Σε πρώτη προβολή για το κυπριακό κοινό παρουσιάζονται έξι ταινίες διεθνώς καταξιωμένων σκηνοθετών. Οι ταινίες, που έχουν

διακριθεί από διεθνείς Οργανισμούς και Φεστιβάλ, διεκδικούν το Τιμητικό Βραβείο CYPRESS Veteran’s Award που εγκαινιάζεται στην φετινή, έβδομη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Το συγκεκριμένο βραβείο διεκδικούν επίσης οι ταινίες Wild and Precious και Dogs, Cats and Rats που προβάλλονται στην κατηγορία Urban Space. Η ταινία που θα αποσπάσει τη συγκεκριμένη διάκριση θα αναδειχθεί βάσει της ψηφοφορίας επιτροπής έγκριτων Κυπρίων δημοσιογράφων. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία «Το Πλοίο» του μεγάλου auteur, Νίκου Κούνδουρου.

1. Birthright
Σκηνοθέτης:  Naoki Hashimoto
Παραγωγός: Naoki Hashimoto
Είδος:   Τρόμου/Θρίλερ
Χώρα:   Ιαπωνία
Διάρκεια:     108′
Έτος:   2010
Ηθοποιοί:
Sayoko Oho
Miyu Yagyu
Ryoko Takizawa

Σύνοψη:
Με τον πρωτότυπο τίτλο “Saitai” να συμβολίζει τον ομφάλιο λώρο, η ταινία χρησιμοποιεί τον δεσμό αίματος μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της προκειμένου να διηγηθεί ένα αντισυμβατικό γύρισμα της μοίρας. Οι εικόνες αγγίζουν το όριο του απόλυτου σκότους, ενώ τόσο ο ήχος όσο και οι διάλογοι είναι αφαιρετικοί. Η Μίκα, που μεγάλωσε από τη βρεφική της ηλικία σε ορφανοτροφείο, ως ενήλικη πλέον βρίσκει τη βιολογική της μητέρα, τη Ναόκο. Η τελευταία φαίνεται να απολαμβάνει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή με τον σύζυγο και το μοναχοπαίδι τους, την Ayano. Η ανακάλυψη αυτή είναι καθοριστική για την Μίκα και τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει στο άμεσο μέλλον.  Η εκδίκηση διεκδικεί το χώρο της με το προσωπείο της κάθαρσης και κόβει απότομα τον ομφάλιο λώρο, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Tagline: Δεν μπορείς να επιλέξεις την μητέρα σου, αλλά μπορείς να επιλέξεις το θύμα σου.
Βραβεία: Η ταινία ήταν υποψήφια για βραβείο Lotus καλύτερης ταινίας, στο Deuville Asian Film Festival.

2.An Angel Without Wings

Σκηνοθέτης:  Rako Prijanto
Παραγωγός: Chand Parwez Servia
Είδος:   Μυθοπλασία
Χώρα:    Ινδονησία
Διάρκεια:     100′
Έτος:     2011
Ηθοποιοί:
Maudy Ayunda
Adipati Dolkern
Surya Saputra

Σύνοψη:
Με σενάριο, ευρήματα και χαρακτήρες που παραπέμπουν σε αρχαία ελληνική τραγωδία, η ταινία παρουσιάζει την ιστορία του νεαρού Vino που καλείται να αποφασίσει τόσο για την δική του ζωή, όσο και για την ζωή των ανθρώπων που αγαπάει. Η μοίρα του όμως επιφυλάσσει γυρίσματα και εξελίξεις που δεν μπορεί να προβλέψει. Όταν η 5χρονη αδελφή του τραυματίζεται σοβαρά, ο Vino προσφέρεται να βοηθήσει για να ανακαλύψει ότι τα έξοδα για την επέμβαση της αδελφής του, είναι υπέρογκα. Σύντομα τον προσεγγίζει ένας άνδρας και τον πείθει να γίνει δωρητής καρδιάς με αντάλλαγμα την κάλυψη των ιατρικών εξόδων της αδελφής του. Όταν εισβάλει στη ζωή του η Mura, μια νεαρή και όμορφη γυναίκα, στο πρόσωπο της οποίας ο Vino βρίσκει την πραγματική αγάπη, αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για την δωρεά καρδιάς που συμφώνησε να κάνει. Η συμφωνία είναι συμφωνία ωστόσο και όποιος την παραβιάζει υφίσταται και τις συνέπειες… Μια ταινία αφιερωμένη στην πραγματική αγάπη, τα διλήμματα και τις επιλογές ενός χαρακτήρα που αναδεικνύεται σε τραγικό ήρωα.
Tagline: Έχουμε πολλές επιλογές να ζήσουμε, αλλά καμία για τον τρόπο που θα πεθάνουμε.

