Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Τόποι-τοπία: Έκθεση από τη Μάτω Ιωαννίδου

Τόποι-τοπία: Έκθεση από τη Μάτω Ιωαννίδου

Η γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο «Τόποι-τοπία»…

… που θα διαρκέσει από τις 11 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2012.


Η Γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο ΤΟΠΟΙ -  ΤΟΠΙΑ.  Η νέα σειρά έργων αποτελείται από ακουαρέλες, λάδια μικρών και μεγάλων διαστάσεων καθώς και έργα μικτής τεχνικής. Τα έργα συνθέτουν ένα ιδιότυπο προσωπικό λεξικό που δίνει έμφαση στους  οπτικούς και νοηματικούς κώδικες της φύσης και τη μαγεία που ασκεί αυτή στην αντίληψη του ανθρώπου.


Η καλλιτέχνις δημιουργεί μέσα από τις συνθέσεις της σειράς ΤΟΠΟΙ - ΤΟΠΙΑ, μια διαλεκτική σχέση με την παράδοση της τοπιογραφίας στην Ελλάδα από εξελίχθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά, με το «τώρα», μεταλαμπαδεύοντας τη σύγχρονη διάσταση, τη ματιά του ‘σήμερα΄, στην αιώνια διάσταση του φυσικού τοπίου.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον, συνυπάρχουν με μια αρμονική ομορφιά η οποία έχει αποδοθεί με ευαισθησία στο σύνολο των συνθέσεων. Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης Μαργαρίτα Καταγά στον κατάλογο της σειράς έργων: «Στα ΤΟΠΙΑ, ακρίβεια στην απεικόνιση και θάμπος συνυπάρχουν  μέσα σε ένα τρισδιάστατο, ανάγλυφο οπτικό ‘όλο’. Επιφάνειες γεμάτες φως και μύριες παραλλαγές σκιών συνθέτουν την προσωπική ενατένιση στη μυθολογική φύση. Πάμπολλες φορές αυθόρμητες χειρονομίες χρώματος, αφηρημένα ίχνη, διαπερνούν την παράσταση εμπλέκοντας τον θεατή σε ένα παιχνίδι μυστηρίου ως προς το μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελεύθερη χειρονομία της έκφρασης». Οι δυναμικές «περιγραφές» της  φύσης από την καλλιτέχνιδα γίνονται υποκειμενικές και προσωπικές μεταφορές, ποιητικά τοπία στον προσωπικό κόσμο του κάθε ανθρώπου.


Η Μάτω Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη 1978-1985)και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle, 1981-1985). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα κι έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε σημαντικούς  χώρους τέχνης στην Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία.Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Εικαστικών Εργαστηρίων ΛΕΣΧΗ όπου δίδαξε ζωγραφική και ψηφιδωτό σε ενήλικες και παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις
Distraction: έκθεση του Κωνσταντίνου Παντζόγλου στη γκαλερί του Black Duck
30.03.2016 11:34
Όταν η εικόνα γίνεται προσωπική υπόθεση, τότε προκύπτει μία έκθεση βγαλμένη μέσα από το instagram. Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών -aka kon_pan- παρουσιάζει από τις 5 μέχρι και τις 15 Απριλίου, 25 φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, στην γκαλερί του Black Duck.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».
Μορφές σε αστικά τοπία: έκθεση της Σοφίας Λέρτα στη γκαλερί του Black Duck
08.01.2016 10:19
Σε έναν κόσμο σκιών μας μεταφέρει με την ζωγραφική της η Σοφία Λέρτα, η οποία παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά, στην γκαλερί του Black Duck, από τις 13 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.
Study Room: The state of things: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί The Breeder
24.12.2015 16:25
H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 την έκθεση Study Room: The State of Things σε συντονισμό του καλλιτέχνη Βαγγέλη Βλάχου. Συμμετέχουν οι Γιώτα Ιωαννίδου, Νατάσα Μπιζά και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου.