Η γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο «Τόποι-τοπία»…

… που θα διαρκέσει από τις 11 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2012.

Η Γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο ΤΟΠΟΙ –  ΤΟΠΙΑ.  Η νέα σειρά έργων αποτελείται από ακουαρέλες, λάδια μικρών και μεγάλων διαστάσεων καθώς και έργα μικτής τεχνικής. Τα έργα συνθέτουν ένα ιδιότυπο προσωπικό λεξικό που δίνει έμφαση στους  οπτικούς και νοηματικούς κώδικες της φύσης και τη μαγεία που ασκεί αυτή στην αντίληψη του ανθρώπου.

Η καλλιτέχνις δημιουργεί μέσα από τις συνθέσεις της σειράς ΤΟΠΟΙ – ΤΟΠΙΑ, μια διαλεκτική σχέση με την παράδοση της τοπιογραφίας στην Ελλάδα από εξελίχθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά, με το «τώρα», μεταλαμπαδεύοντας τη σύγχρονη διάσταση, τη ματιά του ‘σήμερα΄, στην αιώνια διάσταση του φυσικού τοπίου.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον, συνυπάρχουν με μια αρμονική ομορφιά η οποία έχει αποδοθεί με ευαισθησία στο σύνολο των συνθέσεων. Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης Μαργαρίτα Καταγά στον κατάλογο της σειράς έργων: «Στα ΤΟΠΙΑ, ακρίβεια στην απεικόνιση και θάμπος συνυπάρχουν  μέσα σε ένα τρισδιάστατο, ανάγλυφο οπτικό ‘όλο’. Επιφάνειες γεμάτες φως και μύριες παραλλαγές σκιών συνθέτουν την προσωπική ενατένιση στη μυθολογική φύση. Πάμπολλες φορές αυθόρμητες χειρονομίες χρώματος, αφηρημένα ίχνη, διαπερνούν την παράσταση εμπλέκοντας τον θεατή σε ένα παιχνίδι μυστηρίου ως προς το μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελεύθερη χειρονομία της έκφρασης». Οι δυναμικές «περιγραφές» της  φύσης από την καλλιτέχνιδα γίνονται υποκειμενικές και προσωπικές μεταφορές, ποιητικά τοπία στον προσωπικό κόσμο του κάθε ανθρώπου.

Η Μάτω Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη 1978-1985)και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle, 1981-1985). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα κι έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε σημαντικούς  χώρους τέχνης στην Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία.Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Εικαστικών Εργαστηρίων ΛΕΣΧΗ όπου δίδαξε ζωγραφική και ψηφιδωτό σε ενήλικες και παιδιά.