Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τόποι-τοπία: Έκθεση από τη Μάτω Ιωαννίδου

Τόποι-τοπία: Έκθεση από τη Μάτω Ιωαννίδου

Η γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο «Τόποι-τοπία»…

… που θα διαρκέσει από τις 11 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2012.


Η Γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο ΤΟΠΟΙ -  ΤΟΠΙΑ.  Η νέα σειρά έργων αποτελείται από ακουαρέλες, λάδια μικρών και μεγάλων διαστάσεων καθώς και έργα μικτής τεχνικής. Τα έργα συνθέτουν ένα ιδιότυπο προσωπικό λεξικό που δίνει έμφαση στους  οπτικούς και νοηματικούς κώδικες της φύσης και τη μαγεία που ασκεί αυτή στην αντίληψη του ανθρώπου.


Η καλλιτέχνις δημιουργεί μέσα από τις συνθέσεις της σειράς ΤΟΠΟΙ - ΤΟΠΙΑ, μια διαλεκτική σχέση με την παράδοση της τοπιογραφίας στην Ελλάδα από εξελίχθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά, με το «τώρα», μεταλαμπαδεύοντας τη σύγχρονη διάσταση, τη ματιά του ‘σήμερα΄, στην αιώνια διάσταση του φυσικού τοπίου.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον, συνυπάρχουν με μια αρμονική ομορφιά η οποία έχει αποδοθεί με ευαισθησία στο σύνολο των συνθέσεων. Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης Μαργαρίτα Καταγά στον κατάλογο της σειράς έργων: «Στα ΤΟΠΙΑ, ακρίβεια στην απεικόνιση και θάμπος συνυπάρχουν  μέσα σε ένα τρισδιάστατο, ανάγλυφο οπτικό ‘όλο’. Επιφάνειες γεμάτες φως και μύριες παραλλαγές σκιών συνθέτουν την προσωπική ενατένιση στη μυθολογική φύση. Πάμπολλες φορές αυθόρμητες χειρονομίες χρώματος, αφηρημένα ίχνη, διαπερνούν την παράσταση εμπλέκοντας τον θεατή σε ένα παιχνίδι μυστηρίου ως προς το μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελεύθερη χειρονομία της έκφρασης». Οι δυναμικές «περιγραφές» της  φύσης από την καλλιτέχνιδα γίνονται υποκειμενικές και προσωπικές μεταφορές, ποιητικά τοπία στον προσωπικό κόσμο του κάθε ανθρώπου.


Η Μάτω Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη 1978-1985)και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle, 1981-1985). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα κι έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε σημαντικούς  χώρους τέχνης στην Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία.Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Εικαστικών Εργαστηρίων ΛΕΣΧΗ όπου δίδαξε ζωγραφική και ψηφιδωτό σε ενήλικες και παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Distraction: έκθεση του Κωνσταντίνου Παντζόγλου στη γκαλερί του Black Duck
30.03.2016 11:34
Όταν η εικόνα γίνεται προσωπική υπόθεση, τότε προκύπτει μία έκθεση βγαλμένη μέσα από το instagram. Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών -aka kon_pan- παρουσιάζει από τις 5 μέχρι και τις 15 Απριλίου, 25 φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, στην γκαλερί του Black Duck.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».