Ο πολυχώρος Black Duck Gallery φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Χρυσοχοΐδη με τίτλο «In a mystical land» και εικόνες από το μακρινό Νεπάλ

… από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου 2012.

Ο φωτογράφος Γιώργος Χρυσοχοΐδης μάς ταξιδεύει στο μακρινό Νεπάλ, μια χώρα-σταυροδρόμι φυλών, πολιτισμών αλλά και των δύο μεγάλων θρησκειών της Ανατολής, του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού. Σε αυτή τη μυστηριώδη χώρα, όπου οι ναοί είναι όσοι και τα σπίτια και οι θεοί όσοι και οι κάτοικοι, εκεί που η θρησκεία είναι τρόπος ζωής, ο φακός του καλλιτέχνη αποτυπώνει σκηνές καθημερινής ζωής.  

Πηγή έμπνευσης και έκφρασης η εικόνα, μέσω της οποίας αποτυπώνει τις εκφάνσεις της ψυχής. Μέσα από τις εικόνες του ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους αυτής της χώρας στην ουσία τους, αγγίζοντας το συναίσθημα της στιγμής.   Στόχος του καλλιτέχνη είναι η φωτογραφία να μιλάει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, επενδύοντας στην επικοινωνία που μπορεί να υπάρξει με κλειστό στόμα. Μέσα από τις εικόνες του να κατανοήσει ο θεατής “την καρδιά” αυτού του λαού, που πίσω από τη διαφορετικότητά του, κρύβει ένα κομμάτι της ψυχής του καθενός μας. 

Η έκθεση αυτή δίνει παράλληλα την ευκαιρία μιας σημαντικής πολιτισμικής ανταλλαγής πληροφοριών, σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του Νεπάλ, της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας αλλά και της ιστορίας του και της αρχιτεκτονικής του.   Ταξιδιώτης που μαθαίνει πως τα μεγαλύτερα ταξίδια ξεκινούν από την εσωτερική περιπλάνηση για να αντικατοπτριστούν σε ένα φωτογραφικό φιλμ, θεωρεί πως ολοκλήρωσε ένα όνειρο ζωής με το ταξίδι του αυτό και πως η έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας και Ελλάδας-Νεπάλ, αποτελεί την επισφράγιση της φιλίας και της συνέχισης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η πρώτη επαφή ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, όταν τον Δεκέμβριο του 2011, ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, επίσημος προσκεκλημένος του Ελληνικού Προξενείου στο Νεπάλ, παρουσίασε στην πρωτεύουσα Κατμαντού, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της υφηλίου, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πορτρέτα Αιγαίου», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία και φιλία των δύο χωρών σε πολιτισμικό επίπεδο. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, Ελλάδα και Νεπάλ, δύο χώρες με ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν πολιτισμικά.

Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον ιερό ινδουϊστικο ναό Kasthamandap (Ξύλινο Σπίτι), που έδωσε στο Κατμαντού το όνομά του και σύμφωνα με τον θρύλο, χτίστηκε ολόκληρος από το ξύλο ενός και μοναδικού δέντρου. Ο φημισμένος ναός του θεού Gorakhnath, που βρίσκεται στην πλατεία Durbar, την πλατεία που αποτελεί εδώ και πολλούς αιώνες πολιτικό και κομβικό σημείο της νεπαλέζικης πρωτεύουσας, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για να φιλοξενήσει ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

«Σε αυτόν τον ιστορικό και ιερό ναό, νιώθω μια ισχυρή φιλία να αναπτύσσεται στην καρδιά μου. Θερμά χαμόγελα και αγκαλιές από απλούς νεπαλέζους, μού δίνουν την έμπνευση και την τιμή να μεταφέρω αυτά τα βαθιά συναισθήματα  από τη ματιά μου στη χώρα μου, με την πεποίθηση ότι οι δύο πολιτισμοί  θα αποτελέσουν το δέντρο με το οποίο θα οικοδομηθεί μια βαθιά επικοινωνία», δηλώνει ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, για την έναρξη της πολιτισμικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην εγκάρδια υποδοχή που του επεφύλαξε ο φιλόξενος αυτός τόπος και προαναγγέλλοντας και τη νέα του έκθεση με φωτογραφίες, αυτή τη φορά από το Νεπάλ, στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες, Νεπαλέζοι αλλά και ταξιδιώτες, στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που διήρκησε η έκθεση, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, με τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τον ελληνικό πολιτισμό.  

Στα εγκαίνια της έκθεσης, εκτός του πλήθους των απλών ανθρώπων που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτής της πολιτισμικής συνένωσης, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Νεπάλ κ. Jay Κumar Nath Shah,  o υπουργός Περιβάλλοντος, Επιστήμης και Τεχνολογίας Dr. Keshav Man Shakya, o πρώην υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού του Νεπάλ κ. Jagadish Chandra Pokharelο, ο πρώην Πρόεδρος και Σύμβουλος του Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας Dr Ratna Kamal Vaidya, καθώς και Νεπαλέζοι απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τη διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν oι Σύνδεσμοι Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας και Ελλάδας-Νεπάλ, σε συνεργασία με το Προξενείο του Νεπάλ (Ελλάδας) και το Προξενείο της Ελλάδας (Νεπάλ), με συντονιστές τους κ. Manoj Newa Khadgi, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτισμού Νεπάλ-Ελλάδας και κ. Krishna Pokharel, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτισμού Ελλάδας-Νεπάλ.