμμετέχοντες, όπως βιντεάκια, φωτογραφίες, ερωτηματολόγια, προσωπικά σχόλια, εμπειρίες, εντυπώσεις κλπ.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ + ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

1.    Χορός και θέατρο στην κωμωδία, με τη χορογράφο Αγγελική Στελλάτου (Διάρκεια 6 ώρες)

2.    Αριστοφάνης και κοινωνία. Πολιτική στην εποχή του Αριστοφάνη και των σχετικών συνδέσεων με σύγχρονο κόσμο.  Θρησκευτικές,  κοινωνικές και νομικές διαφορές μεταξύ του 5ου π.χ. αιώνα της  Αθηναϊκής δημοκρατίας και του σύγχρονου κόσμου, με την Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευανθία Στιβανάκη (Διάρκεια 6 ώρες)

3.    Ρυθμοί, αρχαία κείμενα και χορωδιακά μέρη. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί στο κείμενο του Αριστοφάνη. Σταμάτης Κραουνάκης με συνεργάτες μουσικούς (Διάρκεια 9 ώρες )

4.    Κωμωδία και σκηνοθεσία, με το σκηνοθέτη, ηθοποιό και καθηγητή αγωγής λόγου Σωτήρη Τσόγκα (Διάρκεια 6 ώρες) 

5.    Πολιτική και χιούμορ στον Αριστοφάνη: Ευρωπαϊκή,  διαπολιτισμική διάσταση με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο (Διάρκεια 6 ώρες)

6. Μετάφραση χορικών με τη Λίνα Νικολακοπούλου (Διάρκεια 3 ώρες)

 
7.  Ο ρόλος του Πρωταγωνιστή στην κωμωδία  με την Σοφία Φιλιππίδου (Διάρκεια 2 ώρες)

8. Ο Αριστοφάνης μέσα από τα κόμικς με το συγγραφέα και σεναριογράφο κόμικς Τάσο Αποστολίδη (Διάρκεια 2 ώρες)

9. Ο ζωγράφος /σκηνογράφος Takis και η Artluxe από το Ηνωμένο Βασίλειο: εισαγωγή στις αρχές του «installation” χρησιμοποιώντας  τις αρχές της «οπτικής γλώσσας». Με τη βοήθεια του οπτικο-ακουστικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί (φωτογραφίες, βίντεο κλπ), ο Τakis  θα αναλύσει τις προσωπικές εμπνεύσεις του, παρουσιάζοντας  νέες οπτικές γωνίες σχετικά με το θέατρο και τις εγκαταστάσεις τέχνης, γεφυρώνοντας την  αρχαία κωμωδία με τη σύγχρονη εποχή (Διάρκεια 9  ώρες)

10.    Ο χορογράφος Sinan Temizalp και η Simya Αrts από την  Τουρκία: με ένα διαδραστικό σεμινάριο θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες σε τεχνικές διαλογισμού,  συγκέντρωση του σώματος και του νου. Ένα μείγμα Helen Technique and Meditative Dance: Σύνθεση Ανατολής και Δύσης.  Ανάλυση και διδασκαλία της διαλογιστικής τεχνικής του χορού  που προσφέρει  ευελιξία   σώματος,  τέλεια στάση καθώς συντονισμό και  συγκέντρωση. Η τεχνική συνδυάζει αέρα (αναπνοή), έδαφος (χώμα), νερό (ρευστότητα) και  ανθρώπους (επαφή).  (Διάρκεια 9 ώρες).

11.    Η Βούλα Ξύκη και συνεργάτες της από το Κέντρο Εναλλακτικών Μεθόδων Alter – Art Centre,  θα ασχοληθούν με τεχνικές φυσικού θεάτρου, ανάλυση κίνησης,  φωνητική και τεχνικές  προσαρμογής  μιας ομάδας σαν αναπνοή ενός ατόμου. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται σε αυτά τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν  τεχνικές εσωτερικού χαμόγελου, shiatsu, ενεργειακά κανάλια, εσωτερικοί ήχοι, craniosacral, bowtech και Δυναμικής του γέλιου ως μέσο κατευνασμού, ανακούφιση και ισχυρής σκηνικής παρουσίας (Διάρκεια 9 ώρες)

12.    Το Teatteri Metamorfoosi  από την Φιλανδία θα προετοιμάσει ένα workshop στην Αθήνα με επικεφαλής τον Davide Giovanzana με διάφορες τεχνικές μάσκας. Μάσκες και κωμωδία, σε σχέση με τη συνείδηση του σώματος στο χώρο και το χρόνο.  Θα υπάρξει μια εισαγωγή στο χώρο της ενέργειας και των μασκών, καθώς και ως προς την έννοια της μάσκας ως μεγάφωνο του σώματος, ενώ θα συμπεριληφθεί  εξάσκηση σε: ουδέτερη μάσκα, Lecoq παιδαγωγική / επίπεδα έντασης, εκφραστική μάσκες και το ρυθμό τους, Shechner παιδαγωγική και ύφος, διαβάζοντας μια μάσκα, τα ζώα και τους χαρακτήρες τους σε μάσκες, μάσκες με αυτοσχεδιασμό, εκφράζοντας το συναίσθημα με τη μάσκα, το δράμα και αρχέτυπο, Αρχαία Κωμωδία και Commedia dell Arte. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα όρια της ελευθερίας που μια μάσκα μπορεί να προσφέρει σε όποιον το χρησιμοποιεί, ενώ χρησιμοποιώντας τες  θα αυτοσχεδιάζουν  χαρακτήρες και όλα θα συσχετίζονται με τις αρχαίες μάσκες που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαίες Ελληνικές παραγωγές (Διάρκεια 12 ώρες).