Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι στο Studio Κυψέλης

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι στο Studio Κυψέλης

Το θέατρο Studio Κυψέλης παρουσιάζει το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» από την Τετάρτη …

17 Οκτωβρίου 2012.


Η απόδοση-διασκευή είναι της Ροζίτας Σώκου, η σκηνοθεσία του Πάνου Κατέρη και η μουσική του Μίμη Πλέσσα, ειδικά γραμμένη για την παράσταση .

 

Ο ζωγράφος Μπάζιλ Χώλγουoρντ ζωγραφίζει το πορτραίτο του φίλου του, Ντόριαν Γκρέι. Για πρώτη φορά, ο Ντόριαν ανακαλύπτει το μεγαλείο της ομορφιάς του και καταλαμβάνεται από την αγωνία μήπως αυτή η νεότητα και αυτή η ομορφιά, με το πέρασμα του χρόνου, χαθούν. Τότε, λοιπόν, κάνει μια ευχή: αυτό το πορτραίτο να γερνάει κι εκείνος να παραμένει πάντα νέος. Τα χρόνια περνούν, ο Ντόριαν παραμένει νέος εξωτερικά, όμως καταρρέει όταν αντικρίζει τον πραγματικό του εαυτό στο πορτραίτο, που γερνάει και φθείρεται. Όπως ο ίδιος, εσωτερικά. Το πορτραίτο στρέφεται εναντίον του, τον εκδικείται, λειτουργώντας σαν καθρέφτης της διεφθαρμένης
-από την κραιπάλη, την ακολασία και την ασωτία- ψυχής του.


Ο Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900), Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής , θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού. Το έργο του κρίθηκε προκλητικό και σκανδάλισε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής του. Σε εκείνους που τον επέκριναν, απαντούσε: «Αφήστε το βιβλίο μου, σας παρακαλώ, στην αθανασία που του ανήκει». Το έργο θεωρείται κλασικό γιατί, σπάζοντας τα χρονικά και γεωγραφικά όρια, αφορά όλους.

 


Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Τσακίρης–Ντόριαν Γκρέι, Πάνος Κατέρης-Χένρυ Γουόττον, Δημήτρης Καΐκης-Μπάζιλ Χώλγουoρντ, Λίνα Κουστένη-Σύμπιλ Βαίην, Γιάννης Χαντέλης-Άλαν Κάμπελ.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: κίνηση-χορογραφία Έλενα Ζέπου, σκηνικά-κοστούμια Πάνος Κατέρης-Γιώργος Τσακίρης , μακιγιάζ-κομμώσεις Αναστάσιος Γαραγάνης, φωτισμοί Πάνος Κατέρης, φωτογραφίες Γιώργος Μαρινάκης-Γεωργία Σιέττου.
                                                                     Απόδοση-Διασκευή: Ροζίτα Σώκου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κατέρης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Κίνηση-Χοραγραφία: Έλενα Ζέπου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάνος Κατέρης-Γιώργος Τσακίρης
Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Αναστάσιος Γαραγάνης
Φωτισμοί: Πάνος Κατέρης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης-Γεωργία Σιέττου

Σχετικές ειδήσεις
27.10.2016 12:04
Μετά τον επιτυχημένο «Παζολίνι» που κέρδισε κοινό και κριτικούς, οι Θεατρίνων Θεατές και το δίδυμο Γιώργος Λιβανός και Γιάννης Σολδάτος, παρουσιάζουν την παράσταση « Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν»
 Σκηνοθέτησε μας! Τhe Revenge: από τους Felizol στο Studio 29A
21.10.2016 11:36
Οι Felizol επιστρέφουν με την αυτοσχεδιαστική παράσταση Σκηνοθέτησέ μας! στο Studio 29A, στη Θεσσαλονίκη.
De Profundis, του Όσκαρ Ουάιλντ στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας
12.10.2016 13:31
Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου σκηνοθετεί τον Νίκο Νίκα, σε ένα συγκλονιστικό κείμενο βασισμένο στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, De Profundis, που γράφτηκε ως επιστολή προς τον εραστή του Άλφρεντ Ντάγκλας μέσα από τη Φυλακή του Ρέντινγκ το 1897. Η παράσταση, σε καινούρια μετάφραση και διασκευή της σκηνοθέτιδος, ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β΄σκηνή, από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.
Ρέπλικα, μια ερωτική ιστορία της Στέλλας Μαρή για 2η σεζόν στο Studio Κυψέλης
10.10.2016 11:43
Η ερωτική ιστορία «Ρέπλικα» της Στέλλας Μαρή ξεκίνησε για 2η σεζόν, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, με τον Μανώλη Βαζαίο στο ρόλο του ερευνητή-κατασκευαστή ρομπότ και την Στέλλα Μαρή στο ρόλο της ρέπλικας, στο Studio Κυψέλης για περιορισμένες παραστάσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ρέπλικα της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης
28.04.2016 13:30
Η ερωτική ιστορία «Ρέπλικα» της Στέλλας Μαρή κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 με τον Μανώλη Βαζαίο στο ρόλο του ερευνητή-κατασκευαστή ρομπότ και την Στέλλα Μαρή στο ρόλο της ρέπλικας. Παρουσιάζεται στο Studio Κυψέλης μόνο για 5 παραστάσεις.