Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ελαφρά VS Ρεμπέτικα στον Ιανό, από τους σπουδαστές της Σχολής δήλος

Ελαφρά VS Ρεμπέτικα στον Ιανό, από τους σπουδαστές της Σχολής δήλος

Η Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης – Δήμητρα Χατούπη «δήλος» θα παρουσιάσει το δρώμενο «Ελαφρά VS Ρεμπέτικα»…

… την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, στις 21.15.


Τραγούδια των: Παπαιωάννου , Αττίκ, Γιαννίδη, Δελιά, Σακελλαρίδη, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χατζηαποστόλου, Τσιτσάνη, Τούντα
Ποιήματα των Μ. Λουντέμη, Μ. Πολυδούρη, Ν. Λαπαθιώτη


Η Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης-Δήμητρα Χατούπη «δήλος», στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια θεατρικά αναλόγια με διάφορα θέματα και με συμμετοχή σπουδαστών της σχολής.  Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα δρώμενο με τίτλο «Ελαφρά VS Ρεμπέτικα», σε μουσική διδασκαλία και επιμέλεια του καθηγητή της σχολής Χρίστου Θεοδώρου με τη συμμετοχή σπουδαστών του γ’ έτους. Το δρώμενο «Ελαφρά VS Ρεμπέτικα» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 9:15μ.μ. ξανά στον Ιανό (τηλ: 210-3217.917, Σταδίου 24) μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του τον περασμένο Ιούνιο.


Τι κοινό μπορεί να έχει ο Σακελλαρίδης με τον Ανέστη Δελλιά, ο Βαμβακάρης με τον Αττίκ και ο Παπαιωάννου με τον Γιαννίδη?
Αυτά τα δύο εντελώς εχθρικά είδη τραγουδιού, καθρεφτίζοντας την κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής τους, έχουν άραγε κοινά σημεία, συγγενικό αίσθημα ή είναι δύο άκρα που δεν πλησιάστηκαν ποτέ? Και πως μας αγγίζουν και μας συγκινούν σήμερα αυτά τα τραγούδια?
Σ’ αυτές τις ερωτήσεις θα επιχειρήσουν να απαντήσουν τραγουδώντας οι σπουδαστές του Γ’ έτους της Δραματικής Σχολής «δήλος» της Δ.Χατούπη στην Παράσταση-Παρουσίαση Ελαφρά VS Ρεμπέτικα.
Γιατί άραγε επιβιώνει, μέχρι τις μέρες μας, μόνο το ρεμπέτικο τραγούδι και όχι το λεγόμενο «ελαφρό», που είναι και συνομήλικο του;
Από τα δύο σύγχρονα είδη τραγουδιού του μεσοπολέμου, το ένα επιβιώνει μέχρι σήμερα, κάνοντας μέχρι τώρα πάνω από τέσσερις αναβιώσεις σε ειδικά μαγαζιά, τα λεγόμενα ρεμπετάδικα, μαζί με τα ταβερνάκια και τις σχετικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Το άλλο είδος όμως, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες σύγχρονων καλλιτεχνών, Ζορμπαλά, Αρλέτα, Κηλαηδόνη, Δ. Σαββόπουλου κ.λπ. δεν καταφέρνει να βρει θέση στις σύγχρονες αξίες και στη μουσική ζωή του τόπου... κι αυτό ψάχνουμε να το εξηγήσουμε.
Ξέρουμε ότι τα δύο είδη συνηπήρχαν την εποχή του μεσοπολέμου και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ταυτόχρονα με το δημοτικό , στη ρημαγμένη επαρχία.
Το επιθεωρησιακό που τραγουδιόταν στις θεατρικές παραστάσεις, τα μικρασιάτικα από τους πρόσφυγες από την άλλη, οι άκαρπες προσπάθειες των Καλομοίρη, Βάρβογλη κ.ά. για την δημιουργία ελληνικής εθνικής κλασσικής μουσικής.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να συγκρίνουμε τα δύο είδη, για να βρούμε τις απαντήσεις.
Διαλέξαμε για το σκοπό αυτό, ένα κοινό θέμα τραγουδιών, τους ψαράδες, τις βάρκες και τους έρωτες, και θα κάνουμε την αντιπαράθεση των κειμένων τους και μερικών αποσπασμάτων, παρακάμπτοντας τις διαφορές στη μουσική τους.
Θα ακουστούν τραγούδια των: Παπαιωάννου, Αττίκ, Γιαννίδη, Δελιά, Σακελλαρίδη, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χατζηαποστόλου, Τσιτσάνη, Τούντα, καθώς και ποιήματα των Μ. Λουντέμη, Μ. Πολυδούρη, Ν. Λαπαθιώτη κ.α.