3.Delisa
Σκηνοθέτης:  Sony Gaokasak
Παραγωγός: Chand Parwez Servia
Είδος:     Μυθοπλασία
Χώρα:    Ινδονησία
Διάρκεια:     101min
Έτος:  2011
Ηθοποιοί:
Nirina Zubir
Reza Rahadian
Chantiq Schagerl

Σύνοψη:
Με την ιστορία της μικρής Delisa, ενός χαρούμενου κοριτσιού που ζει με την οικογένειά της στην επαρχία του Aceh, σε πρώτο πλάνο παρατηρούμε από την πιο τρυφερή πλευρά την ιστορία του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την ευρύτερη περιοχή το 2004. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα της Delisa, τις συνήθειες αλλά και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, σκιαγραφείται μια ολόκληρη κοινωνία που βίωσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του αιώνα. Δυνατές εικόνες και συγκινητικές ερμηνείες ξετυλίγουν το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης και θέλησης.

Tagline: Η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης

4.Siberia.Monamour

Σκηνοθέτης:  Slava Ross
Παραγωγός: Pavel Skurikhin, Vadim Zhuk, Igor Chekalin, Slava Ross
Είδος:    Μυθοπλασία
Χώρα:    Ρωσία
Διάρκεια:     105′
Έτος:   2011
Ηθοποιοί:
Petr Zaichenko
Misha Protsko
Nikolay Kozak

Σύνοψη:
Απογυμνωμένη έως την ουσία της, όπως άλλωστε και το περιβάλλον της τάιγκα όπου διαδραματίζεται, η κινηματογράφηση του Slava Ross ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο λιτές γραμμές ώστε να αναδείξει με τον πιο ιδανικό τρόπο τους ήρωες του. Χαρακτήρες δοσμένοι με ντοστογιεφσκική ακρίβεια που βρίσκονται στο μεταίχμιο της απώλειας της ανθρώπινής υπόστασής τους. Χαρακτήρες που αποδίδουν απόλυτα το μεγαλείο αλλά και την ατιμία του ανθρώπινου είδους. Χαρακτήρες που παραμένουν «ζωντανοί» ακόμη και μετά το τέλος της προβολής. Ρεαλιστικό σινεμά στα όρια και καθηλωτικές εικόνες. Σιβηρία. Τέλος του φθινοπώρου. Σε ένα έρημο χωριό ζει ένας γέρος άνδρας με τον επτάχρονο εγγονό του, Leshia. Η ανεύρεση τροφής είναι εξαιρετικά δύσκολη οπότε οι δύο «ερημίτες» επιβιώνουν από τα εφόδια που τους φέρνει ο συγγενής τους, Yuri. Μια μέρα όμως καθώς ο Yuri επιστρέφει στο σπίτι του από το απομακρυσμένο χωριό, του επιτίθεται η αγέλη των σκυλιών και τον κατατρώει. Ο Leshia, θα αντικρύσει τον Ivan να πυροβολεί έναν σκύλο από την αγέλη, τον «αγαπημένο» του, και θα το σκάσει. Ο γέρος άνδρας θα καταφέρει να τον εντοπίσει σε ένα παλιό πηγάδι, αλλά θα είναι αδύνατον να τον απεγκλωβίσει. Τότε θα πάρει την απόφαση να διασχίσει την τάιγκα για να καλέσει βοήθεια. Η αγέλη των σκυλιών τώρα τον ακολουθεί, ενώ το μικρό αγόρι περιμένει τον πατέρα του.

Tagline: Το έλεος είναι πάνω από τη δικαιοσύνη.

5.Ham & The Piper
Σκηνοθέτης:  Mark Norfolk
Παραγωγός: Alex Macaulay
Είδος:    Drama
Χώρα:    Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια:     80′
Έτος:    2011

Ηθοποιοί:
Jeffery Kissoon
Jennifer Guy

Σύνοψη:
Ιδιόρρυθμη, αλλά συγκινητική και σε ορισμένες περιπτώσεις εκρηκτικά δραματική, η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στην πραγματική αγάπη και την αφοσίωση. Μια σπουδή πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να απομακρυνθεί από τις παγιωμένες θρησκευτικές και ιστορικές αντιλήψεις, στο όνομα της πραγματικής αγάπης.  Όταν η επί 25 χρόνια σύζυγος του Burt αρρωσταίνει σοβαρά, εκείνος μπαίνει σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης και επαναξιολόγησης των συνθηκών του μακρόχρονου γάμου του. Αναρωτιέται αν ο γάμος του με μια Εβραία, τον ανάγκασε να απωλέσει τμήμα της αφρικανικής πολιτισμικής του ταυτότητας και μπαίνει ακόμα βαθύτερα στην ιστορική και θρησκευτική διαφοροποίηση μεταξύ των Εβραίων και των Αφρικανών. Απορροφημένος από τη θλίψη και την ιδιότυπη “σχιζοφρένεια” που τον καταλαμβάνει, προχωρά σε πράξεις “εκδίκησης” εναντίον της κοινωνίας που θεωρεί ότι έκλεψε τα όνειρά του. Η επίσκεψη που δέχεται ωστόσο από απρόσμενους επισκέπτες, τον οδηγεί να κάνει μια ουσιαστική επιλογή ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση.

