Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δον Κιχώτης, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δον Κιχώτης, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο φετινός κύκλος «¡España!» ξεκινά με μια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που αφορά στο «Δον Κιχώτη» και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

… την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, στις 20.30.


Σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας


Με τον διασημότερο ήρωα της ισπανικής γραμματείας, τον Δον Κιχώτη, συνομιλεί μουσικά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πρώτη συναυλία του φετινού Κύκλου «¡España!» υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του  ακαταμάχητου ιππότη της πένας του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με ξεναγούς τους συνθέτες Ρίχαρντ Στράους, Μωρίς Ραβέλ και Ζακ Ιμπέρ. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο ταχύτατα ανερχόμενος Ισπανός αρχιμουσικός Χάιμε Μαρτίν και σολίστ είναι ο εκλεκτός Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος.


Υπενθυμίζουμε την σημαντική προσφορά της Κ.Ο.Α. που αφορά τον Κύκλο «¡España!»: Οσοι αγοράσουν εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες του Κύκλου, δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια για τρείς επιπλέον συναυλίες της επιλογής τους μέσα στη σαιζόν! Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα ανοίξει με την Ισπανική Ραψωδία, έργο το οποίο, γραμμένο το 1907 από τον Μωρίς Ραβέλ (1875–1937), είχε κάνει τον Μανουέλ ντε Φάγια να χαρακτηρίσει τον Γάλλο ομότεχνό του «πιο Ισπανό από τους Ισπανούς». Θα ακολουθήσουν τα Τραγούδια του Δον Κιχώτη του Ζακ Ιμπέρ (1890–1962) καθώς και Ο Δον Κιχώτης στην Δουλτσινέα του Ραβέλ, δύο κύκλοι τραγουδιών που είχαν γραφτεί με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στην ταινία Περιπέτειες του Δον Κιχώτη (1933) του Γκέοργκ Παμπστ.


Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανήκει στον Δον Κιχώτη, έργο 35, του Ρίχαρντ Στράους (1864–1949), το οποίο θεωρείται μακράν η  σημαντικότερη και πιο δημοφιλής μουσική αποτύπωση του εμβληματικού λογοτεχνικού ήρωα του Θερβάντες. Το έργο είναι στην ουσία ένα κοντσέρτο για βιολοντσέλο, αφού ο Στράους επέλεξε αυτό το όργανο για να αποδώσει τον χαρακτήρα του Δον Κιχώτη, ενώ η βιόλα παριστάνει με κωμικό τρόπο τον γκροτέσκο ιπποκόμο Σάντσο Πάνθα. Ο ίδιος ο Στράους περιέγραφε το έργο που συνέθεσε το 1897, ως «φανταστικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ιπποτικού χαρακτήρα». Στην συναυλία της 11ης Οκτωβρίου συμπράττουν οι κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο και Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα.


Αρχιμουσικός της βραδιάς, ο Ισπανός Χάιμε Μαρτίν, μετά από μία λαμπρή καριέρα φλαουτίστα, στράφηκε στην διεύθυνση ορχήστρας το 2008, ακολουθώντας την προτροπή του Σερ Νέβιλ Μάρινερ. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές ορχήστρες και περίφημα μουσικά φεστιβάλ, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και πρώτος αρχιμουσικός της σουηδικής Ορχήστρας του Γκάβλε.


ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)
Ισπανική Ραψωδία


ΖΑΚ ΙΜΠΕΡ (1890 – 1962)
Τραγούδια του Δον Κιχώτη


ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ
«Ο Δον Κιχώτης στην Δουλτσινέα», κύκλος τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα
Διάλειμμα


ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864 – 1949)
Δον Κιχώτης, έργο 35

Σολίστ, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος
 Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο
 Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα


Μουσική Διεύθυνση,  Χάιμε Μαρτίν


Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙ: συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.04.2016 13:30
Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλωντ Ντεμπυσύ και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ου αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.