Το «Βρυσάκι» παρουσιάζει στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλληλεγγύη», δωρεάν αλληλοδιδακτικά μαθήματα και

δωρεάν παροχή νομικών συμβουλών.

   

Αλληλοδιδακτικά μαθήματα:
Η ατομική δημιουργικότητα παρακινείται σχεδόν πάντοτε από τη δουλειά, τις ιδέες και τα επιτεύγματα των άλλων ανθρώπων.

Με τον όρο διδασκαλία εννοούμε τα πάντα. Ένα σήκωμα του φρυδιού ή ο τόνος της φωνής ενός δασκάλου ή ένα βήμα χορού μπορεί να σου διανοίξει ένα δρόμο ζωής, να ανοίξει πόρτα. Αυτό ακριβώς θα γίνεται στο Βρυσάκι, από 15 Οκτωβρίου. Τα μέλη του Δικτύου του Fringe (η εγγραφή είναι δωρεάν για όλους στο www.fringenet.gr) θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσα μαθήματα επιθυμούν.

Σε πρώτη φάση, δημιουργήθηκε ένας αριθμός τμημάτων εθελοντικής διδασκαλίας ανοιχτά και δωρεάν προς το κοινό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας θα μπορούν να διδάσκονται εντελώς δωρεάν από επαγγελματίες, μια τέχνη, μια ξένη γλώσσα, μια δεξιότητα, ένα θεωρητικό ή ένα πρακτικό μάθημα σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα αποσκοπούν στη δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών με σκοπό να αποδοθούν οφέλη, σε δεύτερη φάση, προς την κοινότητα. Συγκεκριμένα, όποιος από τους «μαθητές» το επιθυμεί μπορεί να ανταποδώσει τις ώρες που παρακολούθησε προσφέροντας, για ίσο αριθμό ωρών, εθελοντική εργασία σε μια από τις δράσεις ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ο ίδιος θα επιλέξει.

Απώτερος στόχος είναι η σύσταση μιας κοινότητας αλληλεγγύης και ηθικής υποστήριξης μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου καθένας θα μπορεί να επενδύει χρόνο (αν και εφόσον το επιθυμεί) μέσω διδασκαλίας, προσφοράς υπηρεσιών ή συμμετοχής σε δράσεις. Τα μέλη της κοινότητας είναι ισότιμα, έχουν τη δυνατότητα εισήγησης και οργάνωσης δράσεων που θα πραγματοποιούνται από τα ίδια τα μέλη, ή σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Με τη βοήθεια του δικτύου (fringe network) και με κέντρο συντονισμού το Βρυσάκι, η δράση έχει σκοπό να δικτυώσει τους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες, ώστε να παραχθεί έργο προς όφελος της κοινότητας. Θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μικρόκοσμου αυτοτελούς και αυτάρκους, όπου κάθε ανάγκη των μελών θα ικανοποιείται από την ανιδιοτελή προσφορά των υπολοίπων.

Είναι ωραίο να βρίσκονται μαζί άνθρωποι που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και μπορούν να επωφεληθούν ο ένας από τον άλλον. Προωθείται αυτό ως κοινότητα. Ποιός δε θα ήθελε να είναι μέλος του? Πχ. Μπορείτε να παίξετε σε μια ορχήστρα, μπορείτε να στήσετε μια επιχείρηση, μπορείτε να γράψετε ποιήματα που να συγκινήσουν μέχρι δακρύων, μπορεί να εκτελέσετε μια χορογραφία Δεν είναι μια χίμαιρα, μια νερωμένη εκπαίδευση. Είναι ένα σφιχταγκάλιασμα τέχνης και πολιτισμού, όπως παλιά, στην αρχαία Ελλάδα στα αρχαιοδιδασκαλία.

