Οι A Place To Bury Strangers, το συγκρότημα που κατάφερε να δημιουργήσει τόσο θόρυβο – μεταφορικά και κυριολεκτικά – με το εκρηκτικό

ομώνυμο ντεμπούτο του, επιστρέφουν στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες! Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους album, ‘’Worship’’ (Dead Oceans / Ιούνιος 2012), οι Νεοϋορκέζοι noise  εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 19/10, Club του Μύλου, opening act: The Vipervikings), την Αθήνα (Σάββατο 20/10, Fuzz Live Music Club, opening act: Zebra Tracks) και τη Λάρισα (Κυριακή 21/10, Stage Club, opening act: Jane Doe).

Με βασικές επιρροές που προέρχονται από ονόματα όπως οι Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Joy Division, Echo and the Bunnymen, οι APTBSκατόρθωσαν να δημιουργήσουν το δικό τους ατμοσφαιρικό wall of sound, αναμιγνύοντας στοιχεία από το shoegaze, το post punk, το space rock και την ψυχεδέλεια και προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού σε κοινό και κριτικούς.

Ξεκίνησαν το 2001 και μετά από μερικά EPs, αλλά και αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, συστήθηκαν στο ευρύτερο κοινό της Νέας Υόρκης ανοίγοντας μία συναυλία των Brian Jonestown Massacre στο περίφημο Webster Hall, το 2006. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο τους album, “A Place To Bury Strangers” (Killer Pimp / Σεπτέμβριος 2007), γνωρίζοντας την ομόφωνη αναγνώριση από το σύνολο του παγκόσμιου μουσικού Τύπου ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Η φήμη τους γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο μέσα από τα liveτους. Με μπροστάρη τον  τραγουδιστή / κιθαρίστα  Oliver Ackerman (πρώην μέλος των Skywaveκαι ιδρυτή της εταιρείας Death By Audio, η οποία κατασκευάζει χειροποίητα pedal-effects που χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα όπως οι U2, οι Nine Inch Nails και οι Wilco), οι APTBS έγιναν γνωστοί ως “η πιο θορυβώδης μπάντα της Νέας Υόρκης”, δίνοντας μία σειρά από χαοτικά shows, πλημμυρισμένα στο feedback και την ένταση.

Σύντομα, ακολούθησαν περιοδείες στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πνευματικά παιδιά του “Psychocandy”, έπαιξαν μαζί με τους Jesus and Mary Chain, ενώ περιόδευσαν και μετους Black Rebel Motorcycle Club, NiN, MGMT. Το πρώτο πέρασμά τους από την Αθήνα ήταν εξίσου… ισοπεδωτικό, με δύο εκπληκτικές βραδιές σε ένα κατάμεστο Rodeo Club, ενώ το 2010 έκλεψαν την παράσταση μαζεύοντας όλο τον κόσμο στη μικρή σκηνή του Synch Festival. Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι από το κοινό βρίσκονταν πιο κοντά στη σκηνή πρέπει να ένιωσαν τον αέρα από τους ενισχυτές στο πρόσωπό τους…

Τον Οκτώβριο του 2009, κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους, “Exploding Head”, στη Mute, συνεχίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης δουλειάς τους και περιοδεύοντας ασταμάτητα. Φτάνοντας στη φετινή χρονιά, το συγκρότημα παρουσίασε το EP “Onwards To The Wall”, λίγο πριν την κυκλοφορία του ολοκαίνουργιου album τους, “Worship”.

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας περιλαμβάνει πλέον τον Oliver Ackerman (κιθάρα / φωνή), τον Dion Lunadon (μπάσο)και τον Robi Gonzalez (drums).
Τις συναυλίες των APTBS θα ανοίξουν τρία εξαιρετικά εγχώρια σχήματα. Οι Vipervikings (Θεσσαλονίκη), οι Zebra Tracks (Αθήνα) και οι Jane Doe (Λάρισα).

Οι Vipervikings είναι ένα πενταμελές electronic indie rock σχήμα που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2005, στη Θεσσαλονίκη.

Με επιρροές από την electronica, το post rock και την indie σκηνή, διαμορφώνοντας έναν πολυσύνθετο ήχο που συνδυάζει πρωτόλειους ηλεκτρονικούς ρυθμούς και στοιχεία με ατμοσφαιρικές κιθάρες.

Μέσα από τις αρκετές (πολλές φορές sold out) εμφανίσεις τους, έχουν αποκτήσει τη φήμη ενός πολύ καλού live act. Έχουν κυκλοφορήσει δύο EPs (“The Empire Of Sleep” / 2007, “Megatronic” / 2009) και αυτό τους προηγούμενους μήνες βρίσκονταν στο Los Angeles δουλεύοντας πάνω στην ηχογράφηση του πρώτου του album.

Οι Zebra Tracks είναι ένα δυναμικό indie rock κουαρτέτο από την Αθήνα, το οποίο συνδυάζει post punk και shoegaze pop ήχους, παράλληλα με μια γεμάτη ένταση σκηνική παρουσία.
Μετά από ένα single και ένα EP, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο album τους, “A Family Picture From… Zebra Tracks” στη Sonic Playground, το 2009, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν πολλές εμφανίσεις σε festivals (σε Ελλάδα και Ευρώπη) δίπλα σε ονόματα όπως οι Placebo, Faith No More, Unkle, Yeasayer, Kaiser Chiefs, Television Personalities, Levellers, Long Blondes, Good Shoes, The Chap κ.α.

Τον Ιούλιο του 2012, μετά από δύο digital singles, κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο “Collective Guilt”, αυτή τη φορά για λογαριασμό της ανεξάρτητης Αμερικάνικης Limited Fanfare Records.

Οι  Jane Doe δημιουργήθηκαν το 2007 και στα τέλη της ίδιας χρονιάς είχαν έτοιμο το ντεμπούτο album τους με τίτλο “Heaven for Dogs”. Τρεις μήνες πριν κυκλοφορήσει επίσημα από την Run Devil Run Records, το συγκρότημα το ανέβασε στο διαδίκτυο και επέτρεψε να το κάνει download ελεύθερα όποιος το ήθελε. 2500 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αυτό κάλεσμα.

Για δύο χρόνια, πραγματοποίησαν συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας δίπλα σε γνωστά ονόματα της σκηνής (Μωρά στη Φωτιά, Rosebleed, Fuzzy Nerds, FILM κ.α.) και από το 2010 σχεδιάζουν τον δεύτερο τους δίσκο που ονομάζεται “The Enormous head of king Splendid” ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά. Γεύση από αυτή τη δουλειά παρουσιάστηκε το 2011 με το EP “Stories about Waves” που επίσης αναρτήθηκε “ελεύθερο” στο internet.

Η διάθεση εισιτηρίων online γίνεται και για τις τρεις συναυλίες στο www.ticketarena.gr (τηλ. 212 1003788)