Το θέατρο Studio Κυψέλης παρουσιάζει το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» από την Τετάρτη …

17 Οκτωβρίου 2012.

Η απόδοση-διασκευή είναι της Ροζίτας Σώκου, η σκηνοθεσία του Πάνου Κατέρη και η μουσική του Μίμη Πλέσσα, ειδικά γραμμένη για την παράσταση.

Ο ζωγράφος Μπάζιλ Χώλγουoρντ ζωγραφίζει το πορτραίτο του φίλου του, Ντόριαν Γκρέι. Για πρώτη φορά, ο Ντόριαν ανακαλύπτει το μεγαλείο της ομορφιάς του και καταλαμβάνεται από την αγωνία μήπως αυτή η νεότητα και αυτή η ομορφιά, με το πέρασμα του χρόνου, χαθούν. Τότε, λοιπόν, κάνει μια ευχή: αυτό το πορτραίτο να γερνάει κι εκείνος να παραμένει πάντα νέος. Τα χρόνια περνούν, ο Ντόριαν παραμένει νέος εξωτερικά, όμως καταρρέει όταν αντικρίζει τον πραγματικό του εαυτό στο πορτραίτο, που γερνάει και φθείρεται. Όπως ο ίδιος, εσωτερικά. Το πορτραίτο στρέφεται εναντίον του, τον εκδικείται, λειτουργώντας σαν καθρέφτης της διεφθαρμένης
-από την κραιπάλη, την ακολασία και την ασωτία- ψυχής του.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900), Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού. Το έργο του κρίθηκε προκλητικό και σκανδάλισε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής του. Σε εκείνους που τον επέκριναν, απαντούσε: «Αφήστε το βιβλίο μου, σας παρακαλώ, στην αθανασία που του ανήκει». Το έργο θεωρείται κλασικό γιατί, σπάζοντας τα χρονικά και γεωγραφικά όρια, αφορά όλους.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Τσακίρης–Ντόριαν Γκρέι, Πάνος Κατέρης-Χένρυ Γουόττον, Δημήτρης Καΐκης-Μπάζιλ Χώλγουoρντ, Λίνα Κουστένη-Σύμπιλ Βαίην, Γιάννης Χαντέλης-Άλαν Κάμπελ.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: κίνηση-χορογραφία Έλενα Ζέπου, σκηνικά-κοστούμια Πάνος Κατέρης-Γιώργος Τσακίρης, μακιγιάζ-κομμώσεις Αναστάσιος Γαραγάνης, φωτισμοί Πάνος Κατέρης, φωτογραφίες Γιώργος Μαρινάκης-Γεωργία Σιέττου.
                                                                     

Απόδοση-Διασκευή: Ροζίτα Σώκου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κατέρης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Κίνηση-Χοραγραφία: Έλενα Ζέπου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάνος Κατέρης-Γιώργος Τσακίρης
Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Αναστάσιος Γαραγάνης
Φωτισμοί: Πάνος Κατέρης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης-Γεωργία Σιέττου