Βασικοί άξονες μαθημάτων του προγράμματος:
– Μαθήματα Εκμάθησης Γλώσσας
– Μαθήματα Εκμάθησης Τεχνών
– Μαθήματα Σχολικά/ Πανεπιστημιακά
– Μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης
– Μαθήματα Γενικού Ενδιαφέροντος
– Μαθήματα Ειδικής Αγωγής

Προγραμματισμός:                                                                                                                                       

Το αλληλοδιδακτικό πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις τριμηνιαίους κύκλους ξεκινώντας από τα μέσα Οκτωβρίου 2012. Τα μαθήματα θα διεξάγονται καθημερινά 10.00 – 20.00 στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης & Δράσης, οδός Βρυσακίου 17, Πλάκα [Πίσω από τη Στοά του Αττάλου. Μετρό: Μοναστηράκι].
Κύκλος Α΄ Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012
Κύκλος Β΄ Ιανουάριος – Μάρτιος 2013
Κύκλος Γ΄ Απρίλιος – Ιούνιος 2013
Κύκλος Δ΄ Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2013
 
Το ακριβές πρόγραμμα με τις ημερομηνίες έναρξης και το ωράριο των μαθημάτων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

FAQ                                                                                                                                

 Tί είναι το πρόγραμμα Αλληλεγγύη;

Η Αλληλεγγύη είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης που οργανώνει το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι. Σε πρώτη φάση, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αριθμού τμημάτων εθελοντικής διδασκαλίας σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα αποσκοπούν στην δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών με σκοπό να αποδοθούν οφέλη, σε δεύτερη φάση, προς την κοινότητα.
 
– Ποια μαθήματα θα διδάσκονται;
 
Mαθήματα εκμάθησης τεχνών, εκμάθησης γλώσσας, σχολικά/ πανεπιστημιακά, επαγγελματικής κατάρτισης, γενικού ενδιαφέροντος και ειδικής αγωγής. Κάθε μέλος είναι ελεύθερο να προτείνει επιπλέον θεματικές ενότητες.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται έξω από τη λογική του χρηματικού αντιτίμου, οπότε είναι εντελώς δωρεάν. Απώτερος στόχος είναι η σύσταση ενός δικτύου αλληλεγγύης και ηθικής υποστήριξης μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου καθένας θα μπορεί να επενδύει χρόνο στην κοινότητα μέσω διδασκαλίας, προσφοράς υπηρεσιών ή συμμετοχής σε δράσεις.

– Σε ποιο χώρο θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα;
 
Στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης & Δράσης, οδός Βρυσακίου 17, Πλάκα [Πίσω από τη Στοά του Αττάλου. Μετρό: Μοναστηράκι]
 
– Πότε αρχίζουν τα μαθήματα;

Το αλληλοδιδακτικό πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις τριμηνιαίους κύκλους ξεκινώντας από τα μέσα Οκτωβρίου 2012.
Το ακριβές πρόγραμμα με τις ημερομηνίες έναρξης και το ωράριο των μαθημάτων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

– Πώς μπορώ να συμμετάσχω ως διδάσκων/να παρακολουθήσω τα μαθήματα;

 Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εντελώς δωρεάν στο:

Σταθερό τηλέφωνο: 2103390447     
Κινητό τηλέφωνο: 6932438196     
E-mail: fringe@sinthesis.gr. 

 

Συνεργασία Δικτύου Fringe- «Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πολιτών»
                                                                                                           

Επίσης, η «Αλληλεγγύη» ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την «Ένωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών» (ΕΝ.ΔΙ.ΠΟ, www.endipo.com). Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών σε όλα τα μέλη του Δικτύου του Fringe. Παράλληλα, εξειδικευμένα μέλη της «Ένωσης» θα δώσουν μια σειρά από ομιλίες στο Βρυσάκι με θέμα την προστασία υπερχρεωμένων ατόμων και νοικοκυριών.

Η «Ένωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών» ιδρύθηκε το 1997 και αριθμεί περί τα 650 μέλη. Στη διάρκεια της λειτουργίας της, έδωσε λύσεις σε προβλήματα δεκάδων συμπολιτών μας. Δεδομένου του ότι ο σκληρός πυρήνας της αποτελείται από δικηγόρους, εξειδικεύεται στην παροχή δωρεάν νομικών πληροφοριών σε όλους όσους της το ζητούν.