Tagline: Η πραγματική αγάπη μπορεί να είναι εκρηκτική
Βραβείο: Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Carmarthen Bay 2012

6.Less than Nothing
Σκηνοθέτης: Carlos Gerbase
Παραγωγός: Luciana Tomasi
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 105′
Έτος: 2012
Χώρα: Βραζιλία
Ηθοποιοί:
Felipe Kannenberg
Branca Messina
Rosanne Mulholland
Maria Manoella
Carla Cassapo
Roberto Oliveira
Artur José Pinto

Σύνοψη:
Βασισμένη σε διήγημα του διάσημου ιατρού και συγγραφέα Άρτουρ Σίντσλερ (1862-1933) που εξιστορεί έναν απελπισμένο και καταδικασμένο έρωτα στη Βιέννη του 19ου αιώνα, η ταινία οπτικοποιεί το διαχρονικό δράμα και τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στην ερωτική ματαίωση.  Αποδίδοντας με «χειρουργική» ακρίβεια το πνεύμα του Σίντσλερ, του οξυδερκούς παρατηρητή του ανθρώπινου υποσυνείδητου (όπως σημείωνε ο μεγάλος θαυμαστής του,  Σίγκμουντ Φρόιντ) η ταινία κινείται με μαεστρία στα όρια του ψυχολογικού δράματος παρουσιάζοντας στην σημερινή εποχή τα αδιέξοδα του νεαρού Dante, που νοσηλεύεται με πνευματικές δυσλειτουργίες επί δέκα χρόνια. Η περίπτωσή του θεωρείται ανίατη, μέχρι που μια νεαρή γιατρός αποφασίζει να τον κουράρει ερευνώντας το παρελθόν του. Η αλήθεια που θα αναδυθεί ενώνει το παρελθόν και το παρόν στην αέναη μοίρα και διαχρονική φύση του ανθρώπου. Μια ταινία που παρουσιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Σίγκμουντ Φρόιντ με την τρυφερότητα του κινηματογραφικού κόσμου του Αλμοδοβάρ.

Tagline:  Η φαντασία είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ανθρώπινης φύσης

7. Montevideo: A Taste of Dream
Παραγωγός: Dejan Petrović
Σκηνοθέτης: Dragan Bjelogrlic
Είδος: Ιστορικό Μελόδραμα
Διάρκεια: 140′
Έτος: 2010
Χώρα: Σερβία
Ηθοποιοί:
Milos Bikovic
Petar Strugar
Nina Jankovic

Σύνοψη:
Βελιγράδι, Σερβία, 1930. Η ταινία ακολουθεί την πορεία 11 παθιασμένων, αγνώστων στο ευρύ κοινό, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών και το ταξίδι τους από τις φτωχογειτονιές του Βελιγραδίου στον σχηματισμό της εθνικής ομάδας, λίγο πριν την διοργάνωση του πρώτου παγκοσμίου Κυπέλλου στην μακρινή Ουρουγουάη. Έχοντας πάρει το όνομά της από το Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου, η κινηματογραφική προσαρμογή του best seller του δημοσιογράφου Vladimir Stankovic, επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δύο παικτών: του φυσικού ταλέντου, αλλά φτωχού αγοριού Tirke (Aleksandar Tirnanic) και του καρδιοκατακτητή και superstar Mosa (Blagoje Marijanovic). Τα δύο αγόρια τελικά συνδέονται με μια δυνατή φιλία ενώ βρίσκονται στην κορυφή της ανερχόμενης τοπικής ομάδας της Belgrade Sports Club BSC. Ξαφνικά προκύπτει η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα. Η ενότητα της ομάδας όμως θα δοκιμαστεί όταν οι Tirke και Mosa αρχίσουν να γοητεύονται από όμορφες γυναίκες. Η Rosa (Danina Jeftic), μια ηδονική, αλλά αθώα χωριατοπούλα λατρεύει Tirke, ο φανατικός ποδοσφαιρόφιλος θείος της όμως κάνει τα αδύνατα δυνατά για να της τα φτιάξει με τον Mosa. H βαμπ Valeria (Nina Jankovic) είναι μια μποέμ γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα που αποπλανεί τον Mosa, ενώ απολαμβάνει να τον στρέφει εναντίον του Tirke. Η αρχική αμφιβολία για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή μετατρέπεται σε μια κοινή φιλοδοξία: Να αποδείξουν την αξία τους στο Montevideo. Τελικά μια ιστορία για την φιλιά, τον ενθουσιασμό, την επιμονή και την αγάπη για το παιχνίδι ξετυλίγεται. Απέσπασε βραβείο Κοινού στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μόσχας το 2011

Η δεύτερη ταινία με τίτλο “Montevideo, God Bless You” που απεικονίζει το ταξίδι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον Ατλαντικό Ωκεανό και την συμμετοχή της στο Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μοντεβιδέο, το 1930, βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής