Το θέατρο «Αλκμήνη» παρουσιάζει την πολιτική κωμωδία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι χαλασοχώρηδες» …

για 2η χρονιά από τις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ‘93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη»  το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες».

Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.
Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Παρουσιάζει με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν…

Το 2012 μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητούμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά.  Στην  παράσταση  δεν υπάρχει αφηγητής . Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης , οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα  μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο. Οι Χαλασοχώρηδες δεν «μοιάζουν σαν να γράφτηκαν  σήμερα», είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα.

«Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα»
Παίζουν:  Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ροζαμάλια Κυρίου,  Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης
Σκηνοθεσία:  Κώστας Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-κοστούμια:  Λυδία Κοντογιώργη
Μουσική:  Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμών:  Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Επιμέλεια κίνησης:  Μαργαρίτα Τρίκκα                                                                   
Φωτογραφίες : Studio 112
Σχεδιασμός  προωθητικού υλικού : Χρήστος  Ατζινάς