Ελαφρά  VS Ρεμπέτικα
Διδασκαλία, πιάνο: Χρίστος Θεοδώρου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάριος Ράμμος
Φωτογραφία αφίσας και δελτίου τύπου: Χριστίνα Σιδηροπούλου
Τραγουδούν οι σπουδαστές του Γ’ έτους της Σχολής Θεάτρου «δήλος»:
Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, Μάρω Θεοδοσίου, Χριστιάνα Πανοπούλου, Μαντώ Κεραμυδά, Γιούλη Αθουσάκη, Περσεφόνη Γεραγγέλου, Μιχάλης Κασιμάτης, Μαρένια Καραγιάννη, Στέλλα Αυγουστίδου, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Δέσποινα Γεωργοσοπούλου, Ιωάννα Λέκκα, Μάριος Ράμμος, Ντίνος Φλώρος, Γιάννης Κοκολάκης, Γιάννης Τσάκωνας, Ιωάννα Ντόβολου, Έμη Μαυρίκα, Νεφέλη Τουλιάτου, Φένια Σχοινά, Χριστίνα Σιδηροπούλου, Νικολάια Τριανταφύλλου , Χριστίνα Κοροβίλα, Μαριάννα Λιανού, Γιάννα Σωτηροπούλου.


Η σχολή θεάτρου «δήλος» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003, με φιλοδοξία να αποτελέσει ένα χώρο πολυφωνίας και πλουραλιστικής δημιουργικότητας.  Φιλοδοξεί να δώσει στους σπουδαστές της γνώση θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης πιστεύοντας ότι οι απόφοιτοί της πρέπει να αντιμετωπίζουν με την ίδια σοβαρότητα κάθε χώρο εργασίας και δημιουργίας και κάθε πτυχή της υποκριτικής τέχνης.  Τη σχολή θεάτρου «δήλος» διευθύνει η Δήμητρα Χατούπη.  Η πιο πολύπλευρη και πολυφωνική ομάδα διδασκόντων αναλαμβάνει να οδηγήσει τους σπουδαστές στα μονοπάτια της τέχνης του θεάτρου.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Παντελής Θαλασσινός στον Ιανό
09.11.2016 17:20
Ο Παντελής Θαλασσινός με πέντε φίλους του, τον Πέτρο Βαρθακούρη: κιθάρες ακουστικές /κοντραμπάσο, τον Σωτήρη Μαργώνη: βιολί, τον Λευτέρη Χαβουτσά: κλασική κιθάρα, τον Φίλιππο Λευκαδίτη: κρουστά, και ηχολήπτη τον Γιώργο Καρυώτη, θα παρουσιάσει στον ΙΑΝΟ για δυο βραδιές, με διάθεση ακουστική, και χαμηλές εντάσεις, τραγούδια απ το γνωστό και άγνωστο ρεπερτόριό του, καθώς και τις δυο τελευταίες του δουλειές με τίτλο: Να ΄ταν ο Πόλεμος χορός και Με δυο ρολόγια.
Συναυλία με τραγούδια της Disney από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «δήλος»
07.06.2016 15:34
Ο Χρίστος Θεοδώρου και 24 μαθητές της δραματικής σχολής «δήλος» παρουσιάζουν την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, στο café του Ιανού μία συναυλία με τραγούδια της Disney.
Επτά τραγούδια βγήκαν βόλτα μες τη νύχτα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Ιανό
28.04.2016 14:51
Δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές θα μας χαρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΙΑΝΟ, στις 21 και 28 Μαΐου 2016.
O συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης ζωντανά στον Ιανό
28.03.2016 13:47
O συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής Νεοκλής Νεοφυτίδης έρχεται το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στον Ιανό, για πρώτη φορά σε μία βραδιά με δικά του τραγούδια από τον προσωπικό του δίσκο «Φαγιούμ».
Πανος Παπαϊωάννου, Χρυσόστομος Καραντωνίου, Μάγδα Βαρούχα στο Σταυρό του Νότου
04.03.2016 13:24
Η παρέα του Πάνου Παπαϊωάννου και του Χρυσόστομου Καραντωνίου μεγαλώνει με μια γυναικεία παρουσία, την Μάγδα Βαρούχα. Οι τρεις τους μας περιμένουν με μια αγκαλιά τραγούδια, στο Σταυρό του Νότου (club), τις Πέμπτες 10 & 17 Μαρτίου.