Ο Άρης Αζιλαζιάν (DJ Rsn), μέλος των Dagobah System και της μπάντας των Razastarr, θα παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Play that funky music» το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στο Πολύτεχνο στην Κέρκυρα. Με την αφορμή αυτής της ζωντανής εμφάνισης του καλλιτέχνη στην Κέρκυρα, το www.culturenow.gr επικοινώνησε με τον Άρη Αζιλαζιάν, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τη δική του πορεία στο χώρο, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Αφορμή της συζήτησής μας είναι η παρουσίαση του νέου σου δίσκου. Θα μας δώσεις τη δική σου «ματιά» για αυτή τη δουλειά;
Άρης Αζιλαζιάν:
Στην ουσία, ο δίσκος με τίτλο «Play that funky music» αποτελείται από κομμάτια funk και soul, σαμπλαρισμένα και παιγμένα με μια πιο «σύγχρονη» εκδοχή. Στο εξωτερικό υπάρχει μια τέτοια μουσική σκηνή, που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και πιστεύω ότι έχει πολλά ακόμη να δώσει. Ο δίσκος μου κυκλοφορεί απο την ανεξάρτητη ‘’I am hip hop’’ για free Download, ενώ τη φωτογραφία του εξωφύλλου έχει κάνει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και τα γραφιστικά ο 3rd Eye. Γενικά, το «Play that funky music» έχει αποσπάσει καλές κριτικές και αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί φαίνεται πως αυτό που κάνω έχει ανταπόκριση. Ο δίσκος επέλεξα να είναι ορχηστρικός, γιατί πιστεύω ότι και η μουσική έχει από μόνη της πολλά να πει, είναι ικανή να έχει πολιτική θέση. Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι και αυτό ήταν κάτι το οποίο είχα στο μυαλό μου αρκετό καιρό. Ο επόμενος δίσκος μπορεί να έχει και στίχους – ποιός ξέρει.

Cul. N.: Αυτός δεν είναι όμως ο πρώτος σου δίσκος. Θα μας πεις μερικά λόγια για δουλειές που έχεις κυκλοφορήσει στο παρελθόν;
Α.Α.:
Έχω κάνει δυο προσωπικούς δίσκους στο παρελθόν. Ο πρώτος είχε τον τίτλο «Roads to nowhere» και είχε κυκλοφορήσει απο την 33 Records. Ήταν ένας δίσκος με βάση τον σκοτεινό trip hop ήχο. Από αυτόν τον δίσκο χρησιμοποιήθηκε δείγμα για το διαφημιστικό των Γιατρών του Κόσμου. Πρόκειται για 10 ορχηστρικά κομμάτια με βάση τα samples και τα δυνατά trip hop beats, που είναι  σαφώς επηρρεασμένα απο την αγγλική μουσική σκηνή.
Μετά απο αυτό κυκλοφόρησα ένα single με τίτλο «Muddy Roads», του οποίου ο ήχος ήταν λίγο πιο ηλεκτρονικός ήχος, ενώ είχε και σαφείς αναφορές στην Dub μουσική. Κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία μου δουλειά, που κυκλοφόρησε πριν από δυο μήνες.  Εκτός από προσωπικούς δίσκους όμως, έχουμε κυκλοφορήσει με το group μου, τους Dagobah System, 2 δίσκους («Απευθείας απο το γραμμόφωνο» και «Dagobah System»). Ακόμη, έχω συμμετάσχει σε δυο συνεργασίες με mc’s και έχουν κυκλοφορήσει 2 δίσκοι (Εν πλω, χρειάζομαι διάλειμμα), ενώ παράλληλα έχω συμμετάσχει και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών (Άγνωστος χειμώνας, Ταφ Λάθος, Αιρετικός, Νικόλας-razastarr κ.α.).

Cul. N.: Ποιές ήταν οι καλλιτεχνικές σου επιρροές;
Α.Α.:
Άκουγα ανέκαθεν πολλή μουσική στο σπίτι μου, ενώ πιτσιρικάς θυμάμαι πως ακούγαμε πολλή μουσική (Dire straits, Pink Floyd, John Coltrane κ.α. ). Η πρώτη μου επιρροή προέρχεται σαφώς από τη soul και funk μουσική του ‘70. Αναφορικά με πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, θα μπορούσα να αναφέρω τους Dj Shadow, Cut Chemist, Grammatik, Black Keys (το τελευταίο μου κόλλημα!), J Dilla, Madlib και πολλούς άλλους.

Cul. N.: Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Α.Α.:
Αυτήν την περίοδο κάνω κάποιες συνεργασίες με καλλιτέχνες που από καιρό ήθελα να κάνω. Πάνω από όλα προσπαθώ να προωθήσω τον δίσκο μου, με συναυλίες και dj sets! Ακόμη, ετοιμάζω μια παρουσίαση δίσκου και στην Αθήνα, στην οποία θα παρουσιάσουμε τον δίσκο με μπάντα!

Cul. N.: Ποιά η σχέση σου με τις δισκογραφικές και τι πιστεύεις για το Downloading;
Α.Α.:
Δεν είμαι απο τους τύπους που έχουν αποκηρύξει το downloading, υποστηρίζοντας πως κάνει κακό στη μουσική! Αντιθέτως κατά τη γνώμη μου, την βοηθάει να εξαπλωθεί. Αυτή η λογική μας έχει φέρει στο σημείο να είναι τα πράγματα έτσι όπως είναι. Οι δισκογραφικές έχουν πεθάνει και μαζί τους πέθανε πολλή σαβούρα. Όταν λέω σαβούρα, εννοώ πως επρόκειτο για μουσική που έβγαινε μόνο για να βγει. Θεωρώ πως όποιος αγαπά την μουσική, ας το δουλέψει όσο πιο πολύ μπορεί. Οι υπόλοιποι στο καλό. Αν θα πήγαινα σε μια δισκογραφική, θα ήταν γιατί θα με έβλεπαν σαν μουσικό και όχι σαν να με εκδίδουν. Κανένας μουσικός δεν πρεπέι να νοιώθει σαν προϊόν!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε προσωπικά με τον Άρη Αζιλαζιάν, μπορείτε να του στείλετε email στο aris.rsn@gmail.com, ή να επισκεφθείτε τη σελίδα του στο Facebook: www.facebook.com/arisrsn

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Play that funky music»: http://www.iamhiphop.gr/RSN_-_Play_that_funky_music_(IAHHD013).zip